DW: Венеціанська комісія оцінить законопроекти про Антикорупційний суд

DW: Венеціанська комісія оцінить законопроекти про Антикорупційний суд

Укрінформ
У Раді Європи отримали запит Верховної Ради на проведення експертної оцінки двох законопроектів щодо антикорупційного суду.

Робота експертів може тривати понад рік, повідомляє DW.

"У Європейській комісії за демократію через право, відомої також як Венеціанська комісія, отримали запит голови Верховної Ради України Андрія Парубія з проханням провести експертну оцінку двох законопроектів, які стосуються створення в Україні спеціальних антикорупційних судів. Відповідний запит на ім'я генерального секретаря Ради Європи (РЄ) Торбйорна Ягланда надійшов у четвер", - повідомили джерела DW у Комісії.

Перевірка на відповідність стандартам Ради Європи стосуватиметься проектів закону "Про антикорупційні суди" (номер 6011) та "Про внесення змін до закон України "Про судоустрій і статус суддів щодо введення обов’язкової спеціалізації суддів для розгляду справ, пов'язаних з корупцією" (номер 6529). За деякими оцінками, експерти працюватимуть над висновком щодо цих законопроектів не менше року.

Читайте також: В ЄС вважають, що Україна повинна мати ефективний антикорупційний судовий орган

Як повідомлялося, 13 липня, під час саміту Україна - ЄС у Києві, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер зробив заяву про те, що Брюссель більше не вимагає від Києва створення окремого спеціалізованого антикорупційного суду. Натомість, за словами Юнкера, достатнім кроком було б заснування антикорупційної палати в рамках наявної судової системи. Ця заява викликала бурхливу критичну реакцію громадських організацій, які відстежують хід боротьби з корупцією в Україні.

Експерти, зокрема, побоюються, що антикорупційні палати не зможуть неупереджено розглядати справи корупціонерів, оскільки в них продовжуватимуть працювати заангажовані і непрофесійні судді. Пізніше в Брюсселі пояснили, що назва органу, який опікуватиметься корупційними справами, не має значення, а головне, мовляв, "щоб було створено незалежний, ефективний судовий орган з належними повноваженнями та ресурсами для боротьби з корупцією".

Фото: venice.coe.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-