Вацлав Гампл, голова комітету з питань ЄС Сенату Чехії
Донецька і Луганська області - невралгічний біль всієї України
13.10.2017 16:10

Нещодавно делегація Сенату - однієї з двох палат Парламенту Чеської Республіки, - у складі якої був сенатор, голова  комітету з питань ЄС Вацлав Гампл, відвідала Донецьку область. Це був його перший візит на Донеччину. Про те, чим він запам'ятався сенатору – в бліц-інтерв'ю Укрінформу.

- Пане Гампле, якою була мета вашої поїздки в Донецьку область?

- Наш Комітет уже досить тривалий час спеціалізується на питаннях сусідства і спільного партнерства з нашими східними та південно-східними країнами-партнерами. Зокрема, ми займаємося програмами Східного партнерства, тому що Східне партнерство включає в себе країни, які нам дуже близькі географічно, ментально, мовно, і тому, мабуть, нам набагато простіше з ними порозумітися, ніж з іншими країнами західної Європи.

Це, власне, була основна причина нашого візиту, але зі свого власного досвіду ми також знаємо, що інколи буває замало відвідати лише наші партнерські комітети у столиці якоїсь країни, а в такій великій країні, як Україна, варто поїхати і в регіони, побачити на власні очі, що там відбувається.

До того ж схід України, зокрема Донецька і Луганські області, вони є якимось невралгічним болем цілої країни. І саме ці питання відіграють дуже сильну роль під час переговорів України з європейськими інституціями, під час обговорення різних документів, які щодо цього приймаються. Тому ми вирішили: якщо є можливість, то варто було б поїхати в Донецьку область і подивитися.

- Які відчуття викликало побачене?

- Я задоволений. Дуже радий, що в мене була можливість відвідати Донеччину, за що вдячний посольству Чеської Республіки в Україні та нашим партнерським організаціям. Це була дуже повчальна поїдка для нас, хоча ми і провели в Донецькій області всього лише один робочий день, через що наші враження від цього регіону доволі телеграфічні.

Звичайно, за таких обставин я не скажу, що після одного проведеного дня в Донецькій області можу вважатися експертом з питань Східної України, але мабуть, я тепер знаю більше, ніж багато європейських політиків.

 - Колеги з делегації зазначають, що ви під час поїздки відвідали навчальні заклади, переміщені з тимчасово окупованих територій Донбасу, говорили зі студентами...

 - Так, мене дуже тепло прийняли. Мене дуже вразило, наскільки великий інтерес був у студентів до нашої зустрічі. Вони не соромилися ставити питання, які сипалися від них одне за одним. Ми навіть не встигали на них відповідати, ще й з огляду на дуже короткий час, який був на це відведений.

Чому ми зустрічалися саме зі студентами? Тому що ті засоби, які виділяє Чеська Республіка на підтримку України, сфокусовані в першу чергу на систему освіти.

- Поясніть, будь ласка, чому саме на систему освіти?

- Тому що це сфера, де досить швидко можна побачити результат. Ми переконалися в цьому на власні очі.

Я вже говорив студентам учора, що захоплююся періодом, який проживають ці навчальні заклади. Лишилися люди, які там працювали і навчалися, а стіни і меблі відновлено. Я захоплююся бажанням до відновлення, яке докладають академічні працівники цих навчальних закладів. Попри свою основну діяльність вони займаються і чимось таким.

- Розкажіть, будь ласка, детальніше про сам проект: які навчальні заклади відвідали, як довго триватиме проект тощо.

- Ми відвідали два навчальні заклади, переміщені з тимчасово окупованих територій, а саме – Горлівський інститут іноземних мов державного вищого навчального закладу «Донбаський державний педагогічний університет» у Бахмуті та будівлю Донбаської національної академії будівництва і архітектури, що в Краматорську. Про загальне число навчальних закладів мені важко сказати. Один із проектів уже завершився, інший триватиме в кілька етапів, наскільки знаю. Та на цьому не зупиняємося.

- Уже спланували свою наступну поїздку в Донецьку область?

- Поки що не можу сказати. Ми не планували наш наступний візит, але мене запросили подивитися на закінчення ремонту приміщення навчального закладу в Бахмуті, який фінансує Чеська Республіка. Не знаю, щоправда, чи вдасться, бо роботи багато, а часу дуже мало. Та мені дуже сподобалося в Україні, в мене також є українські друзі як у Празі, так і в усьому світі, тому будемо сподіватися.

Довідково: Чеська підтримка Україні у 2017 році склала 33,2 мільйона гривень. Серед основних програм, які фінансує Чеська Республіка, – освіта, підтримка локальних ініціатив тощо.

Нещодавно президент Чехії Мілош Земан на засіданні ПАРЄ заявив, що вважає втрату Україною Криму «завершеною справою» та пропонує владнати її, надавши Україні матеріально-фінансову компенсацію.

У свою чергу, Вацлав Гампл після повернення з України, у відповідь на заяву Земана, ініціював прийняття постанови Сенату Чеської Республіки. У Посольстві Чеської Республіки повідомляють, що відповідна постанова була прийнята Сенатом 12 жовтня.

У тексті постанови зазначається, що Сенат не погоджується з твердженнями президента республіки, виголошеними на пленарному засіданні ПАРЄ щодо російської анексії Криму, і вважає його заяву такою, що суперечить зовнішній політиці Чеської Республіки. Сенат також нагадав, що його позиція є незмінною: Крим є надалі частиною України, а його відділення від України є результатом російської агресії й не спирається на міжнародне право. Окрім того, чеський Сенат закликав президента країни поважати зовнішню політику Чеської Республіки і засади міжнародного права.

Юлія Гайдіна, Київ.

Фото: Данііл Шамкін, Укрінформ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-