Залежний лише від Господа, а з Президентом говорить щодня

Залежний лише від Господа, а з Президентом говорить щодня

Прес-конференція
Укрінформ
Скільки могли би жити українці, яких олігархів треба боятися і як закрити питання "газового боргу"... На прес-конференції в уряді Володимир Гройсман розказав про успіхи й проблеми.

Уряду за рік вдалося виконати майже всі обіцянки

"Сьогодні ми можемо сказати, що нам вдалося виконати те, що у принципі ми обіцяли", - заявив Гройсман. Він нагадав, що уряд під його керівництвом прийшов до влади на фоні політичної та економічної кризи. "Для нас головним завданням було зробити усе від нас залежне, щоб стабілізувати національну економіку та перейти до зростання", - додав Прем’єр.

Перед Верховною Радою уряд прозвітує, щойно парламент визначиться з датою такого звіту. "Звіт перед парламентом - це процедура...14 лютого звіт був направлений у парламент, зараз він розглядається, зокрема, в комітетах. І коли парламент визначиться з датою розгляду, ми прозвітуємо".

Разом з тим Гройсман запевнив, що ні від кого з політиків і бізнесменів особисто не залежить у своїй діяльності. "Точно можу сказати - ні від кого я в країні не залежний. Я абсолютно не залежний ні від кого з тих, кого ви перерахували. Я залежний від Господа-Бога і від своїх поглядів".

З Президентом він спілкується щодня: "Що стосується зустрічей із Президентом, то ми, кожен день спілкуючись, кожного дня обмінюємося думками з різних питань". Прем'єр додав, що  готовий висловити свою думку стосовно кандидатури на посаду глави Національного банку, яку запропонує Президент, якщо керівник держави вважатиме за доцільне її почути.

Медична реформа

«Дев’яносто відсотків українців відмовляються від лікування, бо для них це дорого. Ми маємо змінити цю систему та провести необхідні зміни та реформи». Прем’єр обурений тим, що люди змушені обмежувати себе у медичних послугах, що система охорони здоров'я не є ефективною: «Ми маємо великий рівень смертності. Наш уряд сьогоні пропонує реформу, завдяки якій ми отримаємо чіткий результат».

За словами Глави уряду, нині середня тривалість життя українців — 70 років, а після проведення медичної реформи тривалість життя наших співвітчизників можна збільшити усередньому до 78-80 років.

Соціальні реформи

"Наша пенсійна реформа передбачає, що з 1 жовтня ми запропонуємо відмінити оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів". Гройсман додав, що пенсійна реформа, яку уряд запропонує найближчим часом парламенту, передбачає з 1 жовтня поточного року збільшення пенсій для 9 млн осіб.

"Поки подивіться на орієнтовні цифри, які ми будемо вкладати в оновлення системи пенсійного забезпечення. Ми зробимо осучаснення пенсій для 5 млн 620 тис. українців. Приблизно 1 млн 308 тис. українців отримають підвищення до пенсії 200 грн. 1 млн 208 тис. громадян отримають підвищення пенсії при сьогоднішніх цінах, при сьогоднішньому курсі валют, від 200 до 500 грн щомісяця. 1 млн 993 тис. в результаті цієї реформи отримають підвищення пенсій від 500 до 1000 грн. Це постійна система, яка дозволить людям щомісяця отримувати підвищену пенсію. І ще більше 1 млн 100 тис. громадян отримають більше 1000 грн щомісячної доплати".

Зростання цін на продукцію є сезонним явищем та не пов'язане зі зростанням мінімальної заробітної плати з 1 січня. "Сезонні коливання цін відбуваються завжди. Прогнозована інфляція знаходиться на рівні 10%. Національним банком була запланована ціль по інфляції - 8% плюс-мінус 2%", - сказав Гройсман. На його думку, підняття заробітної плати, запровадження системи компенсації вартості ліків та зміна пенсійної системи підвищіть якість життя українських громадян та не вплине на макроекономічні показники.

За три роки проблема черг в дитячі садочки буде знята, бо децентралізація дозволила будувати нові заклади дошкільної освіти. "Сьогодні наших маленьких діточок майже 80 тисяч стоять у чергах. Якби ми провели децентралізацію, я вам гарантую - жодної черги в Україні б не було. Зараз ми починаємо вирішувати це питання - в минулому році вже відбулось  зменшення черги на 26 тисяч місць в дитячих садочках. За три роки ми цю проблему знімемо", - сказав Гройсман.

