Путін не зайшов би в Україну, якби отримав адекватну відсіч у Грузії - Парубій

Путін не зайшов би в Україну, якби отримав адекватну відсіч у Грузії - Парубій

Укрінформ
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій наголошує на необхідності створення системи безпеки європейського простору. 

Про це він заявив під час конференції «Європа Карпат» у Польщі, повідомляє прес-служба ВР.

Зокрема, Парубій висловився за необхідність загальної скоординованої системи безпеки, яка має стосуватися всього європейського простору. У цьому контексті він зазначив, що «ключовий Альянс, який може забезпечити безпеку, – це НАТО», і нагадав, що Верховна Рада навесні ухвалила важливе рішення про пріоритет для України щодо вступу до НАТО.

«Ми дуже розраховуємо, що всі наші партнери і в регіоні, і на всьому просторі Європи зроблять усе можливе, щоб цей стратегічний напрямок був реалізований», - наголосив Голова ВР.

Він підкреслив, що для України європейський вектор – це важливий цивілізаційний вибір: «Революція гідності відбувалася під блакитно-жовтими прапорами України і Європейського Союзу, і хлопці йшли під ними на барикади та смерть», 

Голова парламенту також окреслив найголовніші виклики, які стоять перед Європою і Європейським Союзом, серед яких ключовим викликом назвав безпеку. 

«Безпека в сучасному світі – це щось набагато більш широке, аніж просто мілітарна. Україна відчула на собі, яким може бути вплив на державу - не тільки мілітарними засобами, а й іншими. Безпека – це і мілітарна, і інформаційна, і енергетична, а також і в багатьох інших сферах суспільного буття і державотворення», - підкреслив він і додав, що без вирішення питань безпеки буде важко обмірковувати і приймати рішення з будь-яких інших питань.

На переконання Голови Верховної Ради, російські танки і російські військові не зайшли б на територію України, якби усі разом дали адекватну відповідь на події в Грузії. Водночас він наголосив, що Європа змогла об’єднатися, зокрема, в питаннях санкцій – «це важливий позитив».

Він висловився за створення єдиної інформаційної позиції європейського континенту – «це має бути адекватною відповіддю на інформаційну безпеку, бо інформаційна війна, яка системно ведеться Путіним, ведеться не тільки проти України, а й проти Європи, і у великій мірі спрямована на розкол Європи і кризу в Європі».

Читайте також: Nord Stream-2: Парубій пропонує маршалку Сейму спільну заяву

Стосовно питання енергетичної безпеки Парубій наголосив, що «"Північний потік 2" – це є спосіб впливу Російської Федерації на Україну, спосіб тиску на розкол Європи». На його переконання, необхідно зайняти одну уніфіковану позицію проти реалізації подібних енергетичних проектів, «бо енергетична безпека і енергетичний тиск – це один із ефективних важелів, який РФ традиційно використовувала для тиску і на Україну, і на ЄС».

Підсумовуючи, голова українського парламенту зазначив, що «безпека і адекватна спільна системна відповідь на питання безпеки є ключовим завданням, яке сьогодні стоїть перед усім Європейським Союзом».

Як повідомлялося, конференція «Європа Карпат», започаткована у 2010 році Сеймом Республіки Польща, є майданчиком для зустрічей та дискусій парламентаріїв, представників урядів, органів місцевого самоврядування та неурядових організацій держав Карпатської Конвенції (Чехія, Угорщина, Польща, Румунія, Сербія, Словаччина, Україна) з метою обговорення актуальних проблем Карпатського регіону, окреслення шляхів їх розв’язання, а також підготовки висновків та пропозицій щодо активізації співпраці та реалізації спільних ініціатив у згаданій сфері для їх подальшого представлення на розгляд Урядів своїх держав.

Фото: прес-служба ВР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-