На білоруському театрі: кремлівська репетиція великої війни

На білоруському театрі: кремлівська репетиція великої війни

Аналітика
Укрінформ
Росія відпрацьовує сценарій європейського конфлікту на території Білорусі

У всіх, буквально у всіх військових операціях, які Росія проводить останнім часом, є одна спільна і вражаюча риса. Всі бойові дії, всі руйнування селищ і міст, розкрадання промислової інфраструктури, всі вбивства, злочини проти людства і акти мародерства – все це Росія проводить поза національною територією.

Навіть КТО (контртерористичні операції), якими російські війська та спецпризначенці регулярно бавляться в Чечні, Інгушетії й у Дагестані, не є винятком із цього правила. Згадані території республік Кавказу, які де-юре перебувають у складі РФ-ії, де-факто – ментально і психологічно, – вже давно не є її частиною, а отже сприймаються мешканцями «метрополії» як щось вороже, дике й незрозуміле, таке собі типове «закордоння», яке можна руйнувати без зайвого жалю та докорів совісті.

У цьому контексті варто згадати класику. Вислів «Перемагати ворога малою кров'ю на його території» належить «червоному» маршалу Клименту Ворошилову, який, за іронією історичної долі, вимовив ці слова у Києві ще у далекому 1936 році.

Що було після цього – добре відомо. Але концепція суттєво не змінилася. Як колись міркували «сталінські соколи», так і нині російські генерали разом із кремлівськими «мудрецями» віддають перевагу досягненню власних інтересів за рахунок кровопролиття на чужих територіях, будь-то Україна, Грузія, Молдова чи Азербайджан.

У цьому контексті російські (так, російські!) навчання «Запад-2017», складова частина яких має відбутися восени на території  Білорусі, мали б насторожувати білоруську владу. Серед найближчих пострадянських сусідів Росії (Білорусь – не є винятком) практично не залишилося країн, які б так чи інакше не проходили через громадянське протистояння і кровопролиття. І майже всюди «стирчать російські вуха». Замість того, щоб збудувати навколо себе «пояс стабільності» і дружнє оточення, Росія сіє війну і розруху, і цю сталу дивину в її поведінці вже помітили в усьому світі.

Ось і в цьому випадку, нинішні так звані російсько-білоруські навчання «Запад-2017» є лише частиною однойменного російського стратегічного командно-штабного тренування із охопленням величезних територій і залученням значної кількості військ. Ці, російські навчання, є репетицією великого європейського військового конфлікту, дії якого, за задумом і прописаним сценарієм, розгортатимуться на території Білорусі й її сусідів.

Чи потрібно це Білорусі? Питання риторичне. Але не для всіх очевидне. Принаймні, не для білоруського Генштабу, який називає ажіотаж довкола російських навчань на власній території «штучним» і «неадекватним».

Спробуємо розібратися, де саме прихована істина.

НА ЗАХІДНОМУ СТРАТЕГІЧНОМУ НАПРЯМКУ…

У самих російських навчаннях немає нічого несподіваного. Такі стратегічні командно-штабні навчання (СКШН) почергово (один раз на чотири роки) проводяться у військово-адміністративних межах військових округів ЗС РФ (Південного, Західного, Центрального і Східного, а також Арктичного регіону). За задумом, у період ескалації воєнної загрози та на воєнний час ці округи перетворюються в Об'єднані стратегічні командування /ОСК/ ЗС РФ «Південь», «Захід», «Центр», «Схід» та «Північ», відповідно.

Як правило, кожному такому СКШН у рік його проведення можуть передувати одна-дві масштабні раптові перевірки бойової готовності штабів і військ визначеного військового округу з проведенням широкого спектру заходів щодо: розгортання польових органів управління (пунктів управління і вузлів зв'язку) у визначених районах; посилення угруповання військ особовим складом і технікою, в т.ч. з інших військових округів (комбінованим способом, на далекі відстані); відпрацювання можливих варіантів застосування міжвидового угруповання військ (сил) та ведення бойових дій на одному-двох стратегічних напрямках, в тому числі проти військ (сил) НАТО.

