Експерти USAID рекомендують Раді змінити формат години запитань до уряду

Експерти USAID рекомендують Раді змінити формат години запитань до уряду

Укрінформ
Експерти програми USAID щодо реформування парламенту рекомендують змінити формат години запитань до уряду для вдосконалення контролюючої функції.

Про це під час круглого столу заявила експерт USAID Тетяна Полянська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Є проблемна тенденція щодо години запитань до уряду: експерти наголошують на формалізмі, на тому, що запитання заздалегідь підготовлені, надається занадто великий обсяг інформації, немає оперативності і дискусії. Як засвідчив законопроект № 4696, який був зареєстрований, є тенденція, щоб зробити годину запитань до уряду спонтанною, у форматі запитання-відповідь без жодної підготовки. Фактично запитання будуть формуватися на засіданні», - сказала вона.

Полянська озвучила пропозицію, щоб у процесі зміни формату години запитань до уряду передбачити годину дискусії за наперед узгодженою темою, а далі надати можливість депутатам ще протягом наступної години ставити будь-які запитання урядовцям і проводити дискусії.

Як повідомлялося, у 2015 році за домовленістю з тодішнім Головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом над реформою регламенту парламенту почала працювати спеціальна місія на чолі з колишнім головою Європарламенту Петом Коксом. У лютому 2016 року місія видала докладний звіт і 52 конкретні рекомендації, як удосконалити роботу Верховної Ради.

Враховуючи цей звіт, голова ВР Андрій Парубій, його перша заступниця Ірина Геращенко, та керівники фракцій БПП, Народного фронту, Радикальної партії і «Самопомочі» зареєстрували 19 травня 2016 року законопроект № 4696, що передбачає зміни до регламенту. Зокрема, замість години запитань до уряду, яка практикується зараз по п’ятницях, кожного пленарного понеділка в Раді пропонується запровадити день уряду. З 14:00 до 16:30 депутати ставитимуть запитання урядовцям, вислуховуватимуть і коментуватимуть їхні відповіді. На дні уряду має бути присутнім весь уряд на чолі з прем’єром.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-