Газові проблеми

Україна в період з 2007 року втратила 53 млрд дол. через невигідні умови постачання газу, а також падіння власної газовидобувної галузі. "Була встановлена єдина ціна на газ та відновлений видобуток газу. Якби ця реформа була проведена у 2007 році, ми б не втратили 53 млрд дол. Це ті втрати, які ми понесли через невигідні умови постачання та неефективне використання українських ресурсів".

Над питанням роботи консорціуму по спільному з європейцями управлінню українською ГТС треба ще багато працювати. "Меморандум був підписаний вчора, але це тільки меморандум. Позиція про те, що ми маємо з нашими європейськими партнерами спільно управляти газотранспортною системою  є абсолютно природньою... Але є багато питань, які потрібно опрацьовувати для того, щоб це  стало реальністю", - сказав Гройсман.

Прем'єр вважає безглуздям "газовий позов" Росії до України на 40 мільярдів доларів. І вважає, що якщо не дай Бог,  суд ухвалить рішення на користь РФ, треба буде замість грошей "передати" Москві Юлію Тимошенко. "Це – безглуздя, це наслідок підписання контракту Тимошенко. І нам Росія все порахувала, що вона напідписувала і поставила 40 мільярдів доларів позов до суду. Ну, доведеться передати Тимошенко замість грошей. Якщо вона підписала, хай вона і несе за себе відповідальність. Чого ж за це мають платити всі українські громадяни?", - заявив Гройсман.

Економіка і реформи

Гройсман переконаний, що у Верховній Раді буде достатньо голосів народних депутатів для підтримки земельної і пенсійної реформ. За його словами, земельна реформа, яку пропонує уряд, передбачає, що люди, які володіють землею, можуть нею розпоряджатися, і ніхто не планує її продавати іноземцям чи великим холдингам. Прем'єр наголосив, що це в інтересах народу. Те ж саме стосується і пенсійної реформи, її уряд планує провести винятково задля підвищення добробуту громадян.

"Ми не плануємо продаж іноземцям і великим холдингам. Ми плануємо розвивати фермерство. Це в інтересах громадян. Це в інтересах народу. Це ж стосується і пенсійної реформи. Пенсію підвищуємо, пенсійний вік не піднімаємо. Тільки вороги українського народу будуть проти. Бо це в інтересах українського народу. Це те, заради чого я працюю на посаді Прем'єр-міністра", - наголосив Гройсман.

Він підкреслив, що ці реформи створять, у свою чергу, умови задля розвитку економіки, а це вкрай важливо, оскільки Україна, "не може жити від траншу до траншу". За словами Прем'єра, для прийняття цих двох реформ він готовий працювати з усіма фракціями і позафракційними депутатами.

В Україні на сьогодні працюють лише 51% державних підприємств, при цьому тільки 32% є ефективними та прибутковими. "В Україні є 3,5 тис. державних підприємств, це без комунальних. 51% з них реально працюють, 49% - невідомо, що з ними відбувається. Ефективно керувати такою кількістю підприємств просто неможливо", - зазначив Гройсман.

За його словами, Україна за 10 років втратила 82 млрд грн внаслідок неефективного управління та корупції на держпідприємствах. Інших варіантів, крім продажу Прем’єр не бачить.

Відставка голови Фонду державного майна Ігоря Білоуса стала наслідком його неефективної роботи. "Я вітаю його рішення. І я думаю, що його рішення - це оцінка його роботи. Можливо, не все від нього залежало, але, на мою думку, йому треба було бути більш жорстким, принциповим та чітким", - заявив Прем’єр.

Нове керівництво Фонду державного майна, коли воно з'явиться, зробить третю спробу продажу ПАТ "Одеський припортовий завод". "Не уряд продає ОПЗ, цим займається Фонд держмайна. Уряд тільки затверджує умови продажу. І те, що два рази фонд провів приватизацію неефективно, викликало моє незадоволення тим, як вони підходили до цього".