Тож у період з 14 по 20 вересня ц.р. заплановано проведення саме такого СКШН Збройних сил Російської Федерації «Запад-2017», яке, згідно з Планами оперативної та бойової підготовки Збройних сил РФ, проводиться один раз на чотири роки у військово-адміністративних межах Західного військового округу (ОСК) ЗС РФ.

В ході СКШН «Запад-2017» Генеральний штаб Збройних сил Російської Федерації планує здійснити:

- практичну перевірку та уточнення Плану стратегічного застосування Збройних сил РФ на Західному стратегічному напрямку;

- оцінку мобілізаційних ресурсів і стану мобілізаційної готовності економіки, транспорту та системи державного управління Російської Федерації до функціонування в особливий період та в умовах воєнного часу.

Згідно із задумом вищого військово-політичного керівництва Російської Федерації в ході СКШН «Запад-2017» передбачається опрацювання можливих варіантів збройної протидії:

- коаліційним військам (силам) США/НАТО з блокування ними Калінінградського анклаву та його захоплення;

- спробі деокупації Криму та/або ОРДЛО Україною, за підтримки західних союзників;

- спробам змінити політичний режим в одній із союзних Російській Федерації держав.

ПРИКРИЛИСЯ ПО-СУСІДСЬКИ

У рамках оперативного прикриття дійсної спрямованості та масштабів, а також реального характеру задач, які будуть відпрацьовуватися під час СКШН «Запад-2017», заплановано проведення і спільного стратегічного російсько-білоруського навчання (Союзної держави Росії та Білорусі) під ідентичною умовною назвою «Запад-2017» на території Білорусі.

Російсько-білоруські навчання на зразок «Запад-2017» проходять раз на два роки на території Росії й Білорусі. Проводити їх почали з 2009 року, коли президенти двох країн Д.Медведєв і О.Лукашенко були присутні на першому такому заході й ухвалили рішення зробити маневри регулярними.

У вересні 2017 року практичну частину навчань проведуть у Білорусі на шести полігонах: Лепельському, Борисовському, Лосвідо, Осиповицькому, на полігонах ВПС і військ ППО Ружанському і Домановському, а також "…на одній із ділянок місцевості на території республіки поблизу населеного пункту Дретунь".

До участі у цих навчаннях планують залучити до 12,7 тис. військовослужбовців, з них на території Білорусі – приблизно 10,2 тис.: 7,2 тис. – від Збройних сил Білорусі й понад 3 тис. – від Збройних сил Російської Федерації. Залучать до 680 одиниць бойової техніки.

Ця кількість не вимагає інформування міжнародних організацій, але учасники навчань планують запросити військових аташе, акредитованих при Міністерстві оборони Білорусі, а також представників ООН, ОБСЄ, НАТО, Організації Договору про колективну безпеку, СНД та Міжнародного комітету Червоного Хреста. Загалом буде запрошено понад 80 спостерігачів, зокрема від сусідніх України, Польщі, Литви та Латвії, а також від Естонії, Швеції і Норвегії.

Військовослужбовці Збройних сил Російської Федерації, які займаються підготовкою російсько-білоруських навчань «Запад-2017», почали прибувати в Білорусь ще в червні ц.р.

У свою чергу, СКШН ЗС РФ «Запад-2017» відрізнятимуться від попередніх СКШН «Запад-2013» значно більшим просторовим розмахом та чисельністю залученого особового складу і бойової техніки.

Так, проведення СКШН «Запад-2017» передбачається практично на всій території європейської частини Російської Федерації (у військово-адміністративних межах ОСК «Південь», «Захід» та «Північ» ЗС РФ), в окупованих українських Криму та на території ОРДЛО, вздовж кордонів України, зокрема на Маріупольському, Донецькому, Слобожанському і Поліському напрямках, у Білорусі, а також у Чорному, Середземному та Балтійському морях.

Окрім збройних сил, у навчаннях також братимуть участь органи державного управління федерального, регіонального та місцевого рівнів, підрозділи Федеральної служби військ національної гвардії («Росгвардії»), МВС, ФСБ, МНС, представництва оборонно-промислового комплексу (ОПК) Російської Федерації тощо.

