Ракетна криза КНДР: Київ готовий долучитися до більш рішучих дій світу

Ракетна криза КНДР: Київ готовий долучитися до більш рішучих дій світу

Заява
Укрінформ
Україна готова приєднатися до рішучих дій міжнародної спільноти для протидії подальшим ядерним і ракетним загрозам з боку КНДР.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України щодо ядерного випробування, проведеного в КНДР.

"Україна готова приєднатися до більш рішучих дій міжнародної спільноти, зокрема з використанням важелів у РБ ООН, для протидії подальшим ядерним і ракетним загрозам", - наголосили в зовнішньополітичному відомстві.

Як підкреслюється в заяві, Україна якнайсуворіше засуджує ядерне випробування, проведене 3 вересня в КНДР, яке в поєднанні з агресивною програмою створення балістичних ракет становить реальну загрозу безпеці вже не лише сусіднім країнам, а й світовій спільноті.

"Україна, яка добровільно відмовилася від свого третього за величиною ядерного запасу та стратегічних засобів доставки, розцінює останні дії Пхеньяна як свідомий, авантюрний і провокативний крок. Вчергове доводиться із жалем констатувати, що дії керівництва Північної Кореї прямо і цинічно суперечать численним резолюціям Ради безпеки ООН", - йдеться в заяві.

Україна закликає Пхеньян відмовитися від будь-яких демонстрацій сили та негайно припинити, відповідно до міжнародного права, всі випробування ядерної зброї, а також без передумов відновити конструктивний міжнародний діалог з метою повної, незворотньої й контрольованої відмови від програм ядерної і ракетної зброї.

Читайте також: Радбез ООН проведе екстрене засідання через ядерне випробування КНДР

Україна також закликала РБ ООН з метою зміцнення режиму нерозповсюдження ядерної зброї провести детальне експертне дослідження розвитку північнокорейської ядерної та ракетної програм у контексті виявлення можливої іноземної допомоги Пхеньяну в цій сфері.

Як повідомлялося, криза навколо ядерної програми і ракетних випробувань Північної Кореї сягнула нової, більш небезпечної фази. У липні КНДР двічі провела випробування балістичних ракет. Останнє випробування, цього разу водневої бомби, було здійснене в неділю, 3 вересня.

Країни-сусідки Пхеньяна, в тому числі Китай, Південна Корея і Японія, повідомили про потужні землетруси, які сталися приблизно під час проведення випробувань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-