Менеджмент ПриватБанку спільно з Національним банком працюють над аудитом всередині націоналізованої фінустанови та виявленням наявних проблем. "Ми прийняли рішення, щоб врятувати банківську систему. Зараз менеджмент та Національний банк працюють над оздоровленням банку, над тим, щоб зробити аудит всередині та зрозуміти проблематику. Немає іншого варіанту, крім як йти по закону. Якщо були правопорушення, має бути покарання".

Видобуток бурштину в Рівненській, Волинській та Житомирській областях потрібно легалізувати шляхом ухвалення в парламенті відповідного закону. За словами Прем'єра, стосовно ухвалення відповідного закону в парламенті дискутують уже не перший рік, однак уже час знайти порозуміння. Уряд готовий долучитися до легалізації бурштину на законодавчому рівні, запевнив прем'єр. 

Цього року уряд не переглядатиме акцизи на алкоголь, оскільки відповідні параметри уже були закладені в державний бюджет. "Ми не плануємо жодних підвищень. Усі параметри, які ми заклали у бюджет, є сталими на 2017 рік. Жодних змін ми не плануємо".

Проблема корупції

В Україні створено достатньо серйозну базу для боротьби із корупцією, але найслабшою інстанцією при цьому є український суд. "Ми побудували всю інфраструктуру ефективної боротьби з корупцією: НАЗК, НАБУ, САП. Найближчим часом буде реформа судової системи в цій сфері теж. На сьогодні найслабший ланцюжок у боротьбі з корупцією - це український суд». 

За його словами, реформа судової системи стартувала ще восени минулого року. Глава уряду розраховує на те, що вона буде ефективною.

Набагато гірше, коли олігархи не декларують свої статки, аніж коли реально показують в е-деклараціях, чим володіють, вважає Прем’єр. «Треба боятися не тих, хто задекларував, а тих, хто не задекларував. Я от точно знаю, що мультимільйонери є, а живуть (за інформацією в  декларації – ред.) так, що просто катастрофа. Це нечесно та принизливого, коли політик в Україні намагається приховати свої статки».

"Торгова блокада" і ситуація навколо Сбєрбанка РФ

Блокада на Донбасі була організована в інтересах Росії, в черговий раз заявив Прем’єр. "Блокада, яка була зроблена стосовно заборони доступу України до власних надр, а я її називаю економічною і енергетичною, вона була в інтересах РФ. Це ще одна якісна спецоперація ворога на нашій території".

Водночас він зазначив, що відтепер Україні необхідно вугілля, якого не вистачає, закуповувати у різних країнах. "Я прихильник того, щоб закуповувати у США, Австралії та інших, а не у країнах-агресорах".

Російські банки можуть працювати в Україні лише в рамках правового поля. "Що стосується російських банків в Україні, ситуація є повністю контрольованою. Всім зрозуміло, яке відношення до банків країни-агресора. Регулятор має регулювати їхню діяльність відповідно до законодавства України", - сказав Гройсман. Якщо ж російські банки порушуватимуть українські закони, то, на переконання Прем’єра, вони мають понести жорстку відповідальність.

Захоплення Росією українського майна на окупованих територіях

Росія з часом все відшкодує Україні за захоплену власність на окупованих територіях Донбасу та Криму, переконаний Гройсман. "Це питання міжнародних судів і зрозуміло, що воно не вирішиться завтра, але я точно знаю, що як Німеччина виплачувала постраждалим країнам, так і Росія буде виплачувати Україні і всім тим країнам, яким завдає сьогодні шкоду".

Гройсман певен, що Україні все повернуть, на це піде багато часу і зусиль, але іншого варіанту немає. Він знову зауважив, що те, що росіяни пішли на українців із зброєю, "у голові не вкладається... Але дур в головах тих, хто приймав рішення, дала можливість анексувати Крим, окупувати Донбас, нарощувати свій збройний потенціал. До чого вони ведуть, до третьої світової війни? Я думаю, що треба схаменутись, бо цей шлях в нікуди", - наголосив Гройсман.

Президентські амбіції та партійне будівництво

"У мене є сенсаційне повідомлення - у 2019 році я братиму участь у президентських виборах. Як і всі інші українці я голосуватиму за одного з кандидатів у Президенти України", заявив Гройсман. Він додав, що зараз не займається також питанням створення нової політичної структури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-