Консолідація вати-4: наближається весняний цикл

Консолідація вати-4: наближається весняний цикл

Аналітика
Укрінформ
Проблема не в певних суспільних суперечностях, а в тому, що РФ використовує їх у гібридній війні

Про те, що Путін намагатиметься дестабілізовувати Україну шляхом різних акцій усередині держави, Укрінформ писав у цілій серії матеріалів, що знайомі читачеві під умовною назвою «Консолідація вати» – репортажі та роздуми з цієї теми.

Для консолідації вати вже є свої «цикли»: восени – це профспілки та студенти, весна – ветерани та ліві, а у міжсезоння приводи можуть бути й інші. Зараз у травні намічається новий традиційний каскад приводів: першого травня – новоявлений «захисник трудящих із трудящими» Каплін (ну, проти злочинної влади), 2 травня – події в Одесі, які росіяни спритно назвали «другою Хатинню», 8 та 9 травня чекаємо чергового виходу на арену «Безсмертного полку». Цей «бренд» активно розкручується телеканалом Інтер. Загальновідомо, що реальних ветеранів там не буде. Бо всіх учасників та ветеранів Другої світової війни звозить на офіційні події районна влада, кожним із них керівництво кожного району опікується особисто, ресурс для «безсмертного російського полку» шукають за допомогою телевізора. 

Ще не знаємо, якою буде імпреза, але ми вирішили поцікавитися думками експертів щодо наступного. Що можна було б порадити лідерам громадської думки, правоохоронним структурам, політикам, українському суспільству в цілому на ці дні? Якою має бути домінанта суспільного настрою? Суспільної поведінки? Щоб це все пройшло на радість публіки і на горе кремлівським замовникам.

ВАРТО НЕ «БОРОТИСЯ», А ЗВЕСТИ ВСЕ ДО ІРОНІЇ

Віктор Небоженко, експерт, керівник служби «Український барометр»:

- Всі заходи, які проводить Кремль із використанням форм тиску на Україну – ліві, праві (і ті, й інші – напівкремлівські), православні – всі ці сили потрібні не для розкрутки чи фіксації якоїсь.  Задачі Росії – спровокувати безлад, спровокувати нас на різку реакцію (те саме вони планували з Євробаченням). Іншого способу вони не бачать. Тож вони робитимуть все, аби отримати нашу з вами правильну, але емоційну й у чомусь неадекватну реакцію.

Правильним для нас було б все звести до іронії, стьобу – створити паралельні перформенси. Ну, наприклад, об'єднати марші гомосексуалістів із «Безсмертним полком». Або, як варіант, поставити перед ними якихось веселих барабанщиків, блазнів. Або встати разом із «Безсмертним полком» та нести там сорок п'ять портретів Путіна.

Наш піар все це підхопить, все це можна робити. Але вони очікують від нас реакцій спровокованих, щоб потім транслювати, наприклад, таку картину: бомж, якому 999 років, який по кілька разів на рік захоплює Берлін, і ось його звірячими ногами б'є молода бандерівка.

І це все розпочнеться з 1 травня, але 2 травня вже є поле битви в Одесі. Не здивуюся, якщо «Безсмертному полку» буде наказ з'явитися там. Їм же потрібні масовки, докази. Нам потрібно широко обговорювати це, формувати в медіа якісь плани по висвітленню цього і, власне, формувати у собі відповідне ставлення.

У нас є і проблема: в усіх організаціях та відомствах сидять патріоти, які вважають, що чим радикальніше вони наступатимуть на російську пропаганду, тим вони сумлінніше виконуватимуть свій обов`язок. І це неправильно.

Я думаю, якщо брати глобально, то варто, щоб перед полком ішли російськомовні патріоти із патріотичною символікою, а позаду полку йшли люди у вишиванках та співали українських пісень. Запам'ятайте, ті, що у вишиванках – за Полком, за ним – не назустріч.  Росія чекає від нас бездарної, неловкої реакції, вони чекають події, про яку ще тиждень можна було б говорити. Я думаю, що кампанія «Безсмертного полку» пов'язана також із кампанією із фашизації Навального. Вони не збираються зміцнювати рештки совєтизму, їм потрібний матеріал із уроків ненависті до України.

