Військові прокурори фіксують наслідки кожного обстрілу на Донбасі - Луценко

Військові прокурори фіксують наслідки кожного обстрілу на Донбасі - Луценко

Укрінформ
ГПУ збирає свідчення про військові злочини і злочини проти людяності на Донбасі з тим, щоб в майбутньому притягнути до українського суду та Міжнародного трибуналу організаторів і виконавців безчинств на українській землі.

Про це заявив на брифінгу в Запоріжжі генеральний прокурор України Юрій Луценко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це війна цивілізації проти варварів. Ми фіксуємо всіх причетних і будемо спрямовувати їх (справи - ред.) по готовності до Міжнародного трибуналу як злочини проти людяності і воєнні злочини", - сказав генпрокурор.

Він нагадав, що ГПУ вже оголосила про підозру міністру оборони РФ, групі з двох десятків генералів командного складу ЗС РФ, а також майже сотні ватажків незаконних військових формувань на тимчасово окупованій території України. У більшості випадків ці провадження носять заочний характер. Але регулярно затримуються також співучасники цих злочинців, і всі вони притягуватимуться до відповідальності в Україні. А в разі, якщо вони дадуть покази, організатори безчинств постануть перед Міжнародним трибуналом.

Читайте також: Слідство перевірить усі етапи будівництва табору "Вікторія" в Одесі - Луценко

Луценко зазначив, що військові прокурори фіксують наслідки кожного обстрілу на Донбасі: пошкодження, поранених і убитих українських громадян та військовослужбовців.

Але найбільш шокуючими, за його словами, є справи, які веде військова прокуратура щодо тортур та нелюдського поводження із військовополоненими.

"Я у Верховній Раді звітував, що ми допитали вже 300 свідків, очевидців або навіть потерпілих під час катувань в одному лише місті Слов'янську в момент, коли його захопили проросійські бойовики. Це знімання скальпів, розчленування, примушення до футболу на мінних полях, розстріл кожного десятого, здирання шкіри тощо. Є один свідок, якого примушували захоронювати чи скидати в річку розчленовані тіла", - зазначив генпрокурор.

Він також наголосив, що рішення про створення у судовій системі Нідерландів трибуналу, який продовжуватиме розслідування трагедії з МН17, свідчить про те, що військові злочини не мають терміну давності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-