Гонтарева - геть! Чи спасибі?

Гонтарева - геть! Чи спасибі?

Аналітика
Укрінформ
Голова Нацбанку подала у відставку. На піку слави чи ганьби, поки не зрозуміло – історія розсудить​

Скандали і тиск політиків усіх мастей та скривджених бізнесменів, інформаційний бруд (а, по суті, неоголошена війна), звинувачення підлеглих в кримінальних злочинах та оборудках, їх обшуки та арешти, масові акції протестів, розмальований паркан – все це супроводжувало Валерію Гонтареву на протязі трьох років її головування в НБУ. Стрибок валютного курсу, масштабна чистка банківського сектору, націоналізація  найкрупнішого роздрібного банку країни, що належав одіозному олігарху, кредитні майдани, звинувачення в розкраданні «рефінансу» - це з одного боку. А з іншого - фінансова стабілізація, отримання міжнародної фінансової допомоги, послідовне зниження облікової ставки і, головне, знову таки, чистка банківського сектору від «придворних» банків і «банчиків» - єдиною метою яких було обслуговування інтересів їхніх власників, за рахунок вкладників.

Усе це та багато чого іншого результати її роботи в якості голови фінансового регулятора. Головне питання, чим були ці три роки для України – часом безроздільного «Правління» Гонтаревої і Ко, чи антикризового «Управління» залізної леді Гонтаревої? Наразі одностайної думки немає навіть в професійному середовищі фінансистів та економістів, не кажучи вже про суспільство. В чому вже точно не можна дорікнути НБУ, так це в бездіяльності. 

Очевидно одне, Гонтарева очолила Нацбанк у самі критичні для України дні, і завдання, які перед нею стояли були не з легких (не те слово!). А вже якою ціною, якими методами їй це вдалося, і на які кроки та угоди (з ким та чим) довелося йти і які помилки були допущені – розсудить час та історія.

"Після майже трьохрічного терміну перебування, я прийняла рішення залишити цю посаду. Я подала президенту України офіційну заяву про відставку з 10 травня цього року, - заявила на прес-конференції Валерія Гонтарева. - Я вважаю, що моя місія виконана - реформи виконані". І додала, що рішення про відставку не є політичним. 

 «Для того, щоб оцінити діяльність Валерії Гонтаревої, треба зрозуміти, які завдання стояли перед банківською системою на середину 14-го року, коли вона очолила Нацбанк. Я бачу 3 основні завдання. Це стабілізація курсу національної валюти, очистка банківської системи і зміна грошово-кредитної політики, яка була поганою протягом всіх років української незалежності», - зазначає Борис Кушнірук, голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру. Не применшуючи макроекономічних досягнень голови НБУ, він в цілому вважає грошово-кредитну політику Нацбанку часів Гонтаревої вкрай негативною. Оскільки кредитування реального сектору так і не було запущено.

Дійсно, з початку 2015 року, відколи почалася регуляторна «чистка» банківського сектору та відтік депозитів, банки просто припинили кредитування – не маючи на те ні ресурсів, ні бажання (із-за різкого падіння платоспроможності як наявних, так і потенційних позичальників). Доступність кредитів для бізнесу зменшилася під впливом песимістичних очікувань банків в макроекономіці і стурбованості з приводу ризиків кредитної застави. Станом на 2016 рік біля 40% кредитів банків визнано проблемними.

Тобто, якщо з першими двома завданнями Гонтарева більш-менш упоралася (фінансова стабілізація та очищення банківської системи), то з третім (грошово-кредитна політика) - повний провал. І з вирішенням цього питання Валерія Олексіївна якось не поспішала.

Однак, є багато і тих, хто приєднався до хештегу #ThankGontareva, вважаючи, що на долю Валерії Олексіївни  дісталося все найтяжче - девальвація гривні, загрози напівкримінальних власників деяких банків, обмеження на операції з валютою для населення та бізнесу та інші непопулярні рішення. Мовляв, і слава Богу, що Гонтарева не була політиком, а лише технічним фахівцем, який добре зробив свою роботу і реалізував волю МВФ в частині болючих реформ банківського сектору. «Якби багато необхідних речей було б зроблено на тлі стабільної економіки і «не війни», народне ставлення до епохи Гонтаревої було б зовсім іншим», - висловлює власну точку зору прес-секретар націоналізованого Приватбанку Олег Серга.

Утім, потрібно визнати, що Валерія Гонтарева йде на тлі загальної ненависті, під свист і улюлюкання. Як вважає інвестаналітик компанії Dragon Capital Сергій Фурса, насправді це доля всіх знакових реформаторів. Їх не люблять. Це характерно для реформ у всьому світі в усі часи.

І тепер, головне щоб той, хто прийде в Нацбанк після Гонтаревої, не виявився політиком. Нема різниці, хто конкретно прийде на її місце, важливо те, які завдання перед ним стоятимуть, та наскільки старанно він буде їх виконувати.

Марина Нечипоренко, Київ.

«Багаж», з яким йде Валерія Гонтарева

1.     Підвищення курсу до 27 грн/долар (піднявся у 2,5 рази)

2.     Зменшення кількості банків на ринку с 160 до 90 установ

3.     Втрата біля 130 млрд грн юридичних та фізичних осіб в результаті «банкопаду»

4.     Примусова націоналізація Приватбанку та збільшення загальної частки державного капіталу в банківській системі до 60%

5.     Розслідування НАБУ про незаконні рішення «попередників» Гонтаревої в сфері рефінансування банків та розтрату 12 млрд грн.

6.     Розслідування НАБУ стосовно махінацій з активами ліквідованих банків на суму 315 млрд. грн.

7.     Обшуки заступниці голови НБУ Катерини Рожкової у рамках розслідування банкрутства Банку «Михайлівський» та скандал з прослуховуванням її розмов

8.     Арешт глави департаменту Сергія Шацького у звинуваченні в отриманні хабара $25тис.

9.     Звинувачення у провалі банківського нагляду (банк «Михайлівський», Приватбанк, Платинумбанк, Фідобанк  та інш.)

Фото: Національний Корпус

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-