ВАСУ відмовився зупинити дію указу Президента і постанови ВР щодо Артеменка

ВАСУ відмовився зупинити дію указу Президента і постанови ВР щодо Артеменка

Укрінформ
Вищий адміністративний суд відмовився зупинити дію указу Президента Петра Порошенка про припинення українського громадянства і постанови Верховної Ради про дострокове припинення повноважень народного депутата Андрія Артеменка.

Про це сказала речниця суду Галина Гаєвська, повідомляє "Радіо Свобода"

«Адвокат подав клопотання про забезпечення адміністративного позову, в якому просив зупинити дію указу Президента у частині припинення громадянства України Артеменка. Також спочатку він просив заборонити Верховній Раді ухвалювати рішення про припинення повноважень депутата Артеменка, але оскільки на сьогодні Рада ухвалила відповідне рішення, то він просив забезпечити позов шляхом зупинення дії постанови», – сказала вона.

Гаєвська зазначила, що ВАСУ відмовив у задоволенні цього клопотання, оскільки законодавство не допускає забезпечення позову шляхом зупинення актів Верховної Ради і Президента.

Перше засідання по суті у справі Артеменка призначене на 11:30 30 травня.

Як відомо, Верховна Рада 16 травня схвалила постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата України Андрія Артеменка. У Раді пояснили, що за законом повноваження депутата припиняються після того, як він втрачає українське громадянство.

5 травня в Державній міграційній службі України заявили, що Президент наприкінці квітня підписав указ про позбавлення громадянства України народного депутата Андрія Артеменка. Причиною стало те, що Артеменко має також громадянство Канади; а згідно з українським законодавством, свідоме набуття іншого громадянства призводить до втрати українського. Про канадське громадянство Артеменко заявив наприкінці лютого сам.

Минулого тижня Вищий адміністративний суд відкрив провадження в адміністративній справі за заявою Андрія Артеменка щодо позбавлення його українського громадянства. Адвокат Артеменка Леонід Сиваков раніше повідомив ЗМІ про звернення до суду з проханням визнати незаконним і скасувати указ Президента про припинення українського громадянства депутата.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-