Водночас реальна чисельність учасників усіх заходів у рамках «Запад-2017» оцінюється військовими спеціалістами та експертами у 230-240 тис. осіб, понад 10 тисяч одиниць бойової техніки, близько 100 літальних апаратів та близько 40 кораблів/підводних човнів різного класу.

Тобто, з урахуванням особливостей сучасної воєнно-політичної обстановки довкола РФ, насамперед у контексті подальшого загострення її протистояння зі США, НАТО і ЄС, СКШН «Запад-2017» має геостратегічну мету, а саме – демонстрацію військової сили Росії перед США і Європою, а також готовності до її застосування.

СТРАТЕГІЯ – НАСТУПАЛЬНА

Фактичною «репетицією» СКШН «Запад-2017» стала комплексна  перевірка ЗС РФ за зимовий період навчання в березні-квітні цього року.

Виходячи з аналізу заходів оперативної та бойової підготовки Збройних сил Росії, які здійснювались в ході цієї комплексної перевірки, сценарій СКШН «Запад-2017» передбачає відпрацювання питань організації та проведення наступальної операції на Західному стратегічному напрямку, а також оборонних операцій на інших стратегічних напрямках.

Зокрема, найбільш показовий характер мало спільне навчання батальйонних тактичних груп зі складу 106-ї повітрянодесантної дивізії (штаб – м. Тула) ЗС РФ та 103-ї окремої повітрянодесантної бригади Сил спеціальних операцій ЗС Білорусі в квітні ц.р. на території Вітебської області. Вирішувались завдання розвідувально-пошукових дій на глибину до 100 км з метою визначення маршрутів висування основних сил, а також захоплення та утримання передових рубежів.

У цей же період був проведений ряд навчань Балтійського флоту (БФ) РФ з висадки морського десанту силами 336-ї бригади морської піхоти БФ (м. Балтійськ, Калінінградська обл.) та нанесення ударів по об'єктах противника силами ракетних кораблів і підводних човнів та морської авіації.

Крім того, до проведення навчань наступальної спрямованості залучались з'єднання та частини 1-ї танкової армії (штаб – м. Наро-Фомінск, Московська обл.) та 20-ї (штаб – м. Вороніж) загальновійськової армії, а також 6-ї загальновійськової армії (штаб - м. Санкт-Петербург) та 1-ї армії (штаб - м. Санкт-Петербург) ВПС і ППО ПКС ЗС Росії.

Водночас у рамках цієї комплексної перевірки були відпрацьовані елементи оборонної операції на Південно-Західному (Чорноморському) стратегічному напрямку.

Основні з таких заходів проводилися в Криму і включали спільні навчання батальйонних тактичних груп 7-ї десантно-штурмової дивізії (штаб – м. Новоросійськ), 56-ї десантно-штурмової бригади (дшбр; м. Камишин) та 11-ї дшбр (м. Улан-Уде), а також навчання 126-ї окремої бригади берегової оборони Чорноморського флоту РФ.

У ході цих заходів вирішувались завдання: створення угруповання військ швидкого реагування для посилення ЗС Росії в Криму; ведення протидесантної оборони у взаємодії з ЧФ РФ; знищення противника в глибині території Криму при підтримці тактичної та армійської авіації; ліквідації диверсантів і взяття під контроль важливих об'єктів.

Окремі питання оборонної операції відпрацьовувались також під час навчань корабельних сил та морської авіації ЧФ РФ, а також з'єднань 49-ї (штаб – м. Ставрополь) і 58-ї (штаб – м. Владикавказ) загальновійськових армій Південного військового округу та 4-ї армії (штаб м. Ростов-на-Дону) ВПС і ППО ПКС ЗС Росії.

На цьому тлі в ході навчань 14-ї армії ВПС і ППО ПКС ЗС Росії (штаб м. Єкатеринбург, оперативно підпорядковується Центральному ВО ЗС РФ) в лютому поточного року вирішувались завдання посилення авіаційних угруповань Повітряно-космічних сил Росії на Західному та Південно-Західному стратегічних напрямках.

