Суд ООН юридично визнав Росію стороною Мінського процесу – Порошенко

Суд ООН юридично визнав Росію стороною Мінського процесу – Порошенко

Укрінформ
Міжнародний суд ООН закликав Росію до повного виконання Мінських домовленостей, визнавши її стороною Мінського процесу, а не посередником. Визнання цього є не політичною, а вперше – юридичною оцінкою.

Про це заявив Президент Петро Порошенко під час наради з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, заступником глави Адміністрації Президента Костянтином Єлісєєвим та заступником міністра закордонних справ Оленою Зеркаль, повідомляє прес-служба Глави держави.

Міжнародний суд ООН закликав Росію до повного виконання Мінських домовленостей. Це означає, що Росія є стороною Мінських домовленостей, а не посередником, як із самого початку вона намагалась себе представити. Визнання цього, наголошую, є не політична оцінка, а вперше прозвучала юридична оцінка, яка є надзвичайно важливою для нас”, - наголосив Порошенко.

Президент зауважив, що політична оцінка діям Росії була дана у багатьох документах і не лише в Україні, а й у рішеннях Парламентської асамблеї Ради Європи, Ради Європи, Європейського парламенту і багатьох інших міжнародних інституцій.

“На моє глибоке переконання, також унікальність цієї ситуації і в тому, що коли буде прийнято рішення (Міжнародного суду ООН – ред.), воно не потребує  ніякого додаткового голосування – ані Генеральної асамблеї ООН, ані Ради безпеки ООН. Це рішення прямої дії, воно має виконуватись будь-якою державою-членом ООН і за невиконання зазначеного рішення будуть передбачені санкції, які дуже боляче вдарять по будь-якій державі, що наважиться ігнорувати зазначене рішення”, - зауважив він.

Глава держави висловив впевненість, що зараз необхідно сконцентруватись на тому, щоб найкращим чином представити у суді позицію держави Україна та визначити державу-агресора. Він переконаний, що це вже створює механізм юридичної відповідальності не для приватних осіб, як хотіла Російська Федерація, а для держави в цілому, яка має понести відповідальність за фінансування тероризму, за порушення Конвенції Організації Об’єднаних Націй.

“Вперше, і ключове слово тут – вперше, було застосовано механізм Міжнародного суду для де-факто притягнення до відповідальності держави-агресора, держави, яка фінансує тероризм. І саме за порушення цієї Конвенції ми поставили питання про притягнення до відповідальності”, - підкреслив  Порошенко.

Президент також підкреслив, що судом було ухвалено надзвичайно важливе рішення щодо забезпечення позову у вигляді зобов’язання Російської Федерації зробити кілька кроків: починаючи від відновлення функціонування Меджлісу кримськотатарського народу і завершуючи забезпеченням права українських громадян на вивчення української мови в окупованому Криму.

Глава держави привітав присутніх з ухваленням Міжнародним судом ООН надзвичайно важливого проміжного рішення за позовом України проти РФ.

В свою чергу, заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль зазначила, що суд дійсно підтримав Україну і це дуже важливо. "Особливо важливо це з огляду на те, що справа стосується одного з постійних членів Ради безпеки ООН. 12 травня ми збираємось ще раз в Гаазі, і президент суду буде ухвалювати рішення щодо подальшого розгляду справи, а саме як вона буде просуватись і скільки нам буде надано часу на підготовку основного меморандуму, де ми маємо викласти всі докази в деталях, включаючи вже і суб’єктивну сторону цієї справи”, - сказала вона.

Фото: Палінчак Михайло

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-