Політична осінь — 2017: прогнози щодо своєї ефективності у нардепів доволі скептичні

Політична осінь — 2017: прогнози щодо своєї ефективності у нардепів доволі скептичні

Аналітика
Укрінформ
Позачергових виборів, схоже, вдасться уникнути. Але й на сесію, яка стартує сьогодні, не варто покладати великих очікувань

Сьогодні парламент збирається на перше пленарне засідання нової сесії, тим самим знаменуючи відкриття політичного сезону. Вчора на Укрінформі про те, чого очікувати від чергової сесії парламенту висловилися політологи, а сьогодні прийшла черга й самих народних обранців.

Забігаючи наперед варто зазначити, що експерти були оптимістичніші — наприклад, сумнівів у прийнятті освітньої та пенсійної реформ вони практично не висловлювали. І щодо можливих позачергових виборів в парламент прогнозували стабільність: мовляв, вже можна заспокоїтись, їх точно не буде, адже вони нікому зараз непотрібні. Натомість депутати думають дещо інакше...

На запитання Укрінформу - Чого очікувати від нового політичного сезону? Що вирішить і що не вирішить Верховна Рада? Наскільки ймовірні позачергові вибори до Верховної ради? - відповідають політики

Володимир Ар’єв, “Блок Петра Порошенка”:

Можна так само громадянам заборонити продавати квартири і будинки, а тільки здавати в оренду, бо їх обдурять”.

Верховна Рада зобов’язана прийняти медичну, освітню і пенсійну реформи. Також потрібна земельна реформа з відновленням права на приватну власність на землю. Але зараз в Україні популістські настрої настільки сильні, що створюють негативну для цього атмосферу, в тому числі, і у Верховній Раді. А ця реформа дала б можливість залучити величезні обсяги інвестицій. Всі кажуть, що земельна реформа погана — заберуть у селян землю. Можна так само громадянам заборонити продавати квартири і будинки, а тільки здавати в оренду, тому що їх обдурять. Це буде аргументацією того ж рівня.

Про дострокові вибори парламенту говорять перед кожним сезоном. Навряд чи наступний парламент, якщо його обрати зараз, буде спроможний створити урядову більшість. Є кілька політичних сил, які хочуть дострокових виборів - Опозиційний блок, Батьківщина і поодинокі депутати-популісти з числа фанатів Саакашвілі. Вони це і розкачують. Але інші розуміють, що дострокові вибори зроблять державі гірше.

Сергій Соболєв, народний депутат, лідер фракції «Батьківщина»:

«Зараз коаліції фактично нема, але вирішити більшість питань – реально»

В країні назріли питання, які треба терміново вирішити - освіти, охорони здоров’я, пенсій, що робити з децентралізацією, з бюджетом. Ключове питання: коли в країні буде мир, і коли ми зможемо перемогти нашого ворога - путінську Росію.

Втілити це реально. Це не було зроблено за три роки, з моменту коли 305 народних депутатів підписалися під коаліційною угодою. Коаліція проіснувала всього рік. Чому? Найбільші фракції парламенту думали, що вони будуть лише імітувати реформи. Але ще є шанс все зробити навіть у цьому парламенті.

На жаль, кадрові питання зависли. І це - провал нинішньої влади, яка абсолютно не хоче розуміти, що це є ключові речі, які треба перш за все реалізувати, щоб далі вже говорити про політику, чи то на селі, чи то по контролю за бюджетними ресурсами, абощо. Крім того, почалась атака на новостворені антикорупційні органи - НАБУ, НАЗК і всі інші. І, не дай Боже, ця атака завершиться успішно, і ми матимемо ситуацію попередніх років, коли політизована правоохоронна система займатиметься політичним переслідуванням і репресіями.

Питання мораторію на землю зараз вже не на часі, ключове — що буде після 1 січня. Тактика, яку обрали - мовчки сидіти. А 1 січня мораторій і так злетить, бо був подовжений лише на один рік. І тоді вже будуть ухвалювати відповідні рішення.

Семен Семенченко, об’єднання “Самопоміч”:

“Переобравши парламент, змінимо «шило на мило”

Найважливішими є три законопроекти. По-перше, бюджет на наступний рік. По-друге, закон про окуповані території, який визнає війну війною, окупанта — окупантом, а Донбас - тимчасово окупованою територією. Відтак офіційно припиняється торгівля, розмови про амністії та вибори. І по-третє, закон про антикорупційний суд. Зараз НАБУ розглядає масу гучних справ, дуже впливові високопосадовці знаходяться під слідством, але суди максимально затягують розгляд справ і поки що ми не бачимо жодного вироку.

Особисто моя думка - Верховна Рада не підтримає жоден з пунктів, окрім бюджету. А з ним також є проблеми - дуже хотілось би, щоб він був прозорим, а для цього треба буде прибрати з нього «корупційні пункти». Але, на жаль, сподіватись на вирішення всіх цих питань зараз не варто.

Дострокові парламентські вибори можливі, проте для суспільства перезавантаження влади потрібно лише якщо буде реальне перезавантаження, а не зміна облич в перших номерах списків. А то буде, як зараз, під першими номерами йдуть нові люди, а в кінці списку - старі корупціонери.

Юрій Левченко, позафракційний:

“Медична та освітня реформи - або бутафорія, або зроблять гірше, ніж було”

Верховна Рада мала б займатись деолігархізацією та демонополізацією економіки. Є багато законопроектів, які треба приймати - наприклад, щодо знищення приватних монополій, які є сьогодні у Ахметова в енергетичній галузі. Медична, освітня і пенсійна реформи або є бутафорією, або навпаки погіршать стан речей в галузі. Тому вони не пріоритетні на сьогодні. Безперечно, зміни потрібні і в медицині, і в освіті, але не такі і не так, як запропоновано в тих законопроектах.

Перевибори потрібні. Ця Верховна Рада нічим не відрізняється з точки зору соціально-економічної політики від попередньої. Вона представляє інтереси не 99% пересічного населення України, а лише 1% олігархату та його оточення. Але тверезо оцінивши ситуацію, на превеликий жаль, треба визнати: можливість дострокових парламентських виборів сумнівна. Переважна більшість законів, що потрібні олігархічній більшості, проходять. Де-факто є коаліція в складі Блоку Петра Порошенка, Народного фронту і Опозиційного блоку, якій іноді допомагають деякі опозиційні партії - і вони все, що потрібно проштовхують. Враховуючи те, що потрібне владі наразі проходить, для Президента нелогічно розпускати парламент.

Микола Романюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-