ПІШАКИ Й АКТОРИ

З урахуванням наведених обставин, на основному – Західному стратегічному напрямку, до СКШН «Запад-2017» будуть залучатись з'єднання Західного військового округу ЗС РФ, а також окремих частини з інших округів та родів військ ЗС Росії.

Так, головними учасниками навчань мають стати 1-а танкова армія, 6-а та 20-а загальновійськові армії, 1-ї армії (штаб – м. Санкт-Петербург) ВПС і ППО ПКС ЗС Росії, частини 76-ї (штаб – м. Псков), 98-ї (штаб – м. Іваново) та 106-ї (штаб – м. Тула) повітрянодесантних дивізій (пдд), а також сили Балтійського та Північного флотів (в т.ч. новостворені 11-й та 14-й армійські корпуси військ берегової оборони, відповідно). Крім того, у навчанні братимуть участь Збройні сили Білорусі.

В свою чергу, при відпрацюванні задач оборонної операції на Південно-Західному (Українському та Чорноморському) стратегічному напрямку братимуть участь сили 8-ї та 49-ї загальновійськових армій Південного військового округу ЗС РФ, угруповання російських військ в окупованому Криму, 7-ї пдд, 21-ї та 56-ї окремих десантно-штурмових бригад, а також 1-ї армії ВПС і ППО ПКС ЗС РФ та Чорноморського флоту.

8-а загальновійськова армія (штаб – м. Ростов-на-Дону), яка була створена у 2017 році на Українському напрямку у складі 150-ї мотострілецької дивізії (штаб – м. Новочеркаськ, новостворена) та 20-ї окремої мотострілецької бригади (штаб – м. Волгоград, передана зі складу 49-ї армії), які вперше залучатимуться до СКШН «Запад-2017».

У СКШН «Запад-2017» братимуть також участь підрозділи інших силових відомств Росії, в т.ч. ФСБ, «Росгвардії», МНС, МВС, Федерального агентства урядового зв'язку тощо.

З початку серпня ц.р. було розпочато перекидання та зосередження російських військ (в т.ч. 1-ї танкової армії) у районах, де планується відпрацювання основних заходів СКШН «Запад-2017». Привертає увагу те, що порівняно з 2015 роком, обсяги залізничних перевезень в Білорусь зростуть у 33 рази, а порівняно з 2016 роком – у 83 рази. Всього в 2017 році з Росії в Білорусь повинні прибути 4162 залізничних вагонів з вантажами військового призначення.

Цей факт викликає небезпідставне занепокоєння західних військових спеціалістів та експертів у контексті можливого залишення на території Білорусі (після навчань) – на східних кордонах НАТО – озброєння та ударної бойової техніки ЗС Російської Федерації на постійно або на ротаційній основі. А це, відповідно, призведе до загрозливого нарощування воєнної інфраструктури Російської Федерації на кордонах з країнами НАТО.

Зосередження російських військ, у т.ч. танкових, мотострілецьких та артилерійських частин і підрозділів, відмічається також поблизу кордону України, в т.ч. у східних районах Воронізької та Ростовської областей Російської Федерації.

ВАЛ ПО ПЛАНУ

Планова підготовка СКШН «Запад-2017» була проведена в останні дні серпня ц.р. У цей період були організовані спільні спеціальні навчання з органами військового управління і зв'язку, формуваннями і організаціями тилового та матеріально-технічного забезпечення збройних сил обох країн. Відпрацьовувались питання технічного прикриття об'єктів та визначених ділянок автошляхів, евакуації, ремонту та відновлення несправної техніки та озброєння, розгортання польового магістрального трубопроводу, а також ділянок масової заправки техніки.

