Яценюк: Закликаю польську владу вгамувати українофобів

Яценюк: Закликаю польську владу вгамувати українофобів

Укрінформ
Лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк закликає польську владу вгамувати розпалювання українофобськими силами атмосфери ненависті проти України, нашої історії, пам'яті.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Яценюк підкреслив, що сьогодні - день пам'яті жертв злочинної Акції «Вісла» - насильницької депортації українців з прадавніх етнічних територій Лемківщини, Надсяння, Підляшшя, Холмщини: «Цей злочин, вчинений тогочасними радянським і польським режимами, - наша велика національна й людська трагедія, яка стоїть в ряду з іншими найбільшими потрясіннями XX століття», - йдеться в заклику.

«З великою тривогою бачу сьогодні нову спробу війни проти наших могил у Польщі. Її розгортають агресивні радикальні середовища. Ці сили - примітивні, але вкрай небезпечні. Своєю бездумністю роблять заручником взаємне ставлення обох народів», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Як повідомляв Укрінформ, активісти польських націоналістичних організацій, зокрема "Національного руху", 26 квітня розібрали на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля надгробний пам'ятник воякам УПА, який до цього вже плюндрувався вандалами. Акція відбувалася за згодою війта гміни (очільника самоврядної громади) Стубно, і в неї не втручалася поліція.

Центральні урочистості з відзначення 70-річчя акції “Вісла”, які організовує Об'єднання українців у Польщі (ОУП), відбудуться у Перемишлі упродовж 28 квітня - 1 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-