Для перегляду Асоціації з ЄС потрібна позиція не лише Угорщини - Климпуш-Цинцадзе

Для перегляду Асоціації з ЄС потрібна позиція не лише Угорщини - Климпуш-Цинцадзе

Укрінформ
Заяви Угорщини про ініціювання перегляду Угоди про асоціацію між Україною і ЄС шкодять нашій державі вже самим роздуванням цієї теми.

А токож створенням додаткової дискусії, проте це може стати предметом розгляду тільки тоді, якщо таку позицію займе весь Євросоюз, заявила в інтерв'ю Укрінформу віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Заявами про ініціювання перегляду Угоди, вочевидь, можна вже самим роздуванням цієї теми у такий незбалансований спосіб. Ми вже бачимо, що це досягає мети і з точки зору емоційності, і з точки зору створення додаткової дискусії. Але для перегляду Угоди про асоціацію одна із сторін - або Європейський Союз, тобто всі країни-члени, або Україна - мають для себе визначити, що якась частина Угоди настільки не виконується, що це становить причину спору", - сказала Климпуш-Цинцадзе. 

Вона пояснила, що в Угоді про асоціацію прописані механізми, які мають забезпечити висловлення цієї позиції, проведення консультацій і обговорення на Раді асоціації. 

"Тобто для того, щоб перегляд Угоди став предметом спору, це має стати позицією Європейського Союзу. На даний момент ми бачимо, що є велика кількість європейських країн, які тверезо дивляться на ситуацію, чують позицію України і готові спокійно чекати висновків Венеційської комісії", - зазначила віце-прем'єр.

Водночас, зауважила вона, є така радикальна позиція, як в Угорщини, яка вже винесла мовне питання на Раду ЄС. 

"Але ми також розуміємо, що ухвалення якихось рішень стосовно цього питання Радою ЄС 16 жовтня не планується, отже, це буде дискусія", - зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Читайте також: Геращенко про "освітню" резолюцію ПАРЄ: Ніякої зради немає

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон «Про освіту», який, зокрема, врегульовує питання використання української мови в галузі освіті. 25 вересня його підписав Президент.

Водночас офіційні органи низки країн, які мають велику діаспору в Україні, висловили протест з приводу ухвалення цього закону.

Україна направила статтю 7 закону "Про освіту" на експертизу до Ради Європи.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною, через закон "Про освіту".

9 жовтня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто під час візиту в Ужгород заявив, що закон України "Про освіту" суттєво порушує принципи Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, тому він планує ініціювати на Раді ЄС 16 жовтня перегляд цього документа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-