Двері НАТО мають залишатися відчиненими - Климпуш-Цинцадзе

Двері НАТО мають залишатися відчиненими - Климпуш-Цинцадзе

Укрінформ
Двері НАТО для України мають залишатися відчиненими, а оновлена Хартія про особливе партнерство має стати початком нової ери у відносинах між нашою країною та Альянсом.

Про це у виступі на 95-ому Семінарі Роуза-Рота на тему «Безпека і стабільність в Україні і Чорноморському регіоні» заявила віце-прем'єр міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми наполягаємо на тому, що двері НАТО (для України - ред.) повинні залишатися відчиненими, і в цьому нам потрібна єдина солідарна позиція НАТО», - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона додала, що, на жаль, існують приклади, коли деякі країни-члени Альянсу публічно сумніваються взагалі у можливості вступу України до НАТО. За словами віце-прем'єр-міністра, ми розуміємо, що з відкритістю дверей до НАТО в України з'являються можливості і шанс трансформувати себе і стати більш успішною і більш обороноздатною і водночас бути частиною великої західної спільноти.

Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання, що візит в Україну Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга зможе надати нового політичного поштовху співробітництву України з Альянсом і відкрити нові перспективи в нашому діалозі.

Читайте також: Парубій вважає, що Україна є важливою для НАТО

Віце-прем'єр констатувала, що три роки війни на сході і 20 років попередньої історії відносин України з НАТО, на жаль, показали межі співпраці, які накладає формат особливого партнерства. «На жаль, цей механізм не захистив Україну в дійсно важкій ситуації і не зробив виклики нашій безпеці спільними», - зауважила віце-прем'єр-міністр.

У цьому контексті вона додала, що, якщо Україна і НАТО сьогодні дивляться в майбутнє разом, то нам необхідно думати як зміцнити основоположний формат наших відносин з Альянсом і як адаптувати Хартію про особливе партнерство до сучасних реалій європейської та євроатлантичної безпеки.

«Оновлена Хартія може і має стати початком нової ери у відносинах між Україною і НАТО. Я переконана, що глибоке партнерство між НАТО і Україною з чіткою перспективою членства сприятиме стабільності як в Україні, так і у Східній Європі, у Європі взагалі і у світі в цілому», - резюмувала віце-прем'єр-міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-