Порошенко доручив запросити в Україну авторів статті про “двигуни для КНДР”

Порошенко доручив запросити в Україну авторів статті про “двигуни для КНДР”

Укрінформ
Президент Петро Порошенко доручив запросити в Україну авторів статті The New York Times щодо нібито поставок ракетних двигунів до КНДР.

Про це він написав у Facebook.

«Вдячний редакції видання The New York Times за привернуту в світі увагу до потенціалу ракетно-космічного комплексу України. Елегантний, хоча і не найбільш вдалий спосіб. Доручив запросити авторів статті відвідати Україну для зустрічей з українськими партнерами, які несправедливо потрапили під безпідставні підозри», - зазначив глава держави.

Він наголосив, що «ракетні технології ми не передаємо, а міжнародний режим нерозповсюдження зберігаємо і підтримуємо - відповідально».

Як повідомляв Укрінформ, газета The New York Times з посиланням на старшого наукового співробітника Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) Майкла Еллемана та секретні оцінки американських спецслужб стверджувала, що успіх Північної Кореї у випробуванні міжконтинентальної балістичної ракети став можливим завдяки закупівлям потужних ракетних двигунів з "чорного ринку", ймовірно, від українського заводу "Південмаш", який історично пов'язаний з російською ракетною програмою.

Читайте також: Ракетний скандал: Порошенко дав три дні на перевірку даних The New York Times

Секретар РНБО Олександр Турчинов спростував повідомлення The New York Times, наголосивши, що Україна дотримується всіх узятих на себе міжнародних зобов'язань, тому підприємства українського оборонного та авіакосмічного комплексу не постачали зброю та військові технології до Північної Кореї.

На Державному підприємстві "Південний машинобудівний завод ім. Макарова" також заявили, що не мають жодного зв'язку з ракетними програмами Північної Кореї.

Згодом Майкл Еллеман, на статтю якого про ракетний зв'язок України та КНДР послалася The New York Times, заявив в інтерв'ю "Голосу Америки", що видання неточно передало його висновки. Зокрема, він наголосив, що жодних доказів причетності до поставок двигунів Північній Кореї безпосередньо українською владою не було і немає.

16 серпня Порошенко доручив провести під головуванням секретаря Ради національної безпеки і оборони, із залученням Міжвідомчої комісії з політики ВТС та експортного контролю, а також ДП «Південмаш» та КБ «Південне» розслідування щодо оприлюдненої в газеті The New York Times інформації і про результати доповісти протягом трьох днів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-