Парламент пішов на канікули з практично чистим сумлінням

Парламент пішов на канікули з практично чистим сумлінням

Укрінформ
Шоста сесія парламенту восьмого скликання завершилася

Цікаво, що, підсумовуючи всі попередні сесії, я між рядків завжди транслювала емоцію, що цей парламент найкращий з усіх попередніх скликань Верховної Ради.

Я все ще зберігаю залишки оптимізму. Але те, що парламент відмовився знімати недоторканність із двох з п'яти названих Генпрокуратурою нардепів, демонструючи при цьому позбавленцям своє співчуття, залишило гіркий присмак у кожного журналіста. Верховна Рада дуже дорожить своїми, навіть якщо ті виявилися корупціонерами. Елітний клуб вустами одного зі своїх «записних демократів» Ігоря Мосійчука проголошував: «Цей дзвін дзвонить по нас». Дзвоном вони називали необхідність захищатися небідним і впливовим колегам у суді.

Але, незважаючи на абсолютну нестійкість колишніх революціонерів перед мідними трубами, постараємося бути справедливими. Зізнаємося, що це скликання не було безплідним.

ФАНТАСТИЧНІ РІШЕННЯ

Одним із яскравих рішень парламенту було введення українських квот для телебачення. Минулорічний закон про радійні квоти успішно реалізується. Тепер, відповідно до закону, в ефірі загальнонаціональних каналів має бути не менше 75%, а регіональних – 50% україномовного контенту. Це законодавче рішення викликало в'їдливі пасажі «мишебратьев» про насильницьку українізацію ефіру, але треба сказати, що парламентарії (знаючи, що російськомовного електорату більше) не побоялися прийняти рішення і повелися відповідально.

Верховна Рада прийняла закон №6470 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зовнішньополітичного курсу України. Фактично це закон про пріоритетність членства України в НАТО.

Хтось може заперечити, що це суто декларація, але я б не поспішала з оцінками. Це важлива декларація, в 2004 році ця пріоритетність була прибрана з закону України про основи зовнішньої політики, нагородою за що було створення газового бізнесу Росукренерго для перших осіб України. Цікаво, що ще якихось десять років тому депутати від Криму демонстративно в кулуарах розповідали, як вони зірвали навчання НАТО в Криму. А сьогодні Генсек НАТО Йєнс Столтенберг виступає перед парламентаріями, цитує Шевченка – і всі задоволені.

Важливим також вважаю звернення депутатів до Європарламенту "прийняти проект законодавчої ініціативи про введення додаткових автономних преференцій на товари, вироблені в Україні, в редакції, запропонованій Європейською Комісією, без винятків і скорочень".

Одним з помітних вважаю Закон про заборону виготовлення пропаганди. Фактично заборона на публічне використання георгіївської стрічки (карається штрафом 850-2550 грн, а при повторному використанні – штраф до 5 100 грн або адмінарешт до 15 діб). Це не стосується ветеранів Другої світової та їхніх нагород, і ще цілого ряду випадків.

Нехай і на скандальному тлі, але був прийнятий закон про Конституційний суд. Закон передбачає зміну структури, повноважень КС, а також встановлення процедури розгляду конституційної скарги. До нього відносяться по-різному, але роботу практично замороженого суду пора було виводити в правове поле.

«СОЦІАЛКА»: АЛІМЕНТИ, ЗНО ТА ІНШІ НЕДРІБНИЦІ

Соціальні закони, прийняті Радою, не так помітні, але вони важливі, оскільки стосуються щоденного життя простих людей. Парламентом спрощений механізм стягнення аліментів і збільшена їх сума.

Прийнято закон, який дозволяє виходцям з Криму здобути освіту в деяких вищих навчальних закладах без здачі зовнішнього незалежного тестування. Прийнято закон про інклюзивну освіту, тобто діти з особливими можливостями отримують право навчатися у звичайних школах. Його лобіювала дружина Президента Марина Порошенко. Хтось закон критикує, хтось хвалить, але точно знаю, що це крок уперед, іноді Фонд першої леді влаштовував серйозні непублічні бої за право введення цього права в деяких школах.

Позитивним я вважаю рішення про установку обов'язкових лічильників на під'їзди і квартири.

Майже під завісу в передостанній день був прийнятий проект Пенсійної реформи в першому читанні. Її подальше проходження здається безпроблемним, оскільки пакетом туди вкладені не тільки структурна зміна, а й підвищення пенсії. За соцстандарт будь-який парламент голосував завжди.

СКАНДАЛИ І РЕЗОНАНС

Ця сесія, втім, стала рекордною за кількістю скандалів. Наприклад, питання, пов'язане з блокуванням територій ОРДЛО, безпосередньо торкнулося парламенту. Там зіткнулися ініціатори блокування і противники. Серйозний конфлікт виник у зв'язку з урівнюванням громадських організацій з держчиновниками в питаннях е-дакларування (норма була скасована).

Не минуло призначення аудитора НАБУ.

Політика стала більш прозорою, і в тому числі тому тут регулярно, іноді через статуси в Фейсбуку, билися депутати Лещенко та Барна, Лещенко і Мельничук, Соболєв і Ляшко.

Осінь навряд чи буде спокійною. На самому початку осені парламент повернеться до медичної реформи.

Швидше за все, знову випливе тема, яка регулює політику на території ОРДЛО. Чи буде це Законопроект про реінтеграцію Донбасу або інша законодавча пропозиція, сказати важко. Україна втрачає людей, росіяни не припиняють обстрілів, тема України все ще в порядку денному в світових лідерів, і якісь плани по Донбасу реалізовуватися будуть.

Не прийнятий жоден із церковних законів, які гіпотетично могли б зміцнити становище релігійних громад, схильних до переходу з Московського до Київського патріархату. Але до церковної теми депутати готують другий підхід. Профільний комітет знову пропонує законопроект, в якому міститимуться положення про зміну назви для тих релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в країні-агресору. Законодавці ставлять перед собою мету «забезпечення суспільства повною і достовірною інформацією» щодо релігійних організацій в Україні. Проектом передбачається спростити процедуру реєстрації статуту релігійної організації. Як вказується в пояснювальній записці до ініціативи, депутати пропонують прибрати зайві бюрократичні перепони, а також звільнити Церкву від сплати 460 грн адміністративного збору. Таким чином, це значно полегшить процес обов'язкової перереєстрації релігійних громад.

Підсумовуючи, зауважимо: нинішня Верховна Рада, іноді гальмуючи, іноді набуваючи хвороб «попередників», іноді ганебно піклуючись про шкурні інтереси або піар, але рухається. Іноді в ній набагато менше відповідальності, ніж нам хотілося б бачити. Іноді виникає стійке бажання – побачити демонстративне підписання указу про розпуск парламенту.

Але навіть у моменти найбільшої огиди й роздратування я розумію, що в цій Раді немає критичної більшості людей, яким ця країна не потрібна. Тут немає тих, хто керувався виключно побажаннями Москви і використовував би кулаки й нагайки для закріплення на нашій території російських баз. І, як радив один із найпопулярніших авторів Фейсбуку – це треба просто пережити. Дочекатися осені та йти далі.

Лана Самохвалова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-