Минулий рік був першим, коли ми не здали жодного метра землі - Турчинов

Минулий рік був першим, коли ми не здали жодного метра землі - Турчинов

Укрінформ
Минулий рік був першим, коли українські військові не здали жодного метра землі, а навпаки - здобули десятки кілометрів.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов в інтерв’ю ВВС Україна.

«У нас нема іншої альтернативи, крім як перемагати. Минулий рік був першим, коли ми не здали жодного метра землі, а навпаки, здобули десятки кілометрів. Тому я вважаю, що наше завдання – метр за метром, кілометр за кілометром, мінімізуючи втрати, просуватися на схід», - підсумував секретар РНБО.

Введення воєнного стану в Україні у 2014 році дозволило Росії ввести війська на заклик так званого "легітимного президента" Віктора Януковича.

Турчинов пояснив, що його рішення щодо запровадження АТО було свідомим, адже з 25 лютого в Україні розпочалася президентська кампанія, і якщо б було введено воєнний стан, то, відповідно до законодавства, проведення виборів було б неможливим.

"Було очевидно, що поки у Росії перебував так званий "легітимний президент" Янукович, який підписав заклик щодо введення військ, а на кордоні України зосередилося близько 80 тисяч штурмових підрозділів Збройних сил Росії, готових перейти кордон у будь-який момент, це - реальна небезпека", - наголосив секретар РНБО, відповідаючи на запитання, чому не було введено воєнний стан.

За його словами, в Україні тоді зрозуміли формулу, яку російська влада почала відпрацьовувати на військових навчаннях  ще у 2013 році. Відповідно до формули, російські війська допомагають відновити конституційний лад після захоплення влади заколотниками, керуючись зверненням законного керівника сусідньої країни. Турчинов додав, що загроза реалізації звернення Януковича щодо введення російських військ залишалася до обрання нового президента у травні 2014 року.

"Мені треба було робити що завгодно, але провести чесні вибори, які визнає все суспільство. І тільки так я вибивав їхній "козир" нелегітимності української влади. Саме тому до завершення виборчого процесу не можна було вводити воєнний стан", - підсумував секретар РНБО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-