Україна через ООН тиснутиме на РФ задля виконання нею Конвенції проти катувань

Україна через ООН тиснутиме на РФ задля виконання нею Конвенції проти катувань

Укрінформ
Україна закликає держави ООН посилити тиск на Росію та примусити її виконувати Конвенцію проти катувань.

Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України з нагоди Міжнародного дня підтримки жертв катувань.

“26 червня міжнародна спільнота відзначила Міжнародний день підтримки жертв катувань. В цей день держави-члени ООН консолідуються для підтримки людей, що стали жертвами жертв серйозних і системних порушень прав людини, такими як катування й нелюдське поводження”, - зазначили у відомстві.

Підкреслюється, що Україна продовжує системну роботу задля комплексного виконання всіх своїх зобов'язань відповідно до основних міжнародних правозахисних інструментів, включаючи Конвенцію проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження чи покарання та факультативний протокол до неї.

“Всеохоплююча імплементація цих міжнародних договорів розглядається нами як ефективний інструмент забезпечення належної поваги до прав людини та міжнародного права. Ми також підтримуємо постійний та плідний діалог з Підкомітетом з попередження катувань (ППК) та Європейською комісією проти тортур (ЄКПТ) з метою подальшого покращення ситуації з дотриманням прав людини у нашій державі, зокрема, - у сфері попередження катувань у місцях, де утримуються позбавлені волі особи”, - зазначається в коментарі.

При цьому в Міністерстві закордонних справ України наголосили, що саме у цей день вчергове привертають увагу міжнародного співтовариства до серйозних та системних порушень прав людини з боку Російської Федерація як держави-агресора, жертвами яких щоденно стають громадяни України на Донбасі, а також в окупованій Автономній Республіці Крим.

Як констатували у відомстві, незважаючи на численні заклики України й міжнародного співтовариства з вимогою негайно звільнити незаконно утримуваних і засуджених українців, як на території РФ, так і в окупованому Криму, російське керівництво продовжує використовувати громадян України як заручників своєї агресивної політики проти України. На сьогодні є беззаперечні свідчення щодо систематичного застосування до громадян України, які утримуються на території Росії та на окупованих територіях, недозволених методів дізнання, тортур, методів психологічного тиску, підкреслюється в коментарі.

“Закликаємо держави-члени ООН консолідувати зусилля для посилення тиску на Російську Федерацію та примусити її дотримуватись своїх міжнародно-правових зобов'язань, в тому числі й Конвенцію проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, та Європейську конвенцію про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню”, - наголосили в МЗС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-