Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Частина третя. Перші кроки у сімейному житті

Частина третя. Перші кроки у сімейному житті

Блоги
Укрінформ
  Сьогодні – про тонкощі та нюанси, пов'язані зі зміною прізвища під час реєстрації шлюбу.

         1. Які документи слід змінити при зміні прізвища?

 Зміна паспорта – це перше, що доведеться зробити. Після отримання нового внутрішнього паспорта слід змінити паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт). Крок наступний – Державна фіскальна служба України. Потрібно сповістити про зміну прізвища з метою внесення відповідних відомостей до карти платника податків. Також доведеться отримати нові банківські договори й картки (абсолютно всі – і зарплатні, і кредитні, і так звані “для виплат”). Також рекомендував би внести зміни в усі договори, які були вами підписані, наприклад, договір страхування.

         2. Яке обрати прізвище?

         Традиційно ми звикли, що наречена бере прізвище свого чоловіка. Але наречені мають право обирати прізвища одного з них як спільне прізвище подружжя. Молоді мають право приєднати до свого прізвища прізвище своєї половинки та самостійно визначити, з якого прізвища воно буде починатися. Зазначу, що не рекомендується обирати такі прізвища, оскільки з часом через часті зміни українського правопису можуть виникати проблеми із документами, і справа не тільки у наявності/відсутності дефісів.

         3. Чи встигнуть у весільну подорож?

         Закордонний паспорт зі старим прізвищем діє тільки один місяць з дня зміни прізвища. Тому отримати новий доведеться обов’язково. І аби не зіткнутися з відмовою у видачі візи у візовому центрі краще замінити його негайно (якщо для обраної країни відпочинку потрібна віза).

         Але часто молоді відразу після весілля вирушають у весільну подорож, відтак наречена може скористатися своїм закордонним паспортом, а за зміну паспорту взятися одразу після відпустки.

         4. Нова картка платника податків чи не створить це зайвих фінансових проблем?

         Нічого особливого не зміниться, окрім прізвища. Реєстраційний номер платника податків у вас залишиться той же самий, а довідку про присвоєння видадуть нову. Сам процес нетривалий – 2 тижні. Для отримання такої довідки потрібно надати наступні документи:

 1) паспорт громадянина України;

 2) старий ідентифікаційний код;

 3) документ, що підтверджує зміну прізвища;

 4) заповнену відповідну форму.

         5. Що можна НЕ змінювати?

         Дипломи про середню і вищу освіту, сертифікати про проходження курсів з підвищення кваліфікації змінювати не потрібно, просто для підтвердження особи Вам доведеться надати новий паспорт і документ, на підставі якого було змінено прізвище. Далі документи, що встановлюють право на майно. Наприклад, договір купівлі-продажу квартири не підлягає заміні, а залишиться в тому вигляді, в якому він і є. Трудова книжка залишається та ж сама, тільки у відділі кадрів повинні внести в неї відповідну поправку.

         6. Окремо про водійські права

         Отримувати нові – необов’язково, оскільки прямо у законодавстві це не прописано, просто при пред’явленні прав і документів на автомобіль треба також пред’являти документ на підставі якого змінено прізвище, а це означає – постійно возити з собою свідоцтво про шлюб чи паспорт. Не дуже зручно, чи не так? Тож якщо Ви вирішили отримати нові водійські права, то не забудьте отримати нову медичну довідку. І не турбуйтесь – повторно перескладати іспити для заміни прав на нове прізвище не требаJ

         Зміна прізвища – справа нетривала і не така вже й важка, якщо підходити до цього питання підготовленим і обізнаним заздалегідь!

Павло Мороз

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-