Крім того, в рамках підготовки СКШН «Запад-2017» на території Білорусі був проведений ряд окремих заходів оперативної та бойової підготовки, в т.ч.: російсько-білоруське тренування підрозділів радіоелектронної розвідки і радіоелектронної боротьби (залучалось до 1,5 тис. військовослужбовців та 150 одиниць бойової техніки); російсько-білорусько-сербське навчання «Слов'янське братерство-2017» (понад 1 тис. військовослужбовців та 150 одиниць бойової техніки); спільні маневри окремого інженерно-саперного батальйону 1-ї танкової армії ЗС РФ та 188-ї інженерної бригади ЗС Білорусі в середині липня ц.р.; спільні тактико-спеціальні навчання підрозділів військ зв'язку Росії та Білорусі.

За словами міністра оборони РФ С.Шойгу, СКШН «Запад-2017» передуватиме і комплексне мобілізаційне тренування, в ході якого будуть вирішуватися питання переведення федеральних і регіональних органів виконавчої влади, а також підприємств оборонно-промислового комплексу на роботу в умовах воєнного часу.

За досвідом попередніх СКШН ЗС РФ, напередодні активної фази навчання (за 10-14 діб) може бути проведена «раптова перевірка» бойової готовності штабів і військ Західного та інших військових округів Збройних сил Росії з відпрацюванням питань підняття частин та з'єднань по бойовій тривозі, а також висування їх у райони проведення СКШН «Запад-2017» своїм ходом, повітряним та морським транспортом.

ЗОВНІШНІЙ АНТУРАЖ ТА СПРОБИ ТИСКУ

Підготовка СКШН «Запад-2017» здійснюється в умовах чергового загострення російсько-американських відносин внаслідок введення США в серпні поточного року нового пакету санкцій проти Росії критичної для неї дії. В цьому зв'язку СКШН «Запад-2017» по суті використовується Москвою як безпардонна спроба та засіб тиску на США та їх європейських союзників.

При цьому, за певних умов, продовженням СКШН «Запад-2017» може стати реальна агресія Росії проти Польщі й країн Балтії, або повномасштабне вторгнення до України (у т.ч. з Білорусі) з метою створення сухопутного «коридору» до Придністров'я і Криму та, як максимум – остаточного вирішення «українського питання» на свою користь.

Каталізатором для саме такого розвитку подій може стати збройний конфлікт в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні між США та Північною Кореєю із втручанням до нього Китаю, що відволікатиме увагу світової спільноти від європейських проблем.

Свідченням реальної можливості таких дій Москви є попередня практика проведення СКШН «Кавказ-2008», після яких Росією був здійснений напад на Грузію, а також СКШН «Запад-2013», що передували збройній агресії Росії проти України. У цьому контексті подібні СКШН фактично виступають своєрідною репетицією такого роду авантюр.

В цьому плані варто враховувати, що Росія продовжує проведення масштабних заходів з посилення бойового потенціалу Західного та Південного військових округів шляхом переоснащення їх з'єднань та частин на нові види озброєння і військової техніки.

Лише з початку поточного року до військ Західного ВО надійшло більш ніж 500 одиниць сучасної бойової техніки, в т.ч. танки, ракетно-артилерійські системи, багатофункціональні винищувачі Су-30СМ та автомобілі різного призначення. Значна кількість військової техніки надійшла і до військ Південного військового округу, включаючи понад 160 танків, бойових машин піхоти та бронетранспортерів. До кінця поточного року округ має отримати ще понад 1,8 тис. одиниць озброєння, в т.ч. 900 одиниць бронетанкової техніки.

Досить показовий характер має також початок формування ударних армійських з'єднань ЗС РФ, які повністю укомплектовані особовим складом та оснащені бойовою технікою за штатом воєнного часу. Зокрема у 76-й повітрянодесантній дивізії ЗС РФ вже створені полкова (на базі 104-го дшп) та батальйонна (у складі 234-го дшп) ударні тактичні групи. Здійснюється формування окремого ударного десантно-штурмового батальйону 7-ї дшд в Криму. Батальйон буде дислокуватись в районі Феодосії та увійде до бойового складу до 1 грудня 2017 року. На основі цього батальйону до кінця 2017 року в Криму буде розгорнутий 97-й десантно-штурмовий полк (третій у складі 76-ї пдд).

