Депутатська недоторканність: Раді рекомендують направити законопроекти до КС

Депутатська недоторканність: Раді рекомендують направити законопроекти до КС

Оновлено
Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя рекомендує парламенту внести до порядку денного і підтримати направлення до Конституційного суду законопроекти щодо скасування депутатської недоторканності.

Відповідні рішення прийнято на засіданні профільного комітету у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Законопроект за реєстраційним №6773 від 19 липня 2017 року включити до порядку денного сесії і направити до Конституційного суду для отримання відповідного висновку", - запропонував голова комітету Руслан Князевич проект рішення комітету щодо цього законопроекту.

Ця пропозиція була одностайно підтримана членами комітету. Після цього Князевич запропонував депутатам прийняти аналогічне рішення щодо президентського законопроекту № 7203 від 17 жовтня 2017 року. Але ряд депутатів, зокрема позафракційний Юрій Левченко, заперечував проти такого рішення. За його словами, президентський законопроект був внесений і зареєстрований у парламенті з порушенням регламенту.

"Законопроект № 6773 був зареєстрований 19 липня 2017 року... Але чомусь у порушення Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" 17 жовтня, тобто вчора, ми побачили новий законопроект від Президента №7203, який слово в слово повторює мій законопроект, але додає норму про те, що він набуває чинності 1 січня 2020 року. Він є однозначно альтернативним у розумінні закону "Про Регламент Верховної Ради України", відповідно, він не міг бути зареєстрований", - заявив Левченко і запропонував комітету рекомендувати Раді відхилити президентський законопроект як такий, що внесений із порушенням строку. 

Читайте також: Президент пропонує Раді зняти депутатську недоторканність з 2020 року

Разом з тим за рішення комітету рекомендувати парламенту направити на висновок в КС законопроект №7203 проголосували 11 членів комітету, 3 були проти і 3 - утримались. 

Окрім того, комітет прийняв рішення рекомендувати парламенту зняти з розгляду аналогічний законопроект №1776 від 16 січня 2015 року.

Князевич зазначив, що цей законопроект вже направлявся на розгляд до КС і щодо нього були отримані висновки із рядом зауважень. Комітет кілька разів надавав рекомендації парламенту визначитись із долею цього законопроекту, але, за словами Князевича, він наразі залишається "без руху".

Як повідомлялося, планується, що Верховна Рада у четвер, 19 жовтня, прийматиме рішення про направлення на висновок до КС законопроектів щодо скасування депутатської недоторканності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-