Мовна стаття: Гриневич представила Венеціанській комісії

Мовна стаття: Гриневич представила Венеціанській комісії "реальні аргументи"

Укрінформ
Керівництво Міністерства освіти та науки, на чолі з міністром Лілією Гриневич, зустрілося з експертами Венеціанської комісії з приводу імплементації мовної статті Закону "Про освіту".

Зустріч відбулася у вівторок, 31 жовтня 2017 року, в приміщенні МОН, повідомляє прес-служба відомства.

"Представники МОН України, на чолі з міністром Лілією Гриневич, відповіли на запитання експертів Венеціанської комісії – вони стосувалися різних підходів до навчання дітей з різних меншин, строків та інструментів імплементації мовної статті Закону "Про освіту", - йдеться у повідомленні.

Серед питань, що обговорювалися на зустрічі, зокрема, було і питання індивідуального для кожної національної меншини підходу до умов імплементації мовної статті.

Гриневич пояснила, що освіта в школах кожної з меншин має свої потреби, щоб на виході отримати відповідну якість. Зокрема, йшлося про те, що польська та болгарська мови належать до слов’янської групи, тому тут потрібен один підхід, а угорська та румунська – це мови іншої групи, і підхід має бути вже іншим.

Читайте також: Парубій обговорив закон про освіту з делегацією Венеціанської комісії

"Уніфікований підхід для всіх – хибний шлях. Наша ціль – привести всіх українських дітей до певного рівня оволодіння українською мовою на етапі закінчення загальної середньої освіти, враховуючи потреби тієї чи іншої групи", – зазначила міністр.

Обговорювались також інструменти, що дозволять якісно імплементувати статтю. На сьогодні Міністерство працює над новими програмами, підручниками, розробляються курси підвищення кваліфікації вчителів у школах з мовою навчання національних меншин. Також до цих процесів залучатимуться представники національних меншин України та педагоги зі шкіл, де викладають мовами національних меншин. 

Крім того, експертам Венеціанської комісії надали довідку обгрунтування  необхідності запровадження статті 7 Закону "Про освіту", яка враховує всі аспекти – від історичних передумов до правового обгрунтування. 

"Зараз я відчуваю, що ми змогли озброїти експертів Венеціанської комісії реальними аргументами стосовно статті 7 нового Закону "Про освіту", – зазначила за результатами зустрічі міністр.

Експерти Венеціанської комісії перебувають в Україні з 30 по 31 жовтня. Протягом цього часу вони зустрічаються з представниками національних меншин в Україні, представниками МЗС, МОН України та депутатами ВРУ.

У середу, 1 листопада, Лілія Гриневич перебуватиме з робочою поїздкою в Одесі, де зустрінеться з міністром освіти і науки Болгарії Касиміром Валчевим. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-