«Собчак – проти всіх». Але за кого?

«Собчак – проти всіх». Але за кого?

Аналітика
Укрінформ
Навіщо телеведуча каже, що йде на «президентські вибори»

Ну ось, нарешті, здійснилося. Секрет Полішинеля став фактом Полішинеля. У ролі цього блазня з відблиском імпортного шику – Ксенія Собчак, яка офіційно заявила, що вирішила брати участь у президентських виборах.

Тему давно юзали, і щиро кажучи, давно свербіли руки написати про це. Але доводилося терпіти, бо здавалося, що тут найважливіше – що, де, коли і як скаже Ксенія Анатоліївна з цього приводу.

ЩО? «ПРОТИ ВСІХ» В ПАЛЬТО!

Отже, що головне повідомила urbi et orbi Собчак. Ось.

«Ксенія Собчак у вашому бюлетені – це і є графа «Проти всіх». Ви проти того, що багато років в списку тільки Зюганов, Явлінський, Путін та їх невиразні дублери й заступники? Ви хочете показати свою активну позицію, але ваш кандидат не допущений до виборів? У вас немає свого кандидата? Позначте Собчак. Ви не обираєте її в президенти. Ви просто отримуєте легальну і мирну можливість сказати: “Годі! Дістали!""

Позиція лукава, як опозиційна, але при цьому абсолютно легалістська. В інтерв'ю на «Дожде» претендентка сказала, де збирається отримати гроші на компанію: «Не секрет, що у мене багато знайомих дуже багатих людей». І позиція, заявлена таким чином, має на увазі, що гроші ці російські олігархи дадуть залюбки. Безпечно. І при цьому – хтозна? – відносно недорогий поплавок на майбутнє.

Фото: Ksenia Sobchak / youtube
Фото: Ksenia Sobchak / youtube

Є ще важливе доповнення до «проти всіх»: «Я закликаю всі політичні сили, готові використовувати моє висунення як трибуну, оголошувати свої претензії до сьогоднішньої ситуації і влади в рамках моєї кампанії, тому що це не кампанія за Собчак, це кампанія проти того, як влаштована наше політичне і громадське життя сьогодні. Кампанія Собчак – це не просто агітація "Проти всіх", це, сподіваюся, велика робота, яка роз'яснює, чому ми "проти всіх цих"".

Щось знайоме. Неідеологізоване протестне голосування. На що ж це схоже? ЛДПР XXI століття, оновлене. Ну і, якщо Жирик «Ми за росіян, ми за бідних», то тут більше інтернаціонально і для багатих. Але теж цілком комфортно для влади. І така безпечність для Кремля Ксенії Собчак, загалом не є секретом. Хто забув – ще під час протестів 2011-2012 років вона чесно говорила: «Я не за те, щоб змінити Путіна, я за те, щоб допомогти змінитися Путіну».

ДЕ-ДЕ? В YOUTUBE І НА «ДОЖДЕ»!

Оголошення про майбутнє історичне рішення Собчак було зроблене в дусі вуайєристського реаліті-шоу «Дом-2», яке вона колись вела. Вночі на сайті «Дождя» з'явився анонс: «Дивіться у середу о 19:30 на «Дожде» спеціальний випуск програми «Собчак живьем». Телеведуча вперше дасть однозначну відповідь на запитання, яке ставлять їй уже кілька тижнів».

Скриншот с видео.
Скріншот з відео

Так і сталося, але з перевиконанням плану. У середу ввечері, крім обіцяного "Собчак живьем", одночасно ще з'явилося "Собчак письмом" – в "Ведомостях", а також трихвилинний ролик на новоствореному YouTube каналі "Ксенія Собчак — кандидат "проти всіх"".

Розглянемо джерела. Інтернетний телеканал «Дождь», опозиційний «у межах законності»; типу ліберальна газета «Ведомости» не цілком зрозумілою приналежності, а також YouTube, до якого в Росії після піарівських та інформаційних успіхів Навального почали ставитися цілком серйозно.

Але це тільки початок. А ось про продовження теми «де-де?» поговоримо після розгляду питання «коли?»

КОЛИ? «– ВАШЕ ПОЛІТИЧНЕ КРЕДО? – ЗАВЖДИ!»

Заява Собчак якось дуже точно збіглася з цілою вервечкою кремлівських подій.

По-перше, ще з кінця минулого тижня в РФ тільки і обговорюють іншу доленосну подію – виступ Путіна на Міжнародному дискусійному клубі «Валдай» у Сочі, на якому, нібито, прозвучить щось ну дуже важливе. Щоправда, день цього спічу був відомий дещо розпливчасто – з понеділка по четвер. А тут співпало – заява Собчак у середу, заява Путіна – в четвер. Прямо як на рок-концерті, вона – на розігріві, він, як хедлайнер – на піку інтересу.

Вчасно зорієнтувались і «вуса Пєскова». Вечірній брифінг прес-секретаря Путіна відбувся якраз після заяви Ксюші, щоб була можливість його прокоментувати, причому, досить зверхньо: так мовляв, доросла дівчина, цілком має право. І російські телеканали теж повідомили про похід Ксюші в президенти абсолютно доброзичливо.

