УІНП відреагував на відновлення стели «Комсомольськ» зверненням до прокуратури

УІНП відреагував на відновлення стели «Комсомольськ» зверненням до прокуратури

Укрінформ
Український інститут національної пам’яті скерував звернення до Генерального прокурора України, голови Служби безпеки України та голови Національної поліції України з проханням провести розслідування протиправних дій міської влади Горішніх Плавнів.

Повідомлення про це розміщене на сайті інституту.

«З відкритих джерел інформації  Інституту  стало відомо про рішення міської влади Горішніх Плавнів щодо виготовлення елементів для відновлення малої архітектурної форми (стели «КОМСОМОЛЬСЬК» на в’їзді до міста). Згідно з цими повідомленнями, на виготовлення згаданих елементів комунальному підприємству Горішньоплавнівської міської ради КП «СпецЕко» з місцевого бюджету виділено 8 000 (вісім тисяч) гривень. З метою недопущення використання та пропаганди символіки комуністичного тоталітарного режиму у м. Горішні Плавні, Інститутом було скеровано лист міському голові Бикову Д. Г.  про дотримання чинного законодавства та обов’язкового демонтажу зазначеної малої архітектурної форми”, - йдеться в повідомленні.

У зверненні до правоохоронних структур Український інститут національної пам’яті просить порушити кримінальне провадження за ст. 4361 Кримінального кодексу України за фактом поширення та публічного використання символіки комуністичного тоталітарного режиму та притягти винних осіб до відповідальності.

Читайте також: Суд відмовився повертати Горішнім Плавням колишню назву

Горішні Плавні (до 1972 року - Комсомольське, з 1972 по 2016 рік - Комсомольськ) - місто на Полтавщині. 19 травня 2016 року за пропозицією Інституту національної пам'яті Верховна Рада ухвалила рішення про перейменування Комсомольська на Горішні Плавні. У проекті відповідної постанови йшлося також про цілу низку інших населених пунктів, які підпадали під перейменування у  зв'язку з декомунізацією. Нова назва викликала певний резонанс у суспільстві, а місцева влада навіть намагалася скасувати це рішення в суді. Проте 22 листопада 2016 року Вищий адміністративний суд України відхилив позов Горішньоплавнівської міської ради до Верховної Ради про скасування перейменування міста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-