Український посол

Український посол "не схильний драматизувати" результати виборів у Чехії

Укрінформ
Посол України в Чехії Євген Перебийніс розраховує на те, що майбутній уряд цієї держави продовжить курс на підтримку взаємовигідних відносин з Києвом і залишатиметься в руслі загальноєвропейської політики в українському питанні.

Про це дипломат заявив у коментарі кореспонденту Укрінформу.

"Я сподіваюся, що цей (майбутній) уряд продовжить курс на прагматичні та взаємовигідні відносини з Україною", - сказав Перебийніс.

Він, не зважаючи на різні оцінки результатів виборів, "не схильний їх драматизувати". Партія ANO (Акція незадоволених громадян), що стала тріумфатором на виборах, які відбулися 20-21 жовтня, і без якої не може бути сформовано уряд, українській стороні добре знайома, оскільки була представлена і в уряді, що завершує свою каденцію. Попри те, що ця політсила має відмінні від "традиційних партій" погляди на функціонування ЄС (зокрема, виступає проти напливу мігрантів, проти запровадження євро), в принципі, це партія проєвропейська, про що ввечері в суботу підтвердив і її лідер Андрій Бабиш. Перебийніс нагадав також про заяву Бабиша за кілька днів до виборів про те, що він не планує співпрацювати при формуванні уряду з проросійськими партіями, у тому числі комуністами і Партією прямої демократії.

"Тому в принципі у мене є надія на те, що уряд, який буде сформовано за результатами цих виборів, буде проєвропейським, він продовжуватиме ту саму позицію, яку відстоював і нинішній по підтримці України в ЄС", - зазначив український посол.

Дипломат сказав при цьому, що лідер ANO дуже рідко висловлювався на теми зовнішньої політики. Проте, є його абсолютно чітка позиція про те, що він засуджує окупацію Криму Росією, російську агресію на сході України. З іншого боку, у Києві "звичайно відзначили і його заяву про те, що санкції проти Росії, на жаль, не працюють так, як це хотіло б і, очевидно, що ЄС слід шукати ефективніші способи впливу". Але в цілому ми "розраховуємо на те, що політика нового чеського уряду не виходитиме за кордони мейнстрима політики ЄС".

Читайте також: Переможець виборів в Чехії розповів про плани формування уряду

 З погляду українських інтересів, на увагу заслуговує позиція Бабиша у питанні трудової міграції. Тут, говорить Перебийніс, у лідера ANO дуже чітка позиція: на відміну від соціал-демократів він виступає за активніше залучення українців, які, на його думку, зарекомендували себе як надзвичайно позитивний чинник у чеській економіці протягом останніх десятиліть, для заповнення більш як 200 тис. робочих місць, необхідних Чехії. "Під час передвиборної кампанії питання українських працівників і українців, які могли б працювати в ЧР, було часто предметом суперечок між Соціал-демократичною партією і партією ANO", - говорить посол.

 В цілому, оцінюючи результати парламентських виборів в Чехії,  Перебийніс зазначає, що вони продемонстрували торжество протестного електорату, а так звані традиційні партії, які були при владі останні 25 років, отримали надзвичайно скромний результат, у тому числі Соціал-демократична, що очолює уряд, який поки що продовжує діяти. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-