НАЗК розпочинає зовнішню незалежну технічну експертизу ІТС Реєстру

НАЗК розпочинає зовнішню незалежну технічну експертизу ІТС Реєстру

Укрінформ
НАЗК розпочинає проведення зовнішньої незалежної технічної експертизи програмно-апаратного комплексу інформаційно-телекомунікаційної системи "Єдиний державний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування", яка відбуватиметься двома паралельними процесами.

Про це повідомляє прес-служба Національного агентства з питань запобігання корупції.

"Перший напрямок стосується функціональної придатності, можливостей та поточного стану діючої системи ІТС Реєстр. Другий - тестування автоматизованого модуля перевірки (верифікації) декларацій та його потенціальних можливостей сумісності з існуючим програмно-апаратним комплексом ІТС Реєстр (модуль розроблений на замовлення ПРООН)", - йдеться у повідомленні.

Рішення про це було прийнято під час засідання Робочої групи з питань організації проведення зазначеної експертизи спільно з Громадською радою НАЗК, Антикорупційною ініціативою ЄС, ПРООН, Державним агентством з питань електронного урядування України та експертами в галузі ІТ.

Разом із цим учасники зустрічі вирішили пропонувати проекту "Антикорупційна ініціатива ЄС" взяти за основу технічне завдання на проведення експертизи діючої системи та доопрацювати з залученням експертів. 

План тестування модуля верифікації від "Антикорупційна ініціатива ЄС" експерти доопрацюють спільно із представниками ПРООН, які долучаються до робочої групи як спостерігачі. Наразі заплановано, що тестування проходитиме у два етапи: на функціонал та на сумісність. 

Читайте також: До НАБУ передали матеріали на трьох суддів і нардепа

На першому етапі тестуватиметься підключення модулів до розгорнутої на обчислювальних потужностях системи на базі переданого ПРООН програмного продукту для НАЗК. Це дозволить перевірити технічну функціональність, виконання правил логічного, арифметичного контролю. Тест на сумісність виявить можливість інтеграції автоматизованих модулів перевірки (верифікації) функціонуючого програмно-апаратного комплексу ІТС Реєстр (інфографіка).

Очікується, що технічне рішення щодо можливості використання модуля верифікації в діючій системі буде прийняте через півтора місяці. Це дасть можливість затвердити і практично розпочати застосування правил логічного і арифметичного контролю для перевірки е-декларацій, визначити, який варіант модернізації системи є найбільш продуктивним: на базі діючої, або за умов створення нової.

Як повідомлялося, план заходів з модернізації програмно-апаратного комплексу інформаційно-телекомунікаційної системи "Єдиний державний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування" (ІТС Реєстр) затверджений рішенням НАЗК від 22 червня 2017 року. Першим його пунктом визначено за необхідне провести зовнішню незалежну технічну експертизу ІТС Реєстр на предмет дослідження її функціональності.

Зазначене рішення прийнято відповідно до частини першої статті 8 Закону України "Про запобігання корупції" з метою забезпечення належного безперебійного функціонування Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-