Співробітництво з НАТО: Огризко вітає чітке формулювання стратегічної мети

Співробітництво з НАТО: Огризко вітає чітке формулювання стратегічної мети

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко вважає великою перемогою те, що у нещодавно затвердженій Президентом Програмі співробітництва України з НАТО на 2017 рік як стратегічну мету записано курс на набуття членства в Альянсі.

Про це він заявив на презентації  в Укрінформі результатів громадського моніторингу виконання Річної Національної програми (РНП) співробітництва Україна - НАТО на 2016 рік.

"У Річній Національній програмі 2017 року нарешті сформульовано речення, правда, воно заховане далеко між іншими, що стратегічною метою України є курс на набуття членства в НАТО. Це велика перемога, з якою я всіх щиро вітаю", - сказав Огризко.

Він нагадав, що брав участь у підготовці першої РНП у 2009 році і, за його словами, вже тоді документ йому не подобався, бо "фактично перетворювався на окрошку, коли туди складається все, що кому хочеться". За його словами, за час виконання Україною річних програм співпраці з НАТО з'явилося багато інших інструментів, які дозволяють виконувати "ті речі, які ми за системою окрошки намагаємося закласти в ці програми".

У цьому контексті Огризко звернув увагу на те, що, коли порівняти структуру Угоди про асоціацію з ЄС зі структурою РНП, то там "дуже багато речей переписуються з одного документа в інший".

"Чи є в цьому резон? На мою думку, ні. На мою думку, цей документ і відносно 2016 року, і відносно 2017 року має відповідати на ключове питання - в який спосіб він допоможе країні наблизитися до стандартів НАТО з акцентом, оскільки йдеться про НАТО, не на реформу, наприклад, судової системи чи виборчого законодавства, а все-таки тієї частини, яка є ключовою для цієї структури", - підкреслив колишній міністр закордонних справ.

За його словами, дуже добре, що завдяки критиці громадського сектору в документі 2017 року вперше з'явилися додатки,  в яких є те, що можна вважати "бодай якимось прообразом плану дій, хоча знову таки жодної конкретної дати виконання пунктів цього самого плану ми так само не знайдемо". 

Огризко зауважив, що громадському сектору важко зрозуміти, що саме було зроблено міністерствами і відомствами на виконання річних національних програм, тому що невідомо, коли воно мало бути зроблено, а те, що отримується  як зворотний зв'язок від відомств, є самозвітуванням, з якого так само важко зробити висновок про ефективність виконаної ними роботи.

"Отже, мені здається, що нам треба починати потроху переосмилювати те, що робиться, тому що так ми можемо ходити по колу ще років 15, може 10, але без особливого результату. ... Мені здається, цей документ буде ефективним тоді, коли це буде справді спільний продукт України і НАТО, коли відбудеться щеплення певних механізмів і внутрішньоукраїнських, і зовнішніх від НАТО. Тоді ми зможемо дуже швидко пройти той шлях, який ми собі визначили як набуття критеріїв. Інакше це будуть паралельні реальності, які не будуть чіпляти одна одну", - резюмував Огризко.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 8 квітня підписав Указ “Про затвердження Річної національної програми під егідою Комісії Україна - НАТО на 2017 рік”.  Документ підготовлений відповідно до нового порядку розробки річних національних програм співробітництва України з НАТО (РНП) та оцінювання результатів їх виконання, який був затверджений Президентом України 7 грудня 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-