Порошенко нагадав, як 100 років тому боролися з гібридною агресією Росії

Порошенко нагадав, як 100 років тому боролися з гібридною агресією Росії

Укрінформ
Сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність, розпочату Українською революцією 100 років тому.

На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко.

«Українська демократична революція, яка розпочалася у березні 1917 року в результаті краху Російської імперії, поза сумнівом, стала феноменальним явищем XX століття, переломним моментом вітчизняної європейської історії. Її провідники прагнули з чистого аркуша збудувати нову демократичну європейську державу, засновану на загальнолюдських цінностях. Саме це й відрізняє Українську революцію від більшовицького перевороту 1917 року, метою якого було здобуття влади й утримання її шляхом терору та репресій», - зазначив Президент.

Зі слів Порошенка, сформована під час революції ідея державної незалежності визначила подальший перебіг історичного процесу в Україні. Ця ідея остаточно була втілена Актом проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року. Розвал Російської імперії спричинив піднесення національних рухів поневолених нею народів. Ці процеси торкнулися й армії. Демократизація, відновлення національного життя, гасла автономії та суверенізації - усе це мало наступним кроком формування сил для захисту прагнень українського народу.

«Творення української армії стало невід'ємною складовою Української революції 1917-1921 років. Хвиля українізації у 1917 році охопила різні військові частини, а у лавах російської армії тоді перебувало близько 3,5 мільйона українців. Із висоти сьогодення ми усвідомлюємо усі стратегічні і тактичні помилки та прорахунки політичних діячів минулого. Це, зокрема, стосується і бачення ролі армії у подіях того часу. 100 років тому захоплення соціалістичними ідеями підштовхнуло багатьох українських лідерів вважати, що начебто армія не потрібна, вистачить і міліції. Але були й ті, хто послідовно прагнув творення боєздатної регулярної армії», - наголосив Порошенко.

Він підкреслив, що треба розуміти, що творення збройних сил у ті часи відбувалось у надзвичайно складних умовах. Деструктивні зовнішні та внутрішні чинники, повзуча більшовизація військових частин, відсутність єдності у поглядах провідників Української революції значною мірою заважали становленню армії, часто залишаючи кордони країни відкритими.

Однак коли Українська Народна Республіка стала об'єктом збройної гібридної агресії з боку «червоної» та «білої» Росії, на захист України виступили національні збройні формування. Саме вони чинили запеклий опір ворогу, вписавши чимало героїчних сторінок в історію українського війська. Військові підрозділи, які зберегли вірність своєму народу, боролись за українську державність аж до листопада 1921 року. До їхніх героїчних звитяг можна віднести і звільнення Сходу України та Криму у квітні 1918 року, і наступ на Київ у серпні 1919 року, зупинення наступу Першої Кінної армії більшовиків на Європу у серпні 1920 року та Перший і Другий зимові походи 1919-1921 років.

Шляхетну справу - захист соборності, суверенітету та територіальної цілісності України - воїни Української революції 1917-1921 років передали сучасним героям. Сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність, розпочату Українською революцією 100 років тому в протистоянні російській агресії. Можна у різний спосіб віддавати шану тим, хто боронив країну у схожій на сучасну гібридній війні. Але найбільшим проявом поваги, на мою думку, буде встановлення та утвердження символічного зв'язку між українськими воїнами минулого і сьогодення. 

«Саме тому я прийняв рішення про присвоєння імені Богдана Хмельницького одній із військових частин Збройних Сил України - на честь великого українського полководця та першого національного військового підрозділу Української революції 1917-1921 років. Переконаний, що спадкоємність поколінь українських захисників має знайти своє втілення в сучасних Збройних Силах України. У назвах та на знаменах українських військових частин обов'язково мають бути імена звитяжних воїнів та полководців, котрі здобували славу нашої зброї від княжих часів і дотепер. Це буде торжеством історичної справедливості та надихатиме нинішніх українських воїнів на звитяги у боротьбі з російським агресором. Боротьбі, у якій цього разу ми обов'язково переможемо», - наголосив Глава держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-