17 жовтня – що говорить і чого чекає Роспроп

17 жовтня – що говорить і чого чекає Роспроп

Укрінформ
Коли в Україні відбувається щось, потрібно дивитися на реакцію Кремля, яка онлайн проявляється в росЗМІ, і намагатися робити навпаки

Є такий простий закон: коли в Україні відбувається щось, потрібно дивитися на реакцію Кремля, яка онлайн проявляється в росЗМІ, і намагатися робити навпаки, обманюючи очікування агресора, – тобто, обрізати ті тенденції, які тішать «русскомірскіх», і розвивати те, що їх засмучує.

Сплеск політичної активності 17 жовтня в Україні виявився для російських пропагандистів не те, щоб несподіваним, але дещо некомфортним за часом проведення, а також не цілком зрозумілим щодо того, як розставляти акценти. Точніше і символичніше за все це продемонстрував 12-годинний випуск новин на каналі "Россия24".

«Міжнародний Валдайський клуб у Сочі!», «Всесвітній фестиваль молоді і студентів теж у Сочі». «З'їзд Комуністичної партії Китаю!» (тут у голосі з'являється легка ностальгічна ніжність – ох-ох, де ж наші такі ж з'їзди). «Виставка в Баку!». Такі теми були заявлені на початку новинного випуску.

Але почалося все... з незаявлених кадрів з Києва і пояснення, що там, біля Верховної Ради триває мітинг. А всі подробиці – пізніше, найближчим часом.

Що ж так? Картина ясна – були підготовлені така славні, такі зрозумілі новини. А тут на тобі, та ще й немає відповідних свіжих темників з Кремля. Значить, слід бути обачними, тягнути час.

А Роспроп досі не визначився з ряду причин. Найважливіша для нього – це те, що в Росії заявлено «дуже важливий виступ Путіна в Сочі». Але поки невідомо, про що говоритиме великий вождь, які у нього будуть основні теми, тези. (А дві таких великі неясності – це вже занадто).

За таких умов доводиться працювати на старих темниках. Переглянувши випуски новин на найбільш рейтингових роспропівських телеканалах, дійшов наразі таких висновків.

1. У зв'язку з 17 жовтня звучать прізвища Саакашвілі й Порошенка. Поки в Москві не знають, як розвиватимуться події в цей день, то готові діяти за старим шаблоном – часів «прориву через кордон». Тобто ситуаційна дискредитація обох: Петра Порошенка як глави держави, а його опонента Міхеїла Саакашвілі - як Саакашвілі. Про них в Москві говорять за принципом «чума на ваші обидвí родини». (До речі, цікава деталь «Відкрита Росія» Ходорковського напередодні поширила відеоролик, де нинішній президент Грузії визнає заслуги свого політичного опонента, екс-президента, у боротьбі з корупцією. МБХ за МНС?..)

2. Засмучені у Москві через відсутність в основному порядку денному 17 жовтня в Києві акцентовано соціальних вимог. Справа в тому, що в додатку до України саме ця тема: «зубожіння!», «майже голод!», «вимирання народу!», - для роспропу найкомфортніша. І саме на ній набирають рейтинг найбільш комфортні для Кремля українські діячі. А «політична реформа» - слова для московського режиму, який послідовно закручує гайки, за визначенням не дуже приємні. Як і сам вигляд людей, які вільно мітингують без абиякого дозволу влади.

3. У той час як режим придушує мітинги за допуск Навального до виборів, реклама українських мітингів йому «не на часі». Кремлю 17 жовтня бажані жертви, кров у Києві. Потрібно чути, з якою надією в голосі запитують ведучі у кореспондентів: «Ну як там ситуація в Києві?» - «Поки досить спокійна». Який облом! «Але напруга відчувається?» - з надією запитують жіночки, в гарних обличчях яких у цей момент з'являється щось відьомське. «Авже-е-еж, - відкликаються кореспонденти. - Напруга просто розлита в повітрі. Пахне Майданом». От саме цього вони в даний момент і чекають.

4. Прагнення заворушення. Серед камлання та благань про заворушень, за браком чогось істотного, наголос поки що зроблений на кількох другорядних фактах: а) сутичка між Парасюком і Гелетеєм; б) салютні гармати, що стріляли холостими на честь приїзду президента Мальти. Більш скандальний (порівняно з Першим каналом, «Росією», НТВ), а останнім часом вже просто безбашений Рен-ТВ взагалі шаманить з бубнами: «Біля Ради чутні постріли і вибухи, підтягнуто артилерію (Це про президентський салют. - О.К.). Готується штурм Верховної Ради – вже побилися депутат Парасюк і екс-міністр оборони Гелетей».

5. Велику надію росЗМІ покладають на розвиток подій у бажаному для них напрямі. Вони чекають на мітингу о 16:00. Водночас, як відомо, продовжиться засідання Верховної Ради. Вони чекають.

Висновок простий і універсальний. 17 жовтня (як і в наступні дні) всі політичні сили в Україні повинні проявити вміння слухати і чути одна одну, коригувати свої лінії, приймати точні, узгоджені рішення. І робити це потрібно не для того, щоб засмутити Кремль з його Роспропом, а для себе.

Тому що все це – головні складові частини політичного процесу в демократичній країні.

Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-