Експерти сказали, хто в ЄС залишився дружнім до Кремля

Експерти сказали, хто в ЄС залишився дружнім до Кремля

Укрінформ
Експерти центру Kremlin Watch проаналізували зміни в позиціях країн Євросоюзу по відношенню до Росії після її агресії проти України і розділили їх на кілька умовних груп.

Документ на 124 сторінках, підготовлений для подання в Європарламенті, є у розпорядженні кореспондента Укрінформу.

«Російська агресія проти України призвела до санкцій 28 країн ЄС, а кремлівська агресивна політика у вигляді військових загроз відносно деяких окремих країн ЄС або ворожих інструментів впливу, - дезінформації та підтримки європейських екстремістів і радикальних лідерів, - відштовхнула багато європейських країн», - пишуть автори дослідження «європейські демократії реагують на російську агресію?»

Вони прийшли до висновку, що 6 країн, найбільш стурбованих російською зовнішньою політикою, в даний час знаходяться «на передньому краї європейської реакції на агресію»: Естонія, Латвія, Литва, Польща, Великобританія, Данія.

П'ять країн - Фінляндія, Швеція, Нідерланди, Чехія, Німеччина – значною мірою переглянули свою політику і стурбованості після російської агресії проти України. Три країни - Хорватія, Румунія, Болгарія – автори доповіді охарактеризували як неактивних прихильників протидії російській агресії. Три держави - Португалія, Мальта, Ірландія - практично не мають відповідних відносин з Росією. Ще шість країн намагаються триматися подалі від проблем, це Австрія, Бельгія, Франція, Люксембург, Іспанія, Словенія. Два уряди – Словаччини і Угорщини - використовують російську карту з внутрішніх причин. І три країни – Греція, Італія та Кіпр – як і раніше можна вважати дружніми Кремлю.

"Тим, хто змінить правила гри, буде наступна урядова коаліція в Німеччині", - йдеться в доповіді.

Нове керівництво ФРН зможе змістити європейські зусилля з протидії та пом'якшення російської агресії в обох напрямках - або задобрити Кремль і ефективно «вбити» єдину європейську відповідь, або продовжувати слідувати принциповій позиції, що проводиться нинішнім канцлером Ангелою Меркель, і стати повноправним основним захисником ліберального міжнародного порядку.

«Групі з 14 країн, стурбованих російською агресією, явно не вистачає лідера», - вважають автори, вважаючи, що на цю роль також могли би претендувати Великобританія, але вона залишає ЄС, і Польща, однак її шанси підриває «неконструктивна поведінка уряду».

У доповіді даються деякі рекомендації. Серед них – порада усвідомити те, що агресивність РФ базується на внутрішніх чинниках і не зникне, навіть якби європейські політики були максимально дружніми з Володимиром Путіним, а також заклик підтримати лідируючу роль Німеччини. Автори вважають доцільним прислухатися до спецслужб, які вказують на спроби Москви купити лояльність західних політиків, у тому числі через енергетичні канали залежності.

Центр Kremlin Watch аналітичного інституту «Європейські цінності» (Прага) - стратегічна аналітична програма, метою якої є виявлення і розробка інструментів протистояння російським методів впливу і дезінформації, спрямованих проти ліберально-демократичної системи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-