Київ вимагає від Москви пустити консула до незаконно засудженого українця Шура

Київ вимагає від Москви пустити консула до незаконно засудженого українця Шура

Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ висловили рішучий протест у зв'язку з відмовою російської сторони допустити консула до незаконно засудженого в Росії громадянина України Віктора Шура.

Відповідна заява розміщена на сайті зовнішньополітичного відомства. 

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з нелюдським поводженням російських органів влади стосовно незаконно засудженого в Росії громадянина України Віктора Шура та відмовою російської сторони забезпечити доступ українського консула до нього», - йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що, вимагаючи від Шура письмово відмовитися від свого законного права зустрітися з консулом власної держави, російські тюремники вдалися до розправи над ним та до катувань: його було поміщено до одиночної камери штрафного ізолятора, де його утримували у холоді без води та їжі, що спричинило погіршення стану його здоров'я.

«Міністерство закордонних справ України вкотре вимагає від російської сторони припинити протиправні дії щодо громадян України, які незаконно утримуються в Росії за політично вмотивованими справами, а також забезпечити їхнє право на зустріч з консулом», - наголосили у МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, Віктора Шура було засуджено до 12 років колонії суворого режиму за звинуваченням у тому, що він нібито займався у Брянській області розвідувальною діяльністю за завданням Держприкордонслужби України. Згідно з матеріалами справи, Шура було затримано при спробі зробити фотознімки закритого режимного об'єкту, який насправді є недіючим аеродромом. За деякими даними, ця територія використовується для випасу худоби.

Віктор Шур - ювелір, син відомого українського колекціонера рідкісних ікон. За інформацією LetMyPeopleGo, після розпаду СРСР Шур прийняв російське громадянство, виходячи з інтересів свого бізнесу. Проте у нього був дозвіл на проживання в Україні, і до недавнього часу він постійно мешкав в Чернігові, де і зараз живе його сім'я. Рідні Шура ініціювали процес відновлення його в українському громадянстві, і в 2016 році він отримав громадянство України за правом територіального походження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-