Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Українська народна гра: СБУ затримує, суди випускають

Українська народна гра: СБУ затримує, суди випускають

Блоги
Укрінформ
Кожного дня спецслужби та правоохоронці майже пачками затримують хабарників, корупціонерів та інших майнових злочинців.

Лише за 16 серпня СБУ повідомила про декілька таких справ. Зокрема, на Одещині затримано на хабарі посадовця Головного управління з питань праці Одеській області. Той вимагав дві тисячі доларів США з підприємця, який “порушив законодавство про працю щодо найманих сезонних працівників однієї з баз відпочинку Одещини”. 

Водночас в СБУ відрапортували, що спільно з Генеральною інспекцією Генпрокуратури викрили на хабарі прокурора Іллічівської місцевої прокуратури Одеської області. Прокурор через адвоката вимагав від мешканця регіону п’ять тисяч доларів США за непритягнення до кримінальної відповідальності та зняття арешту з майна. “Чоловік підозрюється у службовому підробленні, привласненні, розтраті майна чи заволодінні ним через зловживання службовим становищем”, що взагалі то тягне на чималі санкції.

На Львівщині в тенета СБУ потрапила жіночка-фіскал. Старший державний ревізор-інспектор однієї з районних податкових інспекцій управління фіскальної служби Львівської області вимагала від підприємця сто тис. грн. За це обіцяла не притягувати до відповідальності за порушення податкового законодавства. Здирницю затримали під час одержання всієї суми хабара. 

Три повідомлення вийшли на сторінці СБУ протягом години. Можна було б порадіти активності спецслужб, якби такі затримання мали логічне завершення. На жаль, практика свідчить про інше. Наприклад, в листопаді 2016 року в СБУ сповістили про затримання у Вінниці чотирьох учасників транснаціонального організованого злочинного угруповання, які вимагали гроші з місцевих бізнесменів.

“Правоохоронці встановили, що зловмисники входили до угруповання кримінального авторитета "Самвела Московського" та спеціалізувалися на рекеті”, - йшлося в прес-релізі. 

В ході слідства з'ясувалося, що обвинувачені вимагали у місцевих бізнесменів п'ять тисяч доларів США, погрожуючи вбивством їм та їх родинам. Крім цього, місце озброєний конфлікт у караоке-клубі та майновий конфлікт між двома аграрними підприємствами з приводу оренди земельних паїв та оформлення договорів оренди тією фірмою, яка вигідна "замовнику". 

“Самвел "Московський", погрожуючи жорстоким побиттям, примушував одного із потерпілих розірвати договори оренди паїв із однією фірмою та укласти їх із іншою. Під час судових дебатів представник державного обвинувачення просив суд призначити усім трьом обвинуваченим реальну міру покарання, а саме – обвинуваченому, відомому як Самвел "Московський", 6 років позбавлення волі, двом іншим співучасникам по 4 роки позбавлення волі”, - наголошується в повідомленні прокуратури. 

Треба зазначити, що ще до резонансного затримання Самвел неодноразово потрапляв у поле зору правоохоронців та мав судимість. Проте, цими днями Самвелу "Московському", звинуваченому у рекеті, суд призначив умовну міру покарання і випустив на свободу. 

Прокуратура Вінницької області вже повідомила, що не погоджується з вироком і готує апеляційну скаргу. Проте, хтось вірить в реальне і справедливе покарання злочинця? Поки та прокуратура впорається з обіцяною скаргою, перед звільненим Самвелом усі двері відчинені, в тому числі за кордони України. 

Тут доречно нагадати найрезонанснішу справу екс-ректора Національного університету Державної податкової служби Петра Мельника, якого звинувачували в “отриманні неправомірної вигоди” і навіть заарештували. Мова йшла про мільйонні майнові оборудки, але, незважаючи на серйозні факти, його випустили з-під варти під заставу. Далі держава декілька місяців спостерігала захоплюючий детектив. З браслетом на нозі немолодий пан Мельник, як фокусник Гудіні, зміг не просто вийти з дому, де за ним спостерігала непідкупна техніка, а й виїхати з України до Америки. Техніка дійсно непідкупна, але датчик арештантського браслету виводив на комп'ютер, біля якого чергував такий собі цілком підкупний правоохоронець. Він і “допоміг” грошовитому податківцю позбавитися контролю...

Згодом Мельник безболісно для себе повернувся в рідний Ірпінь, де його судили та виправдали. 

Звісно, Генпрокуратура у своєму дусі заявила, що подаватиме апеляцію, а Мельник відповів, що повертатиме колишню посаду через суд. Нещодавно він засвітився в Києво-Печерській Лаврі на похороні екс-депутата ВР Ірини Бережної, яка загинула під час ДТП в Хорватії. Судячи з вигляду екс-ректора, почувається він впевнено, тож, не виключено, що ми ще почуємо про його перемогу над силовиками. Що поробиш, є в нас така українська народна гра: СБУ затримує, суди випускають.

Ольга Коростельова
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-