ООН, діалоги дипломатів: Дурень! Від дурня чую!

ООН, діалоги дипломатів: Дурень! Від дурня чую!

Аналітика
Укрінформ
Як на 72-ій Генасамблеї ООН лаялися, обзивалися та грюкали дверима. І взагалі, мало штиблетами не кидалися

Такої кількості недипломатичних виразів та демаршів знаменита зала Генеральної Асамблеї ООН давно не пам’ятає. Враження, наче півсвіту показилося. Що ж, ця обстановка багато в чому відбиває ситуацію нестабільності і невпевненості у завтрашньому дні, яку з усіх сил створюють і підтримують у міжнародних стосунках держави на кшалт Північної Кореї, Ірану, Російської Федерації…

Перші особи держав та дипломати найвищого рангу немовби змагалися в умінні продемонструвати своє «пхе» з головної світової трибуни, застосовуючи мало не прийоми новозеландської хаки. США жорстко пнули Північну Корею за її войовничу поведінку, КНДР – посміла вишкіритись. Україна з Росією воліли один одного взагалі не бачити. Британія не розмінювалася в оцінках терористичних загроз з боку Росії, Литва – і собі теж. І далі в такому ж дусі. І це тільки, судячи з офіційних виступів. Уявляємо, що там робилося в кулуарах...

«Кремль не може впоратися зі своєю ненавистю у бік Заходу»

Виступ президента Литви Далі Грібаускайте, під час якого російська делегація залишила зал Генасамблеї ООН. І це не дивно, адже весь свій виступ президент Литви присвятила питанню російської агресії:

Виступ президента Литви Далі Грібаускайте на Генасамблеї ООН
Виступ президента Литви Далі Грібаускайте на Генасамблеї ООН

«…Авторитарний режим продовжує вбивати, екстремістські діалоги змушують ні в чому невинних людей страждати, помирати, вони покидають свої домівки, шукають спасіння. Сьогодні увага направлена на Північну Корею і на деякі інші регіони. Однак ті самі методи шантажу, знущань і агресії використовуються і в Росії, і в Україні, і вздовж східного кордону НАТО. Той момент, коли відбувається це засідання, близько 100 тисяч російських військових беруть участь у наступальних військових навчаннях під назвою “Захід-2017” на кордоні Балтійських країн, Польщі і навіть в Арктиці. Кремль наразі відпрацьовує сценарій нападу на своїх сусідів. Вони готують своїх військовослужбовців до нападу на Захід. Такі навчання є частиною інформаційної війни, яка направлена на поширення невизначеностей та страху. Навіть більше: нас турбує, що “Захід-2017” є одним із симптомів нездатності Кремля впоратися зі своєю ненавистю у бік Заходу. Незважаючи на особливу відповідальність, яку наклали на РФ, – захист міжнародного миру в якості постійного члена Ради безпеки - Росія порушує устав ООН, вона напала на Грузію, незаконно анексувала Крим і напряму бере участь у війні на сході України..»”

«І це відбувається в 21-му сторіччі в самому серці Європи!»

Виступ президента України Петра Порошенка на Генасамблеї ООН був демонстративно проігнорований міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Петро Порошенко і віце-президент США Майкл Пенс у відповідь покинули зал міністерського засідання Радбезу ООН з підтримання миру перед виступом глави російського МЗС Сергія Лаврова:

Виступ президента України Петра Порошенка на Генасамблеї ООН
Виступ президента України Петра Порошенка на Генасамблеї ООН

“...У 2014 році Росія розпочала збройну агресію проти України та окупувала частину її території. Російська мантра, що “нас там немає” не витримує жодної критики. Маємо незаперечні факти, що Росія створює, керує, контролює та фінансує терористів, які діють на Донбасі. Це черговий доказ – це посвідчення російських офіцерів і солдат (тут Президент України продемонстрував відповідні документи), дехто з яких вже знаходиться в українських тюрмах, за їх незаконні дії з окупації української землі. Трирічна російська агресія вже коштувала Україні більше 10 тисяч вбитих, близько 25 тисяч поранених та майже 1,8 мільйонів внутрішньо переміщених осіб.... Лише вдумайтесь у ці цифри. І це відбувається в 21-му сторіччі в самому серці Європи! І якщо трагедія такого масштабу не виправдовує миротворчої присутності ООН, то що ж тоді має виправдовувати?..”

«Якщо він думає, що може залякати нас звуком собачого гавкання, це воістину мрія собаки!»

Під час свого першого виступу на Генасамблеї ООН, який тривав понад 40 хвилин (замість рекомендованих за регламентом п'ятнадцяти. - Авт.), президент США Дональд Трамп закликав захистити Україну і знищити КНДР. Причому остання заява прозвучала у відверто погрозливу тоні, чим неймовірно розлютила войовниче північнокорейське керівництво, яке назвало виступ американського президента “звуками собачого гавкоту”:

Виступ  президента США Дональда Трампа на  Генасамблеї ООН
Виступ президента США Дональда Трампа на Генасамблеї ООН

“КНДР загрожує усьому світу колосальними жертвами, розвиваючи свою ядерну і ракетну програму... Сполучені Штати володіють величезною потужністю і терпінням, однак якщо нас змусять захищати себе і союзників, вибору у нас не буде, як тільки повністю знищити Північну Корею. “Рокетмен” (“Людина-ракета”. Саме так президент США обізвав лідера КНДР Кім Чен Ина. - Авт.) запустив себе і свій режим на самовбивчу місію”.

Міністр закордонних справ Північної Кореї Лі Ен Хо у відповідь висміяв погрози президента США Дональда Трампа на адресу його країни, назвавши їх собачим гавканням. "Якщо він думає, що може залякати нас звуком собачого гавкання, то це воістину мрія собаки", - цитують південнокорейські ЗМІ слова північнокорейського міністра.

«Країни, які підтримують терористів в Україні, або такі групи, як «Хезболла»

Не менш гучною видалася промова британського прем’єра Терези Мей, яка поставила терористів Донбасу в один ряд із “Хезболлою” (ісламістською терористичною організацією. - Авт.):

Виступ британського прем'єра Терези Мей на Генасамблеї ООН
Виступ британського прем'єра Терези Мей на Генасамблеї ООН

“Тероризм, конфлікти і нестабільність , які ми бачимо у всьому світі, це в багатьох сенсах визначається діями окремих країн через посередників. Зокрема, підтримка так званих сепаратистів в Україні, для того, щоб дестабілізувати східні кордони, - все це ставить під сумнів міжнародні правила... Країни, які підтримують терористів в Україні, або такі групи, як “Хезболла”, ставлять під сумнів ті ж правила і міжнародні системи щодо захисту світової спільноти від небезпек військових конфліктів...”

Коротше кажучи, зустрілись, побалакали про все, що думали… Жорсткий, інколи навіть агресивний тон у виступах демонструє, що міжнародна атмосфера надзвичайно напружена. Але, здається, на тлі чергових провокацій та під загрозою грандіозного шухеру інакше реагувати не можна - декому із порушників світового порядку не доходить. Сирія, Україна, Судан, Малі, Ірак, Гаїті, КНДР – ось основні точки напруги сьогодні у світі. І занотуємо собі слова постійного представника України при ООН Володимира Єльченка, що на Генасамблею президенти приїжджають тоді, коли їм є дійсно що сказати. Першої особи однієї «супердержави-бензоколонки», до речі, на цьогорічній Генасамблеї не було…

Мирослав Ліскович, Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-