Операція

Операція "Вісла": Порошенко назвав спільний обов’язок України і Польщі

Укрінформ
Спільний обов’язок України і Польщі - зробити все, щоби події, подібні до операції "Вісла", більше ніколи не повторилися.

На цьому наголосив Президент Петро Порошенко у своєму зверненні до української громади Республіки Польща у зв’язку з 70-ми роковинами операції "Вісла".

"Дорога українська громадо! Сьогодні з болем і смутком спільно з вами згадую одну з найбільш трагічних сторінок в історії українського народу - операцію "Вісла". 70 років тому комуністична влада здійснила депортацію на північ і захід Польщі понад 140 тисяч українців з Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини. Ця підступна операція відбувалася за підтримки злочинного сталінського режиму та військ НКВС, котрі з багнетами стояли на східному кордоні комуністичної Польщі, аби ніхто не міг уникнути виселення", - нагадав глава держави.

Президент наголосив, що тисячі українців втратили життя під час депортації, зазнавши страждань, жорстоких тортур у концентраційному таборі в Явожно. "Часто без доказів будь-якої провини, а лише тому, що вони були вільними духом і вірними своєму національному корінню", - зазначив Порошенко.

За його словами, комуністична репресивна машина вкотре показала своє нелюдське цинічне обличчя. "Убивствами голодом, пострілами у потилицю, етапами в табори і етнічними чистками - такими методами будувалося "світле майбутнє" радянської тоталітарної системи, яку намагається відродити сучасна Росія, створюючи загрозу для України, Польщі та всього демократичного світу", - сказав глава держави.

Він також підкреслив, що упродовж останніх десятиліть українці і поляки досягли значного поступу у процесі взаємного примирення, встановлення історичної правди. "Ми навчилися гідно вшановувати невинних жертв братовбивчих конфліктів, сценарії яких дуже часто нав’язували нам тоталітарні нацистський і комуністичний режими. Сьогодні ми разом із нашими польськими друзями схиляємо голови перед світлою пам’яттю усіх жертв операції "Вісла", - додав Порошенко.

Він також наголосив, що наш спільний обов’язок - зробити все, аби подібне зло більше ніколи не повторилося.

"Нехай пам'ять про трагічні сторінки минулого та вшанування невинно скривджених ще більш єднає український і польський народи у дружбі і братерстві, додає стимулу до подальших рішучих дій задля зміцнення стратегічного партнерства між Україною та Республікою Польща в об’єднаній Європі", - підсумував Президент.

Як повідомляв Укрінформ, у період 28 квітня - 1 травня у Польщі відбудуться головні заходи з відзначення 70-річчя операції "Вісла" - примусового виселення 150 тисяч українців з їхніх етнічних земель на північ і захід Польщі, яке супроводжувалося вбивствами і розміщенням людей у концтаборах. Операція була покаранням за діяльність на цих теренах УПА, а формальним приводом до її початку стало вбивство в березні 1947 року відділом УПА тогочасного заступника міністра оборони Польщі Кароля Сверчевського.

Цьогоріч польська влада не виділила жодних коштів українській та лемківській меншині на відзначення цієї події, хоча раніше це робила регулярно. Відтак, у Польщі створено громадський комітет, який самостійно, без підтримки держави, збирає кошти на вшанування річниці цієї трагічної події.

Фото: president.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-