Геращенко: Миротворча місія ООН на Донбасі стає необхідною

Геращенко: Миротворча місія ООН на Донбасі стає необхідною

Укрінформ
Після підриву автомобіля СММ ОБСЄ стає очевидною необхідність запровадження миротворчої міжнародної місії під егідою ООН на Донбасі.

Про це заявила перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

"Ініціатива України про миротворчу місію стає все більш очевидною і актуальною. Он уже машини з неозброєними спостерігачами почали підривати, без миротворчої місії бойовики просто затероризують окуповані території і їх жителів", - написала Геращенко.

Вона висловила співчуття родині загиблого, керівництву організації ОБСЄ і місії ОБСЄ, зазначивши, що підрив автомобіля організації є актом залякування представників місії з метою зупинити її роботу.

"Раніше бойовики тільки погрожували спостерігачам СММ ОБСЄ, залякували їх, блокували і не пускали машини, обшукували, клали обличчям у сніг і так тримали. Тепер почали підривати. Очевидно, що це акт залякування, тиску на місію з метою зупинити її роботу, завалити ініціативу збільшення місії", - підкреслила перший віце-спікер.

У цьому зв'язку Геращенко вважає, що всі міжнародні організації мають тиснути на РФ і контрольованих нею ватажків ОРДЛО з вимогою повного розслідування трагедії, допуску до всієї окупованої території місії ОБСЄ, аж до кордону, "що зараз контролюють РФ і її подільники - бойовики".

Крім цього, за ситуації, яка нині склалася, на переконання Геращенко, не може й мови бути про проведення виборів на території ОРДЛО, поки не відбудеться її повної деокупації і роззброєння бойовиків.

"Про які вибори можна говорити на території, де небезпечно перебувати міжнародним спостерігачам, де їх життя піддається смертельному ризику ??? Очевидно, що ніяких виборів, поки на окупованих теритоторіях кишать озброєні бойовики і РФ щедро постачає зброю, в тому числі міни, не може йти і мови. Тільки після деокупації і демілітаризації, роззброєння цього багатостраждального регіону", - наголосила перший віце-спікер.

Вона також запевнила, що у всіх своїх виступах у Страсбурзі на сесії ПАРЄ говоритиме про цей жахливий випадок.

Як повідомляв Укрінформ, 23 квітня приблизно о 10.17 під час здійснення патрулювання в районі населеного пункту Пришиб (територія, контрольована ОРЛО) на міні підірвався автомобіль Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, внаслідок чого загинув громадянин Сполучених Штатів Америки, співробітник місії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-