НУ, ОТАК ЯКОСЬ

До речі, особлива подяка телеканалові НТВ, який докладно розповів про зустріч Собчак з Путіним чотири дні тому. Зустрілися вони немов зовсім випадково. Донька вчителя і колишнього боса Путіна зараз робить передачу про тата. І прийшла вдтак по невелике інтерв'ю до Путіна. Заразом, суто принагідно, поміж іншим, повідомила про свої президентські амбіції.

Цікаво, що на YouTube Ксенія сказала, нібито, Путін був незадоволений її рішенням. На НТВ ж дали більш докладні пояснення Собчак: «З Володимиром Володимировичем мою сім'ю пов'язували великі відносини ще з часів Санкт-Петербурга, тому я вважала правильним, що я прийняла таке рішення. Я сказала про це після інтерв'ю Він сказав, що кожна людина має право приймати свої рішення і має за них відповідати».

Яке типове путінське бла-бла-бла ні про що «кожна людина має право приймати свої рішення і має за них відповідати». А якби йому це не сподобалося, хіба була б новина про Собчак на головних російських телеканалах. Хіба став би «солов'їний послід» (Володимир Соловйов з "России-1", якщо хто забув) у своєму ефірі захищати Ксюшу від нападок знахабнілих лібералів.

У реальності вся справа в тому, що дійсно чесні російські експерти кажуть абсолютну очевидність, що Собчак – спойлер Навального, в інтересах Путіна пом'якшує негативне враження від уже практично звершеного недопуску Олексія на вибори.

Чи можна в цих умовах говорити про якусь репутацію Собчак та її ліберальні перспективи? Можна! Зокрема, повідомляється, що її команда буде складатися з ліберальних (дуже відносно – в нинішньому російському розумінні) політиків, політтехнологів, експертів, журналістів і навіть шоуменів. Кажуть, вона запрошувала колишнього головного редактора «Дождя» Зигаря, записного політолога «Дождя» Бєлковського, заявленого співвласника «Ведомостей» Кудрявцева і навіть команду «Громадянина Поета» та ін.

Що буде насправді – дізнаємося наступного тижня. Собчак пообіцяла прес-конференцію у вівторок.

ЩО ВОНА ДЛЯ УКРАЇНИ?

Нічого. Просто нічого.

«Я не належу до конкретних партій, не пов'язана партійною чи груповою дисципліною, в рамках цієї кампанії я навіть не за «Кримнаш» і не проти. Я за те, щоб в країні припинилося тотальне злодійство, з'явилися справжня політика, влада, підзвітна вільному волевиявленню людей, які самі вирішать, як їм жити, і на рівних з усім світовим співтовариством і сусідами вирішать, чий же Крим насправді».

Знайома позиція – «кримнаш» був неправильний, а тепер треба обговорити це з усіма, як зробити правильно.

ЯКІ ПЕРСПЕКТИВИ

Особливість нинішньої спецслужбістської кремлівської політики в тому, що вона проводиться за принципом спецоперації.

Карикатура:  Сергей Елкин.
Карикатура: Сергій Йолкін / DW.

Ось зараз в ситуацію «Вибори-2018» вводиться Ксенія Собчак. Основні цілі – цілком прозорі: створення гарного, багатоколірного фону на «виборах Путіна-2018»; нейтралізація протестів Навального і навальненских штабів у зв'язку з його недопуском на вибори; зайва лінія розколу російської опозиції (вона і так розколота, але ще одне дроблення не завадить).

Але це не все. Після того, як проект "Собчак – "проти всіх"" закрутиться, його можна буде коригувати і розгортати щодо ситуації в будь-якому зручному напрямку. Якщо Ксюша дасть надміру щодо опозиційності, її далі можна і прокатати – наприклад, «зарізати» на етапі збору підписів. Вона не сильно образиться. Ну не вийшло, молода, ще все життя попереду. А корпоративи, які веде кандидат у президенти (нехай і колишній), мабуть, ще дорожчими будуть.

Вірно і прямо протилежне. З високого дозволу Ксенію можна буде нескінченно далеко просувати по політичній лінії. Її високий негативний рейтинг і шоубізовий бекграунд тут малосуттєві.

Путін, який сам забезпечив людині, яка його призначила, благополучну старість, панічно боїться зради. Він більш-менш довіряє лише Медведєву, який погрів для нього трон і повернув. А те, що Дмитро Анатолійович регулярно блазнює, то з бадмінтоном, то з сонливістю, то ще з чимось, у високому положенні не завада, а зовсім навпаки.

А Ксюші, яка малою сиділа на колінах у «дяді Вови», Путін довіряє значно більше (попри всі її дивні для нього «ліберальні заїзди»). Можна подумати про те, щоб використати її для «ліберальної підпірки» свого авторитарного режиму вже найближчим часом. А вже коли ВВП почне хворіти і старіти більш стрімко, Ксюша для нього буде ще більш цінна.

Якщо не станеться форс-мажорів (а Україні не варто орієнтуватися на чужих «чорних лебедів», потрібно розраховувати тільки на свою силу), то наступна реперна точка – для проекту «Ксюша» – на «виборах Путіна-2024».

Олег Кудрін, Рига.

Перше зображення, карикатура: Сергій Йолкін / DW.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-