Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чому Порошенку важливий уряд Гройсмана?

Чому Порошенку важливий уряд Гройсмана?

Блоги
Укрінформ
Українська політична історія рідко знає прецеденти коли Прем’єр-міністр лишався на посаді більше одного року.

Як правило причина полягала або в неефективності прем’єра або у суперництві та ревності між першою та другою особою в державі.

Винятків, більш ніж за 25 річну історію сучасної України, можна перерахувати на пальцях однієї руки: були М.Азаров, Ю.Тимошенко, А.Яценюк. Але зараз до цієї когорти має всі шанси додатися В.Гройсман.

Ключовими є три причин:

  1. Ефективність прем’єра в економічній сфері. Зокрема, владі вдалося забезпечити ріст ВВП на 4,5%, підняти мінімальну заробітну плату, зменшити дефіцит Пенсійного фонду, розпочати низку реформ в економічній галузі.
  2. Прем’єр чи не єдиний, хто ризикнув одночасно почати у 2017 році три не популярні, але вкрай важливі реформи: медична, пенсійна, запуск ринку землі. У короткостроковій перспективі це викличе незадоволення у громадян, але у довгостроковій перспективі це дозволить вирішити ключові соціальні проблеми та пожвавити економічне зростаня.
  3. Прем’єр не має жодних політичних амбіцій “змагатися за першу посаду Держави”. Володимир Гройсман, як господарник, чудово почувається у кріслі прем’єра, маленькими кроками міняючи соціально-економічний ландшафт Держави. Його цілком задовольняє цей рівень впливу, адже він дає найкращу модливість реалізувати його амбіції, які він висловив рік тому – “я покажу вам як країною управляти.”

Тандем Порошенко-Гройсман, наразі цілком задовольняє нинішню політичну еліту. Оскільки він дає можливість стабілізувати економічну ситуацію, продовжувати робити необхідні, але не популярні реформи і найголовніше – спокійно готуватися Порошенку до другого терміну.

Віктор Таран

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-