Вакарчук: Усе, що сьогодні маємо в державному управлінні - це калька з радянської системи.

Вакарчук: Усе, що сьогодні маємо в державному управлінні - це калька з радянської системи.

Укрінформ
В Україні для дієвих реформ не вистачає політичної волі. І хоча проходять колосальні трансформації, немає справжніх українських державних інституцій, до яких була б велика довіра громадян.

Про це йшлося на панельній дискусії «Як створити інститути, достойні довіри», що відбулась у Львові в рамках «Alfa Jazz Fest», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, за словами екс-очільника Національної поліції Хатії Деканоідзе, якщо на першій хвилі успіху вдалося реформувати патрульну поліцію, довіра до якої із 3% зросла до 46%, то з органами кримінального розслідування цього зробити не вдалось. На її думку, корупційна складова там залишилася, зокрема, і через безкарність та недієве правосуддя.

Директор офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest Данило Білак вважає, що Україна вперше почала будувати державу лише три роки тому, і у ній проходять колосальні трансформації від радянської системи управління до інституцій демократичного уряду. За його словами, відбувається перехід до людсько-центристського управління - коли захист спрямований не на державу, а на громадянина. “І саме це є рушійною силою, бо зараз в Україні формується громадянське суспільство, альфа і омега якого – верховенство права”, - зазначив Білак.

Водночас модератор зустрічі – фронтмен гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук, висловив переконання, що Україна за 25 років так і не спромоглася створити власних державних інституцій.

“Свої моделі ми сформувати не спромоглись, - зазначив Вакарчук. - Все, що сьогодні маємо: від судової системи до системи охорони здоров'я, від правоохоронних органів до органів управління економікою, – все це калька з радянської системи. Навіть революції, які відбувались у нашій країні, збуджували національний дух, приводили до певних політичних або навіть соціальних змін, але жодна з них поки що не змінила основного - не створила з нуля справжніх українських державних інституцій, до яких була б велика довіра громадян”.

Як вважає Вакарчук, так відбуватиметься доти, доки “не зрозуміємо, що в державі основне – не персоналії, а система, яка створена всіма громадянами”.

Однак керівник групи підтримки України у Європейській комісії Пітер Вагнер вважає, що позитивні зміни в Україні все ж відбулися. Це насамперед – децентралізація, підкреслив він.

Фото: JetSetter.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-