Уряд повторно внесе до Ради законопроект про плату за газові мережі - Гройсман

Уряд повторно внесе до Ради законопроект про плату за газові мережі - Гройсман

Укрінформ
Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження та проводить досудове розслідування стосовно правомірності використання газорозподільних мереж. 

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час години запитань до уряду у Верховній Раді.

“Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу стосовно правомірності використання газорозподільчих мереж”, — зазначив він.

Гройсман також нагадав, що Кабмін планує повторно внести до парламенту законопроект стосовно орендної плати за використання газових мереж.

Як повідомлялося, у серпні 2012 року Кабінет міністрів передав державні газорозподільні мережі в господарське користування облгазів на безоплатній основі. На основі урядової постанови були підписані відповідні договори з облгазами, які діють до сьогодні попри норми закону "Про ринок природного газу", який забороняє користування ГРМ на правах господарського відання, окрім випадків належності такого оператора до суб'єктів господарювання державного сектору економіки.

За цих обставин дії окремих посадових осіб Кабінету міністрів України, Міненерговугілля, Міненерго, Мінфіну, Фонду державного майна призвели до завдання державі збитків у розмірі 930 млн грн. 

У період ухвалення цього урядового рішення прем'єр-міністром був Микола Азаров, а міністром енергетики - Юрій Бойко. Бізнесмен Дмитро Фірташ контролює значну частину обласних і міськгазів в Україні.

Наразі досудовим розслідуванням перевіряється можлива причетність службових осіб ПрАТ "Газтек" до вчинення вказаних злочинів.

Наразі Кабінет міністрів України спільно з народними депутатами напрацьовує проект закону, який запроваджував би плату за користування газорозподільними мережами без збільшення ціни газу для кінцевого споживача. При цьому експертів закликають долучитися до розробки законопроекту, що дозволить повернути газорозподільні мережі у користування держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-