«БЕЗСМЕРТНИЙ ПОЛК» ТРЕБА ЗАБОРОНИТИ

Денис Богуш, політтехнолог, фахівець з інформаційних операцій:

- Все це дуже просто, але недемократично. Згадайте, яким ефективним був перший крок протидії РФ, я маю на увазі закриття каналів РФ в Україні? «Безсмертний полк», так званий – елемент пропаганди, яка працює дуже правильно. І мені здається, що цим з одного боку повинні займатися Міністерство інформполітики, з іншого боку – Служба Безпеки України, яка має відстежити всі потоки фінансування.

Йде війна, а пропаганда та спецоперації – один з її інструментів. Не треба контрпропаганди, необхідна повна заборона на заклики та запрошення на акцію «Безсмертний полк». Це небезпечна тема.

Я розумію, що це супернедемократично, але ми маємо розуміти, що це єдиний спосіб вберегтися від пропаганди. Тому що, якщо брати цифри пропаганди, то тільки на чотирьох сайтах РФ є 500 фейків за день. Я відстежував РІА Новості, АиФ.ру, Росія 24 та Раша-тудей – у них із двох тисяч новин 500 фейкових щодня. 

Уявіть цей вал фейкової інформації, а ретрансляції по радіо? Хтось має взяти на себе відповідальність та просто заборонити. Як? Не знаю. Але ми порушили всі демократичні норми, коли закрили канали РФ. І це стало благом, тепер слід ухвалити рішення про заборону на поширення таких спецоперацій.

ЧАС ЛОБОВИХ АТАК МИНУВ

Валерій Димов, політолог:

- Люди, які протягом тривалого часу жили в цій системі (радянській системі або відновлюваній радянській системі), нікуди не поділися, тож їх намагатимуться використовувати та отримувати їхню прихильність політичні сили з того ж минулого або новітні спекулянти. Такого роду мобілізації – це спроба конвертувати погляди електорату в політичну підтримку. Нема у цьому нічого дивного чи незвичного.

Але Україна перебуває у стані війни, і тому в тих акціях своє рило висуває кремлівсько-путінська військова небезпека. Тому в нинішніх умовах така мобілізація – це реальна небезпека.

Путін хотів би зробити марш «оранжистів», а п'ята колона завжди знайде собі лідера, аби отримати прихильність Путіна. Найгірше, що у бажанні заробити та качнути рейтинг йому підігрують і окремі експерти, і окремі олігархи. Хтось при цьому одягає георгіївську стрічку, хтось буде казати про один народ. Вони або не розуміють, що роблять, або свідомо це роблять, добре розуміючи, що це може призвести, щонайменше, до розділення, а як максимум – до відкриття внутрішнього фронту. Вони залюбки транслюватимуть меседжі, що в Україні – розділене незріле суспільство, а є частина людей, яка вважає війну громадянським конфліктом.

Тому нашим громадянам та політикам треба бути свідомими, що формується провокація, а правоохоронним органам слід зупиняти це на корню, як це було в Одесі. Зрозуміло, що є канали та ЗМІ, які працюють на російські гроші, будуть розміщувати більш чи менш вишукані агітки, зрозуміло, що вони будуть організовувати цих людей як жертовних овець на ці всі заходи, відпрацьовуючи іудинський хліб.

І я думаю, що тут підходять всі методи: просто розповідь – хто фінансує та хто за тим стоїть. Правоохоронці (незалежно від того, наскільки вони витягли себе з того корупційного багна) мають чітко розуміти, що небезпека стукає не лише в двері абстрактного політичного супротивника чи антикорупційного діяча, якого вони не поважають. Ці провокації – не лише загроза політичному противнику, якого ми люто не любимо, а для нас усіх.

Найкраще – ігнорувати людей з минулого, нехай мертві самі ховають своїх мерців. Я був минулого року в рідному Миколаєві і бачив, як дві бабусі цековсько-чекістського вигляду демонстративно вели онука із георгіївськими стрічками. Миколаївці їх ігнорували. Ніхто не хотів чіпати, бо, по-перше – там ішли діти, по-друге – не хотіли вступати у розмови.

