Захід продовжує шукати діалогу з РФ, навіть шляхом здачі України - учений

Захід продовжує шукати діалогу з РФ, навіть шляхом здачі України - учений

Укрінформ
Центрально-Східна Європа стає полем геополітичної битви, яку веде Путін з метою збільшити свій вплив на всю Європу. Свідченням тому, зокрема, є і виступ президента Чехії Мілоша Земана.

На цьому наголосив Григорій Перепелиця - професор Інституту міжнародних відносин Національного університету ім. Т.Г.Шевченка - під час круглого столу "Україна, Центрально-Східна Європа та європейський стратегічний розвиток". 

"Росія фактично покрила своїм інформаційним простором усю Європу. Тільки в одній Франції започатковано, за даними французьких експертів, близько 250 неурядових аналітичних центрів, які працюють на Росію і працюють із суспільною думкою французів. Далі - це потужні вливання в праворадикальні і ліворадикальні сили, які фактично підривають той порядок, той демократичний режим, який встановлений у Європі. І, звісно, це - зброя Росії. Ми побачили колосальний підкуп західноєвропейського істеблішменту. І те, що ми почули вчора, позавчора - виступ Земана і так далі, - свідчить, що Росія фактично має своїх агентів в особі президента Болгарії, президента Чехії, прем'єр-міністра Угорщини. Ми бачимо цілу колону вищого західного істеблішменту, який відверто працює на Росію, працює проти самої Європи", - підкреслив Перепелиця.

Читайте також: Прем’єр Чехії: промова Земана у ПАРЄ суперечить зовнішній політиці країни

Він зазначив, що сьогодні деградує "Вишеградська четвірка", інші ініціативи, які запроваджувалися ЄС і НАТО, фактично зруйновані. А вони були важливими інструментами європейської безпеки. Водночас Захід дотримується стратегії продовження діалогу з Росією, щоб повернути її до старого світового порядку, що просто неможливо, тому що цей порядок вже зруйнований. 

"Ситуація надзвичайно серйозна, під загрозою опинилася не тільки Україна, а й уся Центрально-Східна Європа. Більше того, ми бачимо спроби створити ситуацію хаосу і дезінтеграції в країнах Західної Європи. До певної міри такі спроби мають перспективу. Але, на жаль, Захід неадекватно реагує на цю загрозу. Є певні заяви з боку Пентагону, які чітко ідентифікують загрозу з боку Росії як глобальну загрозу номер один, але на рівні політичного істеблішменту це не сприймається. До цього часу працює стратегія пошуку діалогу і порозуміння з Росією. Навіть шляхом здачі України. Звісно, що Захід страшенно боїться конфронтації з Росією, тим більше війни, тому ми маємо тенденції, досить подібні до тих, які мали перед Другою світовою війною", - переконаний Перепелиця. 

За його словами, запобігти цій ситуації складно, і Європа зіткнеться з новими, більш серйозними викликами, ніж вона має їх сьогодні. 

"Якщо подивитися на ці виклики, то Путін далі буде проводити інспіровану політику за допомогою спецслужб, агентів впливу, сфер впливу для того, щоб зруйнувати ЄС, дискредитувати НАТО і привести до влади проросійські сили в самій Європі", - підкреслив він.

Водночас учений-міжнародник додав, що на даний момент, як показали вибори у Франції і Німеччині, це поки що нереально. Але на виборах у Німеччині 20% отримали радикальні сили, які чітко проросійськи налаштовані. І це теж показник перемоги Росії у гібридній війні - не остаточної, але тактичної.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-