Порошенко у ПАРЄ: Вся українська судочинна система має бути антикорупційною

Порошенко у ПАРЄ: Вся українська судочинна система має бути антикорупційною

Укрінформ
В Україні триває робота з пошуку оптимальної формули антикорупційного суду, щоб за назвою не втратити суть самої реформи.

Про це заявив Президент Петро Порошенко, виступаючи на пленарному засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Знаю, що особлива увага прикута до питання створення антикорупційного суду. Наразі триває робота з пошуку оптимальної формули для створення цього надважливого органу.   Безумовно, за його назвою не маємо втратити суть самої реформи”, - сказав глава держави.

За словами Президента, зусилля зі створення антикорупційного суду будуть успішними, якщо будуть враховані чотири складові: перша - якісне законодавство, яке відповідає нормам української Конституції; друга - незалежні, політично нейтральні та неупереджені члени комісії, яка здійснюватиме добір судів; третя - професійні та доброчесні кандидати; четверта -довіра суспільства до новоствореного суду.

Порошенко зауважив, що сьогодні є певні питання до якості зареєстрованих у Верховній Раді законопроектів, у тому числі й поданого низкою народних депутатів законопроекту щодо створення антикорупційних судів.

Читайте також: Антикорупційний суд, а не палата – Венеціанська комісія дала свій висновок

“Найбільші питання викликають запропоновані народними депутатами положення про повернення політичним органам – Верховній Раді, міністру юстиції, Президенту – суттєвого впливу на формування складу такого суду”, - зазначив він. 

Президент вказав на те, що нещодавній висновок Венеціанської комісії чітко відзначив неприпустимість політичного впливу на формування антикорупційного суду: “Адже це суперечить європейським стандартам та ідеології конституційної реформи, що має бути побудована на принципі максимальної деполітизації судової влади”.

“Зараз необхідним є об’єднання всіх демократичних політичних сил та громадськості і фахова робота із залученням міжнародних експертів заради професійного напрацювання нового консолідованого законопроекту та проведення його через парламент”, - заявив Порошенко.

Він наголосив, що головне завдання, яке стоїть перед Україною, - не лише створити антикорупційний суд, а й забезпечити справедливе судочинство в рамках єдиної оновленої судової системи. “Сьогодні вся українська судочинна система має бути антикорупційною. Це запорука відновлення суспільної довіри та зміцнення суспільної злагоди”, - переконаний Президент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-