Поряд із цим у Сухопутних військах ЗС РФ продовжується створення розвідувальних рот спеціального призначення (ррспн; рішення з даного питання було прийнято в 2016 році). Завданням зазначених підрозділів є пошук визначених об'єктів в тилу противника з подальшою передачею їх координат в інтересах бойового застосування ОТРК «Іскандер-М» та далекобійних систем залпового вогню «Ураган». У кожній із загальновійськових та танкових армій планується сформувати по одній із таких рот. На сьогодні ррспн вже сформовані у 49-й та 58-й загальновійськових арміях Південного військового округу ЗС РФ.

НАТО НЕ СПИТЬ

Такі дії Росії викликають суттєве занепокоєння керівництва НАТО та країн Балтії й Польщі, які вживають заходів з попередження можливої агресії з боку РФ.

Так, у рамках серії навчань ОЗС НАТО було здійснено превентивне нарощування Сил швидкого розгортання Альянсу в Балтійському регіоні, а також відпрацьовані питання відбиття ймовірного нападу Росії. Зокрема, вирішувалися завдання: налагодження взаємодії між штабами різних рівнів; прийому військ країн-членів НАТО, які прибувають сухопутним, морським та повітряним шляхом; ведення оборонних та контрнаступальних операцій.

За рахунок цього було здійснено часткове розгортання Об'єднаного армійського корпусу СШР НАТО (штаб м. Щецин, Польща, включає механізовані/мотопіхотні дивізії Польщі, ФРН та Данії), який складає основу сил субрегіонального командування «Північний Схід» Регіонального командування «Північ» ОВС НАТО в Європі.

Крім того, був посилений стратегічний ядерний компонент ЗС США в Європі. Зокрема на початку червня ц р. на авіабазу Ферфорд у Великобританії були перекинуті п'ять стратегічних бомбардувальники В-52Н та В-1В ВПС США. Вперше з часу завершення «холодної війни» зазначені літаки розпочали польоти над Балтійським морем.

Водночас, у липні цього року на території Литви був тимчасово розгорнутий зенітний ракетний комплекс дальньої дії ВПС США Patriot, а в серпні на авіабазу Шауляй в Литві перекинуті сім винищувачів F-15C Eagle ВПС США.

А на період проведення навчань «Запад 2017» у Балтійському регіоні передбачається проведення нової серії навчань США, НАТО та їх партнерів, за участю сухопутного, морського і повітряного компонентів. Зокрема у вересні цього року поблизу узбережжя Швеції плануються спільні навчання ВМС США та Фінляндії.

НАВ'ЯЗЛИВА ПРИМАРА ЕСКАЛАЦІЇ

В цілому наведені вище процеси обумовлюють суттєве посилення військової напруженості в Центрально-Східній Європі, Балтійському та Чорноморському регіонах. При цьому не виключається можливість розширення масштабів збройної агресії Росії проти України або напад російської сторони на країни Балтії, що з високою ймовірністю може призвести до  «гарячого» збройного конфлікту між РФ та США/НАТО.

Крім того, вкрай небезпечний характер має проведення Росією та США/НАТО одночасних військових заходів в одних і тих же регіонах, що підвищує загрозу виникнення провокаційних інцидентів та зіткнень сторін (у т.ч. за участю носіїв ядерної зброї) з непередбачуваними наслідками.

За словами начальника Генерального штабу Збройних Сил України Віктора Муженка, Україна уважно слідкує за російськими навчаннями в Білорусі й готова реагувати на ймовірні загрози, що можуть виходити від Кремля. Він же додав, що на території України вже відбувається «комплекс тактичних навчань», які по часу і місцю (напевно, випадково!) збігаються з російськими.

Такі твердження, як і повідомлення про залучення на збори до Збройних Сил України резервістів оперативного резерву першої черги, дозволяють сподіватися, що Україна готова до будь-якої безрозсудності з боку кремлівських стратегів. Ця обставина, втім, не позбавляє Україну статусу пріоритетної цілі в агресивних планах та намірах Москви. Тож вересень поточного року обіцяє бути гарячим…

Юрій Радковець, віце-президент Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел», кандидат військових наук, доцент, генерал-лейтенант запасу. м. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-