Сила української громади Австралії в її єдності – Романів

Сила української громади Австралії в її єдності – Романів

Укрінформ
Успішна діяльність українців Австралії на благо історичної Батьківщини та повага до її позиції з боку австралійської влади є результатом організованості австралійського українства.

Про це кореспонденту Укрінформу сказав голова Союзу українських організацій Австралії (СУОА) Стефан Романів під час ювілейного зїзду українських громад, присвяченого 70-літтю поселення українців на Зеленому континенті, який триває у Мельбурні.

«Ми намагаємося пояснити людям, особливо це стосується тих, які прибули у нові часи, що важливо бути частиною організованої громади, входити до її структур, брати активну участь у суспільному житті, а не просто бути українцями, що мешкають в Австралії», - каже Стефан Романів.

За його словами, ті хто засновували українську громаду в Австралії, розуміли, що завдяки централізації, при всіх її недоліках, якнайкраще вдається координація між різними українськими утвореннями, а відтак це є гарантією збереження своєї ідентичності у чужому суспільстві.

Громада поставала у складних умовах. Перші українці, котрі прибули до Австралії у складний повоєнний час, змушені були важко працювати, призвичаюватися, але при цьому мали не загубити самих себе. Прагнучи інтегруватися, а не асимілюватися, вони почали будувати свою спільноту. Окрім того вони розуміли, що на той час фактично були послами Української держави в Австралії, тієї держави, якою вони хотіли її бачити, яку будували і за яку боролися.

Читайте також: Завтра стартує український фестиваль у Мельбурні

«Таким був фундамент, на якому наша громада доволі успішно продовжує свою діяльність. СУОА, як об'єднання українських організацій Австралії координує цю діяльність, при цьому не претендуючи на одноосібне керування, ніяким чином не позбавляючи самостійності різних громад і організацій, які входять до об'єднання. У цьому контексті важливим є результат нашої роботи – об'єднуючись ми завжди можемо досягнути більшого: чи це йдеться про те, аби у 50-х роках організуватися і вийти на вулиці задля визнання Голодомору геноцидом українського народу, чи про Помаранчеву революцію, чи про Революцію гідності. Наша спільнота розуміє, коли вона має стати єдиною і захищати певні інтереси», - підсумовує голова австралійського українства.

Святкування 70-ліття поселення українців в Австралії триватимуть три дні і включають різноманітну культурну та мистецьку програму.

Детальніше читайте у повній версії інтерв'ю голови Союзу українських організацій Австралії, генерального секретаря Світового конгресу українців Стефана Романіва Укрінформу.

Фото: Facebook / SBS Ukrainian

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-