Саміт Україна-ЄС: хочеш бути Європою? Будь нею!

Саміт Україна-ЄС: хочеш бути Європою? Будь нею!

Аналітика
Укрінформ
Отримавши безвіз і Асоціацію з ЄС, ми отримали і черговий прочухан за «боротьбу з корупцією» по-українськи

13 липня у Києві завершився 19-тий саміт Україна-ЄС. Не без несподіванок. Безперечно, саміт був історичний. Він нарешті ратифікував Угоду про асоціацію України з ЄС, яка де-юре вступає в силу з 1 вересня цього року, а де-факто вже працює. "Це саміт увійшов в історію як саміт безвізу та асоціації", - заявив президент Петро Порошенко. Європейські лідери також привітали вступ у силу безвізу, обговорили форми підтримки України, ще раз публічно скріпили дружнім поплескуванням по плечу україно-європейські стосунки. Але самі при цьому залишилися вкрай не задоволеними. І дипломатично надавали «піндюлей» українській стороні - саміт, вдруге поспіль в історії наших відносин, завершився без схвалення підсумкової заяви чи спільної декларації. За правилами європейської дипломатії це означає високий рівень невдоволення. Ми вам і асоціацію, і безвіз, і гроші, а ваші корупціонери як жирували, так і жирують. Робіть вже щось, нарешті!

Кажуть, Україна сильна, але може зазнати поразки від самої себе

Підсумкова прес-конференція президента України Петра Порошенко, президентів Ради ЄС Дональда Туска та Єврокомісії Жан-Клода Юнкера запізнилася на півгодини. І була досить короткою – один з виступаючих, пан Юнкер, тричі наголосив, що зголоднів і не бажає якнайшвидше задовольнити потребу. П’ятихвилинні спічі, два «чергових» питання від журналістів і по тому.

Не треба бути дипломатом, аби второпати: високі спікери не просто так дали зрозуміти, що дуже поспішали. У їх версії результати саміту виглядають наступним чином: «Ми все зробили, аби ви вільно мандрували Європою, спокійно торгували з нами, навіть грошей дали немало, але, ж доки ви будете блукати манівцями, симулюючи боротьбу з корупцією?!». Треба сказати, що і парламент зі своєю вчорашньою трагікомедією з «позбавлення недоторканості» підлив бензинчику у багаття. Юнкер зазначив, що боротьба з корупцією залишається ключовим завданням для України: «Нас турбує боротьба проти корупції. Я розумію, що президент і парламент зробили багато, але цього недостатньо. Ми всі налаштовані на те, щоб знайти порозуміння і ми погоджуємося на створення спеціальної антикорупційної палати, яка присвятить себе боротьбі з корупцією. Основне - це не інструменти, а переконання та дії. Корупція перекреслює ваш поступ вперед. Вона підриває усі ваші зусилля на шляху до євроінтеграції». Іншими словами, не теліться, робіть вже хоч щось, аби антикорупційна судова влада запрацювала.

"Сьогодні ми ясно бачимо, що зовнішньому ворогу вас не здолати. Ви занадто сильні. Але ви можете зазнати поразки від самих себе. Саме тому ви повинні тримати свою єдність і уникати внутрішніх конфліктів", - заявив у свою чергу Туск. І як у воду дивився. Саме в ту ж хвилину, в двох кварталах від Банкової, де проходила прес-конференція, у заблокованій активістами різних політсил Верховній Раді депутати чубилися через законопроект про Конституційний Суд та не проголосували за продовження роботи сесії. Символічно, що того самого дня в американському Конгресі було ухвалено рішення про продовження їхньої сесії на два тижні: роботи багато. Без коментарів…

Оті ваші європейські «прагнення» - то камінь спотикання

Стверджується, що проект спільної заяви, підготовлений до саміту, був надзвичайно детальним документом, розписаним на 7 сторінок. Але його не підписали через одну, але вкрай важливу деталь. "Європейський Союз визнає європейські прагнення України та вітає її проєвропейський вибір". Це - цитата зі Спільної стратегії Євросоюзу щодо України, ухваленої Європейською Радою в грудні далекого 1999 року. Згодом визнання Євросоюзом  "прагнень" було зафіксовано в Угоді про асоціацію та заяві позаминулорічного саміту Україна-ЄС. І раптом напередодні нинішнього саміту Україна-ЄС це несподівано стало каменем спотикання - деякі країни Євросоюзу (згадувались Нідерланди, Франція та Німеччина) не бажали згадки  "прагнень" у підсумковому документі.  Київ, зі свого боку, наполягав на включенні цього формулювання. Більш того, Нідерланди почали вимагати додати в текст нові обмеження європейських намірів України. Переговори ні до чого не привели, і проект заяви в результаті відправили у сміттєвий кошик.

Очевидно, що довіра між Україною та ЄС, не дивлячись на певні успіхи у двосторонніх відносинах, все ж таки суттєво знизилася. За таких умов говорити про те, що Україна піде в осяжному майбутньому протореним шляхом: отримання перспектив членства, потім статус кандидата, далі переговори про вступ - передчасно, як мінімум. Київ активно "допомагає" європейцям уникати предметної розмови про майбутній формат відносин і акцентувати виключно на дні сьогоднішньому, зазначає Європейська правда. Бо неважко відмовляти в будівництві далекосяжних великих планів державі з не дуже добрим іміджем.  У яку боїться інвестувати європейський бізнес, яку потрясають постійні корупційні скандали, політична еліта якої живе днем сьогоднішнім, а якщо і завтрашнім - то це день виборів. Тому для Євросоюзу головними питаннями порядку денного двосторонніх відносин є проблеми з реформами, хабарництвом, неналежним виконання Угоди про асоціацію. Їх він підіймав, насамперед, і на сьогоднішньому саміті.

Проти аргументів ЄС не попреш. І добре, що це розуміє і українська сторона. "Україна буде виконувати взяті на себе зобов'язання в рамках розпочатої в 2015 році програми реформ і відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС і пропонує Євросоюзу обговорити нову програму підтримки нашої держави", - йдеться у повідомленні прес-служби Кабінету міністрів України за результатами зустрічі прем’єра Володимира Гройсмана з президентом Європейської ради Дональдом Туском і президентом Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером в ході саміту.

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-