Володимир Кістіон, віце-прем’єр-міністр
Збитки від блокади Донбасу сягнуть 1-2% ВВП
31.03.2017 17:10

- Насправді, конкретну цифру буде досить важко порахувати. Про неї можна говорити лише по завершенню блокади. Але, за нашими прогнозами, орієнтовно збитки від блокади пересування вантажів між контрольованою і неконтрольованою територією сягнуть у межах 1-2% від ВВП. Для прикладу, минулого року підприємства, які працювали за законами України, під юрисдикцією України, але де-факто розташовані на непідконтрольній території, заплатили тільки до державного бюджету 35 млрд гривень податку. І це тільки ті підприємства, які виробляють відповідну сировину. Але ж є ще підприємства, які надавали послуги, обслуговували їх, і які також втратять обсяги замовлень і фінансовий ресурс.

Тож передбачити весь обсяг збитків дуже важко, але одне можна сказати — це дуже серйозні наслідки.

- Але якось дивно звучить: територію ми не контролюємо, а підприємства контролюємо?..

- Так, там тимчасово непідконтрольна територія, тобто не діють закони України, але ж то земля українська, надра є багатствами українського народу, підприємства зареєстровані за законами України, сплачують податки до бюджету України, працівники отримують заробітну плату в українській гривні. Із цієї заробітної плати навіть сплачується військовий податок!

- У цієї компанії є представництва не лише в Америці, але й у Європі. Через ЗМІ я дізнався, що філіал Westinghouse, територіально розташований на території США, провів якісь операції, через які компанія тепер може збанкрутувати.

Коли побачив цю інформацію, поспілкувався з керівником “Енергоатому”, який безпосередньо є стороною-підписантом контракту. Він запевнив, що у нас договір укладений із філією компанії у Швейцарії, а це окрема юридична особа, тому критичних загроз у плані постачання необхідної кількості палива для атомних електростанцій на даний час немає.

- Із 1 квітня у нас має запрацювати ринок природного газу. Що це означає для пересічних громадян?

- В Україні є не одна компанія, яка працює на ринку природного газу, їх досить багато, тільки обсяги, якими вони оперують, досить різні. Проте найвідоміша компанія — НАК “Нафтогаз”, яка покриває, напевно, 100% обсягу споживання газу населенням і 60% обсягів газу, який споживається соціальним сегментом.

Бізнес же переважно, скажімо у 95%, купує газ не в “Нафтогазу”, а в окремих незалежних трейдерів. Тобто в цьому сегменті бізнесу ринок природного газу вже працює і працює досить успішно.

Ми планували, що з 1 квітня буде сформований у повному обсязі ринок природного газу, де будь-який пересічний громадянин зможе вибирати свого постачальника газу. І так воно залишилося — з 1 квітня пересічний громадянин зможе вибирати свого постачальника газу, оцінюючи його пропозицію, ціну, умови, терміни оплати тощо.

Але, розуміючи, що компаній, які працюють на ринку природного газу в цьому сегменті, мало, і якщо вони є, то невеликі, прийнято рішення продовжити покладання спеціальних обов’язків на державну національну компанію “Нафтогаз”. Вона зобов’язана за будь-яких умов надати газ для господарсько-побутових потреб фізичної особи, тобто мешканців. Щоб мешканець не опинився на роздоріжжі — прийшло 1 квітня, ніхто йому не пропонує і він не знає, у кого купувати газ.

Для того, щоб ринок природного газу в повному обсязі запрацював, по-перше, потрібен час і розуміння безпосередньо пересічного громадянина.

- Скільки це часу — рік, два, п’ятнадцять?

- Ми думаємо, що для переходу в повний формат роботи ринку, напевно, піде рік-два.

Крім того, уряду потрібно ще перейти на монетизацію субсидій і пільг. Без цього повноцінного ринку не може відбутися. Думаю, що до середини літа ми вийдемо з формулою, як впроваджувати монетизацію, і на осінь нам уже буде зрозуміла картина, про які часові рамки можна говорити щодо повноцінної роботи ринку природного газу.

- А як ці підходи реалізовуватимуться на практиці? Наприклад, є багатоквартирний будинок, господарі однієї квартири оберуть одного постачальника газу, іншої квартири — іншого постачальника... Вони зможуть це зробити, адже мережа трубопроводів одна?

- Усе просто — кожна квартира зможе купувати газ від різних компаній. Труба є одна, а власниками газу, який транспортується по цій трубі, є досить багато компаній. Споживач укладає контракт із компанією-постачальником, і остання закачує в трубу такий обсяг газу, про який домовлено.

- Промислові підприємства теж платитимуть таку абонплату?

- За транзит промислові підприємства уже платять окремо і вже досить довгий період.

- Людям очікувати на чергове підвищення вартості газу?

- Ні, поки ні. Ціна буде тільки зрозуміліша і більш структурована.

- Тобто ціна у майже 7 тисяч гривень за тисячу кубометрів газу вже є ринковою?

- Якщо говорити, чи є це ринкова ціна, то я скажу, що так! Формула, по якій розраховується дана ціна, дуже проста — це ціна газу на хабі (світових біржах, де відбувається торгівля газом), до неї додається вартість транспортування до кордону України, додається вартість транспортування по території України, додається вартість розподілу – і виходить ціна. Сьогодні з цієї формули ми забрали транспорт по території України і забрали вартість розподілу, вивели ці складові окремо, тому ціна газу як товару зменшилася.

Олена Литвиненко, Київ.

Фото: Володимир Тарасов 

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-