У Раді відсутні 20% складу, а в «звичайній» організації – 4%. Час робити висновки

У Раді відсутні 20% складу, а в «звичайній» організації – 4%. Час робити висновки

Аналітика
Укрінформ
У ВР таки треба приймати закон, щоб читати “Отче наш” перед засіданням. Може, депутати хоч Бога боятимуться і на роботу ходитимуть…

19 вересня розпочалися пленарні засідання Верховної Ради України на яких протягом тижня повинні розглядатися мегаважливі реформи – судова, медична, пенсійна, підготовлені до першого і другого читання, питання забезпечення кібербезпеки України тощо, а також представлення проекту Закону про Державний бюджет України на 2018 рік. Утім з самого ранку зала парламенту була майже пуста. Після оголошення головою ВРУ Андрієм Парубієм реєстрації на табло висвічується 325 депутатів, 97 - п’ята частина від складу Верховної Ради - відсутні.

Відтак Укрінформ спробував з'ясувати, хто з народних обранців, чому та з якої фракції найбільше проігнорували пленарне засідання ВР?

Знайомтеся, 97 депутатів, яких не було на ранковому засіданні ВР

Для того, аби дізнатися хто входить у “почесне” число прогульників ми зайшли на сайт Верховної Ради, де в електронній реєстрації народних депутатів України докладно вказано, хто вони і до якої парламентської фракції належать (Далі — кількісний рейтинг).

  1. Партія “Блок Петра Порошенка”.

Кількість депутатів — 138, з них присутні 111, відсутні — 27: Богомолець О.В., Брензович В.І., Велікін О.М., Грановський О.М., Гринів І.О., Джемілєв М., Іонова М.М., Іщенко В.О., Каплін С.М., Козаченко Л.П., Кононенко І.В., Кривохатько В.В., Лаврик М.І., Лопушанський А.Я., Луценко І.С., Недава О.А., Нестеренко В.Г., Паламарчук М.П., Палатний А.Л., Продан О.П., Рудик С.Я., Сабашук П.П., Тригубенко С.М., Усов К.Г., Чепинога В.М., Чубаров Р.А., Южаніна Н.П.

  1. Партія "Народний Фронт”.

Кількість депутатів - 81, з них присутні 65, відсутні — 16: Висоцький С.В., Войцеховська С.М., Дейдей Є.С., Дзензерський Д.В., Дирів А.Б., Донець Т.А., Кацер-Бучковська Н.В., Корчик В.А., Логвинський Г.В., Масоріна О.С., Поляков М.А., Присяжнюк О.А., Романюк В.М., Савчук Ю.П., Унгурян П.Я., Шкварилюк В.В.

  1. Позафракційні.

Кількість депутатів — 51, з них присутні 27, відсутні — 24: Балога В.І., Балога І.І., Балога П.І., Безбах Я.Я., Білецький А.Є., Геращенко І.В., Головко М.Й., Денисенко А.С., Дерев’янко Ю.Б., Деркач А.Л., Клюєв С.П., Константіновський В.Л., Левченко Ю.В., Мельничук С.П., Микитась М.В., Мураєв Є.В., Онищенко О.Р., Осуховський О.І., Парасюк В.З., Петренко О.М., Савченко Н.В., Супруненко О.І., Тарута С.О., Ярош Д.А.

  1. Партія “Опозиційний блок”.

Кількість депутатів — 43, з них присутні 34, відсутні — 9: Бакулін Є.М., Гальченко А.В., Гусак В.Г., Звягільський Ю.Л., Нечаєв О.І., Новинський В.В., Омельянович Д.С., Павлов К.Ю., Рабінович В.З.

  1. Партія “Об’єднання “Самопоміч”.

Кількість депутатів — 26, з них присутні 22, відсутні — 4: Кіраль С.І., Костенко П.П., Семенченко С.І., Сисоєнко І.В.

  1. Група “Партія “Відродження”.

Кількість депутатів — 26, з них присутні 24, відсутні — 2: Ничипоренко В.М., Писаренко В.В.

  1. Партія “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”.

            Кількість депутатів — 20, з них присутні 19, відсутні — 1: Немиря Г.М.

  1. Радикальна партія Олега Ляшка.