Але цього разу ігнорувати не вийде. Журналісти прийдуть на всі акції, бо погані події легше продаються, але свідомі медіа чітко мають знати: це створено Путіним задля провокації, картини на весь світ. Треба бути пильними не на рівні «поговорити», а не дозволяти провокаціям відбутися, не розкручувати провокації. Це мають розуміти АТОвці, волонтери, розуміти, але напрацювати в собі настрій та публічну стилістику: залиште їх, не йдіть уперед з обличчям, поверненим назад.

Звісно, що час лобових атак минув. Треба діяти системно й на випередження: правоохоронці мають викривати, показувати фінансування, закривати фінансовані Кремлем видання. Зробити наслідки подій передбачуваними.

Просто меседжів тут недостатньо. Бо воно не працює для тих, хто має іншу точку зору: вони будуть шукати своїх та радіти поганим наслідкам. Бо інформаційна протидія не є єдиною та головною у гібридній війні. Є попит на минуле? Нехай покричать та розійдуться. Прогнозуйте їхню поведінку, але розвивайте активний попит на майбутнє. 

ТРАВНЕВІ СВЯТА ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ СПЕЦСЛУЖБАМИ РФ

Дмитро Золотухін, заступник міністра інформації України:

У цьому році виповнюється 10 років від подій так званої «Бронзової ночі» – погромів, які влаштували російські провокатори в Таллінні, протестуючи проти перенесення пам'ятника невідомому солдату. Відомо (про це на нашому публічному заході щодо цієї річниці нагадав 27 квітня посол Естонії в Україні Герт Антсу), що через ті погроми в Естонії півсотні людей отримали травми, одна людина була вбита, було порушено триста кримінальних справ, це не рахуючи розбитих вітрин та пограбованих магазинів, а потім російські медіа називали їх «мирними протестантами». 

Естонці закликають бути готовими до таких подій та мати сценарій швидкого реагування, і вважають, що це уроки для внутрішньої безпеки також. Ми публічно обговорювали з послами країн Балтії – як можна протистояти спільним загрозам у майбутньому, у тому числі в російськомовному інформаційному просторі. Кремль працює не лише в українському просторі, а й на багатьох напрямках, де є російськомовне населення.

Деякі патерни та ситуації, які розвиваються у поточному світі, сприяють тому, щоб ми створили спільне бачення того, які загрози на нас очікують, та ділилися одне з одним нашим знанням і досвідом. У наступні кілька днів ми будемо працювати над моніторингом інформпростору. Бо тут намагаються розгорнути акцію «Безсмертний полк». У травневі свята в Україні кожного разу є загрози інформаційного розголосу. Самі по собі акції вшанування героїв Другої світової війни не містять ніякого протиріччя. Ми в Україні, в Києві вшановуємо наших загиблих на війні й ушановуємо ветеранів. Кожен ветеран у столиці є практично під наглядом районної влади, під час травневих свят жоден з них не залишається поза увагою, його транспортом супроводжують практично від домівки до місця торжеств та назад. Ця традиція існує багато років.

У нас багато пропозицій для вшанування пам'яті наших предків. Але проблема полягає в тому, що щоразу травневі свята використовуються спецслужбами РФ та спеціальними організаціями РФ, щоб підняти градус емоційності, зчинити галас про радикальні настрої в Україні, яких нема, протиставити частину суспільства владі. Все використовується російською стороною для того, щоб довести – українці радикали. Та й тепер за один день Київ був обклеєний плакатами Безсмертного полка. Десь знаходяться гроші на поліграфію, знаходяться люди на те, щось розвісити, залучити людей.

У той же момент ми спостерігаємо, що навмисне піднімається емоційний градус обговорення питань, сіються «зрада» та суперечності. Підняття емоційного градусу може призвести до провокацій, травм. При цьому людей намагаються відірвати від загальних святкувань, штучно піднімаючи градус суперечності. Звісно, багато хто дивиться на історію по-різному. Але проблема не в тому, що в суспільстві є суперечності, проблема в тому, що їх використовують. Але у нас нема ціннісних розломів. 

В ЄС з'явилося розуміння таких загроз: є центри та директорати, що покликані протидіяти гібридним загрозам. Все це – елементи роботи над побудовою спільної системи безпеки в інформпросторі.

Лана Самохвалова, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-