Усі держави ЄС мають визнати європейську перспективу України - Климпуш-Цинцадзе

Усі держави ЄС мають визнати європейську перспективу України - Климпуш-Цинцадзе

Укрінформ
Україна не може прийняти того, що деякі країни ЄС намагаються не визнавати її європейської перспективи, хоча це положення Угоди про асоціацію з ЄС ратифіковано їхніми парламентами.

Про це заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе у виступі на 14-му щорічному міжнародному форумі "Ялтинська європейська стратегія" (YES), що проходить у Мистецькому арсеналі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Україна зараз бачить, що деякі члени ЄС намагаються, по суті, на певні речі, які були ратифіковані більшістю парламентів, я маю на увазі визнання європейської перспективи України, вони намагаються цього не визнавати, а ми не можемо цього прийняти, тому що це відповідає статті 49 (Договору про Європейський Союз - ред.). Саме Україна має право вирішувати, куди йти і коли подавати заявку на членство. І вже тоді країни Європи будуть приймати це рішення", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Читайте також: Майбутнє Європи треба обговорювати не лише членам ЄС - Порошенко

Вона акцентувала, що Україна зараз не просить членства в ЄС, оскільки розуміє, що спочатку треба повністю виконати Угоду про асоціацію з ЄС. Віце-прем'єр підкреслила, що це дуже серйозний, амбітний і широкий документ для реформування України.

"Це не простий документ, але ми повинні разом його втілювати, тому що більшість країн, які пройшли через цей досвід змін у рамках Угоди про асоціацію, отримували набагато більшу підтримку від ЄС", - зауважила віце-прем'єр-міністр.

Вона також нагадала, що президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, коли торкався питання розширення Євросоюзу, говорив про необхідність гарантій членства для Західних Балкан.

"ЄС, по суті, такою політикою затягує країни, у яких, можливо, немає консенсусу стосовно того, хочуть вони в ЄС чи ні, але при цьому відмовляє навіть у можливості перспективи членства Україні. Про це треба подумати", - підкреслила Климпуш-Цинцадзе.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-