Кількість депутатів — 20, з них присутні 9, відсутні — 11: Амельченко В.В., Кириченко О.М., Кошелєва А.В., Купрієнко О.В., Лінько Д.В., Мосійчук І.В., Рибалка С.В., Силантьєв Д.О., Скуратовський С.І., Шухевич Ю.Р., Юзькова Т.Л.

  1. Група “Воля народу”.

Кількість депутатів — 17, з них присутні 14, відсутні — 3: Богуслаєв В.О., Мартиняк С.В., Петьовка В.В.

Не можна не взяти до уваги науку під назвою «статистика»: чим більше у фракції депутатів – тим, природно, більша абсолютна кількість відсутніх. А як з відносною величиною? Щодо відсоткового відношення, то тут маємо зовсім іншу картину: рейтинг фракцій-лідерів серед прогульників очолює Радикальна партія Олега Ляшка — 55%. Слідом за нею йдуть позафракційні — 47%. Третє місце посідають “Опозиційний блок” — 21% та “Народний фронт” разом з БПП — обидві по 20%. Четверте місце розділили між собою “Воля народу” і “Самопоміч” - 17% і 15% відповідно. І, нарешті, останні в рейтингу прогульників (але перші в рейтингу відвідуваності) опинилися партії “Відродження” - 7,5% і БЮТ — 5%.

Хто-хто, а голова ВРУ Андрій Парубій на роботу ходить
Хто-хто, а голова ВРУ Андрій Парубій на роботу ходить

5 нардепів відсутні традиційно, 9 — за поважних причин, а про інших 82 — нічого невідомо

З 97 відсутніх депутатів одразу можна виключити 5-ку затятих прогульників, які, або в “бігах” (позафракційні - Сергій Клюєв, Олександр Онищенко), або опікуються фронтовими питаннями (саме так свою відсутність часто пояснюють Дмитро Ярош, Андрій Білецький (позафракційні) та Семен Семенченко (“Самопоміч”)), або... просто регулярно не з’являються в парламенті, як ото Євген Бакулін (“Опозиційний блок”), який відвідав рівно нуль засідань минулої, 6 сесії, про що свідчать дані, як електронної, так і письмової реєстрації на сайті Верховної Ради.

Щодо ще дев’ятьох нардепів, то, як з'ясувалося, вони були відсутні справді через поважну причину: Марія Іонова, Андрій Лопушанський, Ірина Луценко, Костянтин Усов ("Блок Петра Порошенка”), Микола Княжицький та Георгій Логвинський (“Народний фронт”), Ірина Геращенко (позафракційна), Сергій Кіраль (“Самопоміч”) - у відрядженні, Яків Безбах (позафракційний) — за сімейними обставинами. Про це нам повідомила керівник прес-служби Верховної Ради Ірина Кармелюк.

Що ж, залишається загадкою відсутність іще 82 народних обранців. Якщо знову повернутися до статистики, то це - 20% від загальної кількості усіх парламентарів. Наскільки це багато? Для того, щоб відповісти на це питання ми порахували кількість відсутніх працівників однієї столичної організації, колектив якої налічує 325 співробітників (погодьтеся, майже депутатський склад Верховної Ради. — Авт.). У відділі кадрів нам повідомили, що за останні два місяці були відсутніми на робочому місці за об’єктивних причин (стану здоров’я чи сімейним обставинам) 23 осіб, з них у серпні — 12 осіб, а у вересні (включно до 20-го числа поточного місяця) — 13 осіб. Тобто в середньому щомісяця відсутні з поважних причин — 4% (про інші причини відсутності узагалі не йшлося, тому що їх просто б звільнили. - Авт.) від загальної кількості працівників, а у Верховній Раді — 20%... І це лише за один робочий день та ще й без поважних причин. Виходить, що трудовий кодекс кругом працює, а в парламенті — відпочиває.

Відтак нічого іншого не залишається, як поставити кілька доволі очевидних і, може, банальних та наївних, але невідкладних уже питань: Як можна пропускати пленарні засідання, коли країна воює, а на носі прийняття настільки суспільно-важливих реформ? За що ви отримуєте зарплати, нехай більшість з вас на них і не живе?

Можливо, потрібно нарешті взяти під особливий контроль найзатятіших прогульників і зробити їх імена добре відомими суспільству, аби і лідери партійні добряче подумали, чи варто їх включати до списку, і виборці могли прийняти очевидне рішення, якщо подібна публіка таки до списків пролізе...

Мирослав Ліскович, Київ   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-