Екс-заступник військового прокурора:  Росія шиє справу проти Голомші

Екс-заступник військового прокурора: Росія шиє справу проти Голомші

Укрінформ
Низка кримінальних проваджень проти українських військових, які всупереч міжнародному праву відкрила Росія, є пропагандистським кроком. 

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив колишній заступник військового прокурора Центрального регіону України Анатолій Маркевич.

"При всій надуманості тих кримінальних проваджень, це було не юридичним кроком, а  пропагандистським, боротьба на юридичному фронті", - сказав Маркевич. 

За його словами, було порушено кількадесят справ відносно українських військових, також нещодавно стало відомо що такі справи порушено і проти колишніх українських посадовців. Зокрема, у липні стало відомо про рішення Басманного районного суду Москви щодо обрання запобіжного заходу колишньому першому заступнику Генпрокурора Миколі Голомші, який зараз очолює українську партію "Патріот". Свого часу, в 2014 році, Микола Голомша на посаді першого заступника генпрокурора України ініціював кримінальне провадження стосовно командувача Чорноморським флотом РФ в Криму Олександра Вітко.

"Більше трьох років мовчали, ніяких дій не було, раптом вийшли на вищий рівень, коли пан Голомша кілька років вже не є посадовою особою Генпрокуратури", - зауважив Маркевич. 

На  думку учасників прес-конференції, відкриття кримінального провадження щодо нього слідчим комітетом РФ саме в цей час має декілька причин. По перше, таким чином російська сторона має намір створити інформаційний привід перед осіннім політичним сезоном в Україні. По друге, зараз триває слухання в суді кримінального провадження щодо екс-президента України Віктора Януковича, і таким чином Росія намагається залякати всіх учасників процесу. 

Читайте також: Фейгін: Кремлю треба показати живих Єрофеєва та Александрова

«Дуже потужна машина правоохоронних органів Російської Федерації  сьогодні виявилася фейковою організацією правосуддя, тому що там керує і судить одна людина - Путін. Ми не повинні боятися таких рішень, тому я закликаю  колег, які займаються захистом наших рубежів, закликаю прокурорів та суддів, які сьогодні задіяні  в процесі проти Януковича, не реагувати на ці фейкові справи. Це правосуддя іншої держави і всупереч міжнародному праву - на якій підставі вони мають право порушувати  справи по відношенню до військовослужбовців на території Донбасу, якщо вони не беруть участі у війні? Тоді це перевищення влади того, хто порушує справу і втручається у справи іншої держави», - сказав на прес-конференції Голомша.

Учасники прес-конференції також повідомили, що готують низку звернень до органів державної влади щодо інформаційної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-