Втручання в систему «Вибори» зараз унеможливлене - експерт з кібербезпеки

Втручання в систему «Вибори» зараз унеможливлене - експерт з кібербезпеки

Укрінформ
Зовнішнє втручання в українську систему «Вибори» наразі унеможливлене. 

Про це в інтерв'ю Укрінформу сказав співзасновник компанії InfoSafe, яка здійснювала захист серверів ЦВК під час кібератак в травні 2014 року, Віктор Жора. 

Експерт повідомив, що після кібератаки 2014 року їхня компанія повністю перебудувала систему «Вибори».

«За п'ять місяців ми «перебрали» систему «Вибори» та зібрали повністю, фактично змінивши архітектуру. Зараз у Центральній виборчій комісії розгорнута система моніторингу подій безпеки. Система «Вибори» є ізольованою, для кожної окружної комісії створюється своя поштова скринька, цей поштовий сервер знаходиться у Центральній виборчій комісії», - зазначив він.

За словами Жори, 2014 року спецслужби надали справі порятунку ЦВК максимальної ваги, була можливість залучити будь-якого фахівця з IT-ринку України, і атаку вдалося відбити. 

Він розповів, що тоді зображення Дмитра Яроша, яке росіяни помістили у теку на веб-сайті, до якого доступ мали лише вони, українські фахівці знайшли за десять хвилин до російського ефіру, де його мали оголосити переможцем президентських виборів в Україні. «Вони хотіли зробити так, щоб підставити картинку на сайт ЦВК, щоб внести сум'яття: Ярош лідирує. У рамках заходів по порятунку системи, ми знайшли сайт, на якому хакерами РФ була підготовлена картинка «Яроша-переможця», та сховали її. Вони просто не могли до неї дістатися», - наголосив експерт.

На думку Жори, це був перший серйозний удар у кібервійні, і після того вже стало зрозуміло, що відкрився новий фронт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-