Президент сказав, коли підпише указ про оновлений Верховний суд

Президент сказав, коли підпише указ про оновлений Верховний суд

Укрінформ
Указ щодо оновленого складу Верховного суду буде підписано після того, як 120 фіналістів відповідного конкурсу пройдуть перевірку Вищою радою правосуддя.

Про це заявив Президент Петро Порошенко у зверненні з нагоди завершення конкурсу на відбір кандидатів у судді до Верховного суду.

"120 фіналістів вже подолали всі етапи конкурсу: складне психологічне та професійне тестування; сито прискіпливих перевірок Національного антикорупційного бюро та Національного агентства із запобігання корупції. І тепер вони протягом місяця перевірятимуться ще й Вищою радою правосуддя. На основі її рішення та подання буде підготовлено і відповідний президентський указ", - сказав Президент, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Читайте також: Конкурсна комісія до Верховного суду переконує: відбір чесний, бо "непричесаний"

Порошенко назвав конкурс унікальним, адже, за його словами, у ньому було дуже багато речей, які можна описати словом "вперше".

"Вперше в історії нашої країни формування Верховного Суду відбувається шляхом відкритого, прозорого і надзвичайно змагального конкурсу. На самому його початку на одне місце претендувало по сім осіб. І вперше кожного з них перевірили на відповідність критеріям компетентності, професійної етики, психологічної стійкості та доброчесності. Вперше право стати суддями Верховного Суду отримали не лише судді, але й адвокати та вчені-правники, - тобто фахові юристи  з-поза судової системи", - підкреслив Порошенко.

Він також наголосив, що вперше, прагнучи незалежності суддівської гілки влади, Президент не втручається у відбір. "Я ініціював створення законодавчої бази, але тепер лише уважно спостерігаю за процесом", - зауважив він.

Президент звернувся до народних депутатів якомога швидше, "буквально в перший сесійний тиждень" ухвалити всі необхідні зміни до процесуальних кодексів. 

Як повідомляв Укрінформ, конкурс у Верховний суд розпочався 7 листопада 2016 року. Зареєструвалися для участі в конкурсі 1436 особи, 846 осіб подали документи на участь, з яких до конкурсу було допущено 653, з них 625 - до проходження кваліфікаційного оцінювання.

Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС)  провела співбесіди в колегіях з 381 кандидатом.

За результатами конкурсного добору Вища кваліфікаційна комісія суддів направить до Вищої ради правосуддя рекомендації щодо призначення 120 кандидатів суддями відповідних касаційних судів у складі Верховного суду (адміністративного, господарського, кримінального та цивільного), по 30 суддів у кожному з перерахованих судів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-