Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ще один сучасний інструмент боротьби зі злочинністю

Ще один сучасний інструмент боротьби зі злочинністю

Блоги
Укрінформ
Стартував новий онлайн-сервіс МВС. Це ще один сучасний інструмент сервісу та боротьби зі злочинністю
З 6 квітня 2017 року Державна міграційна служба запускає новий онлайн-сервіс: базу даних недійсних, викрадених або втрачених документів, що посвідчують особу.
 

На жаль, паспорти-книжечки старого зразку, які видавалися з 1994 року, мають абсолютно недостатній захист від сучасного рівня підробок, а перехід на нові ID-посвідчення розрахований на кілька років.
Тому швидка, проста і безкоштовна перевірка дійсності паспорта стане ефективною страховкою від шахраїв, які використовують підроблені паспорти для шахрайських схем.
Перелік шахрайських схем досить різноманітний:
• підробка юридичних документів;
• оформлення кредитів;
• продаж/здача в оренду нерухомості;
• шахрайство при купівлі/продажу в Інтернет;
• зняття готівки в банках;
• нелегальна міграція;
• привласнення майна;
• махінації із спадщиною...
...і багато іншого - розвиток технологій робить більш винахідливими й злочинців!
Ось кілька яскравих прикладів використання підроблених паспортів:

Тому громадяни повинні бути пильними, а правоохоронна система - сучасною, технологічною і зручною для співпраці)!
Новий сервіс дає можливість перевірити наявність паспорта громадянина України в базі даних МВС, а також у базі даних ДМС, яка здійснює облік документів, які визнані недійсними «без криміналу»: псування, втрата та інше.
Крім того, новий онлайн-сервіс дає можливість перевірити не тільки паспорти, але й інші види документів, що засвідчують особу:
• паспорт громадянина України; • паспорт громадянина України у формі картки; • паспорт громадянина України для виїзду за кордон; • тимчасове посвідчення громадянина України; • посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон; • дозвіл на постійне проживання; • дозвіл на довгострокове перебування; • посвідчення біженця; • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту; • проїзний документ особи, якій надано додатковий захист; • проїзний документ дитини.
Напевно, ви навіть не про всі види таких документів знаєте, а вони є, і їх підробляють та використовують у шахрайських схемах!

Перевірка проводиться за серією та номером документа.
І важливе зауваження: сервіс працює в тестовому режимі, тому, будь ласка, приєднуйтесь до процесу тестування і поліпшення - на сторінці передбачена спеціальна опція для зауважень та пропозицій.
***
Також нагадаю про ті онлайн-сервіси, які вже працюють у МВС, і розповім про найближчі плани.
2.
На сайті МВС у розділі «Інформаційні обліки МВС» у онлайн-режимі можна перевірити інформацію про наявність в розшуку транспортного засобу, мобільного телефону, зброї і культурних цінностей. У даному розділі також доступні бази даних зниклих безвісти, осіб, що знаходяться в розшуку, невстановлених осіб та інших.

3.
Наступний сервіс - можливість перевірити легітимність довідки про відсутність/наявність судимості.
Сервіс доступний на сайті МВС за алгоритмом:
«Громадянам України»
«Видача довідок про відсутність або наявність судимості»
«Перевірка легітимності довідки про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України»
Перевірка здійснюється за номером довідки і датою народження особи, яка перевіряється.

4.
У тестовому режимі вже запущено сервіс, що дозволяє подати у електронному вигляді заявку на отримання довідки про відсутність/наявність судимості.
Сервіс доступний на сайті МВС за алгоритмом:
«Громадянам України»»
«Видача довідок про відсутність або наявність судимості»
«Оформлення електронного замовлення на отримання довідки про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України»
Для отримання довідки, слід заповнити онлайн-форму заявки з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП) та вказати найближчий територіальний Сервісний центр МВС, де громадянину буде зручно отримати довідку. Ми вважаємо, що цей спосіб не тільки зручний, але й надійний, оскільки виключає можливість незаконної публікації персональних даних або передачі їх третім особам.

5.
У перспективі (сподіваюся, найближчій) таку довідку можна буде отримати безпосередньо на електронну пошту, що звільнить від необхідності особисто приїжджати в Сервісний центр. Електронна довідка буде зашифрована та захищена електронним цифровим підписом уповноваженої посадової особи для захисту від підробок.
6.
До речі, про електронний цифровий підпис (ЕЦП): у МВС працює сервіс генерації і сертифікації ЕЦП для суб'єктів господарювання та фізичних осіб - безкоштовно.
Акредитований центр сертифікації ключів ЕЦП МВС України -- у нас на сайті.
7.
На сайті Головного сервісного центру в тестовому режимі працює онлайн-сервіс, за допомогою якого можна отримати виписку з Єдиного державного реєстру про зареєстровані транспортні засоби та їх власників.
Відповідно до Постанови Кабміну вартість цієї послуги становить 45,68 грн., однак, поки що сервіс працює в тестовому режимі - плата не стягується.

****
Це ще далеко не «Електронний уряд» у повному обсязі, але кожен новий онлайн-сервіс - це крок до мети. Крок за кроком!))
Арсен Аваков
FB * Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-